Skilte med gode råd gør køreturen bedre

Nye skilte skal få trafikanterne til at ændre vaner og dermed give mindre kø på vejene.

Det er skilte som dette, der skal få bilisterne til at snuppe en ekstra kop kaffe, inden de kører hjemmefra. (Foto: Vejdirektoratet)

"Kø på vejen - hver dag! Undgå det ved at køre lidt tidligere - eller senere - hjemmefra."

Nye vejskilte med for eksempel den tekst kan få din køretur til at glide bedre.

Vejdirektoratet har testet skilte en række steder i landet og har fået positive tilbagemeldinger, siger Niels Tørsløv, der er trafikdirektør i Vejdirektoratet.

Skiltene benytter sig af 'nudging' - altså gode råd og fakta om trafikpropper, som skal få bilisterne til at ændre vaner. Det er særligt de, som kører i myldretiden, der kan have gavn af de gode råd.

- Vi ved, at op mod en tredjedel af os er parat til at flytte vaner om morgenen, hvis vi får noget ud af det. Så vi har sat skiltene forskellige steder i landet, hvor vi ved at der er kortvarige kødannelser, siger Niels Tørsløv.

Idéen med skiltene er at få nogle af os til at køre hjemmefra enten lidt tidligere eller lidt senere. For køerne bliver mindre, hvis blot en lille del af os kører på et andet tidspunkt.

- Hvis bare nogle har lyst til at drikke en ekstra kop kaffe om morgenen eller møde lidt senere, så kan det måske i sig selv være med til at løsne op, forklarer Niels Tørsløv.

Skiltene er stillet op i Aalborg, Esbjerg, Fredericia, to steder i Kalundborg samt i Roskilde.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter