Skole forbyder elever at gå med mavebluser – flere er blevet bedt om at dække sig til

Bart maveskind er ’no go’ på Firehøjeskolen i Vejle Kommune, og det vækker kritik.

Hvis en elev på Firehøjeskolen i Vejle Kommune fremover møder op i crop top, vil der blive ringet til vedkommendes forældre. Grafik: Nathalie Nystad

Det er slut med at gå i skole i en top, der viser maveskind, på Firehøjeskolen mellem Bredsten og Vandel i Vejle Kommune.

Skolen har besluttet at forbyde eleverne at bære de såkaldte crop tops i udskolingen på skolen, og i flere tilfælde har skolen også bedt elever om at tage en trøje på for at dække den blottede del af maven.

Forbuddet skyldes flere ting, siger skoleleder Bjarne Kyneb. Heriblandt at påklædningen kan fjerne fokus fra undervisningen, mener han.

- Vi er nødt til at forholde os til, at i skolen er vi et fællesskab, hvor vi er tætte på hinanden, og det kræver også, at vi har noget tøj på, hvor alle kan koncentrere sig om det skolearbejde, der skal laves, siger Bjarne Kyneb.

- Vi går jo heller ikke på arbejde i shorts og bar mave. Vi gør os nogle overvejelser om, hvad vi kan have på, som passer til den situation, vi er i. Og det vil vi gerne lære de unge mennesker i et dannelsesøjemed, og det er derfor, vi går ind og har en holdning til det her, siger han.

Det er en top som denne, som Tilde Fogh Skovlyst hiver ned i på billedet, der ikke længere er tilladt i udskolingen på Firehøjeskolen i Vejle Kommune. I dag har hun en trøje på udover, som hun lyner op på grund af de nye regler. Foto: Line Kirchheiner.

Undren hos elever

Men argumenterne forstår Tilde Fogh Skovlyst ikke ret meget af. Hun er 14 år gammel og går i 8. klasse på Firehøjeskolen.

Hun og mange af hendes veninder går jævnligt i crop tops, og de er uenige i beslutningen, fortæller Tilde.

- Jeg synes, det er en meget mærkelig regel. Det kom meget pludseligt, at vi ikke må gå i det tøj, vi har lyst til. Jeg kan ikke se et problem i, at man viser fem centimeter maveskind, siger Tilde Fogh Skovlyst.

- Hvis det er det, man har lyst til at gå i, så kan jeg ikke forstå, at man skal have at vide, at det er upassende. Så får man en skyldfølelse og tror, at man gør folk utilpas eller har gjort noget forkert. Det er lidt svært at stå med, når man er 14 år gammel og bare gerne vil gå i det tøj, man har lyst til, siger hun.

'Vi gør de unge en tjeneste'

Alligevel står skolelederen fast. Ifølge ham er det vigtigt, at hans elever er opmærksomme på, at ens påklædning kan have en betydning for hvilket signal, man sender.

- Vi tænker egentlig, at vi gør de unge mennesker en tjeneste ved, at man tager en snak om, hvordan man kan gå klædt, når man går på arbejde eller i skole. Man skal være bevidst om, at man med det tøj, man tager på, sender nogle signaler til andre, og at alle signaler er ikke rigtige i enhver sammenhæng, siger skoleleder Bjarne Kyneb.

Hvad er det for et konkret problem, du mener, der er i at gå i en mavebluse?

- Når man går i skole, hvor man er sammen på kryds og tværs, skal alle have det godt i det, så man kan yde og koncentrere sig om det arbejde, der skal gøres der.

Så du mener ikke, man kan koncentrere sig, hvis nogen har mavebluse på?

- Det er i hvert fald der, vi har sat en grænse, for at alle kan have det godt og afslappet i skole. Jeg tror heller ikke, man kunne koncentrere sig, hvis du og jeg gik på arbejde i bar mave, siger Bjarne Kyneb.

Skolen blander sig i forældrerollen, mener far

Hjemme hos Tilde Fogh Skovlyst er der fuld opbakning til datteren. Det fortæller hendes far, Martin Fogh Skovlyst.

- Det mener jeg ikke er noget, en skole hverken kan eller skal bestemme, og det er langt inde på forældrebanen. Jeg kommer ikke til at forhindre Tilde i at tage en crop top på i skole, hvis hun har lyst til det, siger han.

Tilde Fogh Skovlyst har tænkt sig at pakke crop top'en væk i skolen fremover. (Foto: Line Kirchheiner)

Men selv om hun synes, at reglerne er mærkelige, og at hun har sin fars opbakning til at bryde dem og se, hvad konsekvensen måtte være, så er Tilde Fogh Skovlyst færdig med at gå i crop top i skolen.

- Nu hvor vi ikke må, kan jeg godt være bange for konsekvenserne og for, om det bliver set som respektløst, hvis jeg tager en på. Jeg har lyst til det, for jeg synes jo, de er flotte, men jeg er stadig lidt utryg ved det, nu hvor lærerne har slået så hårdt ned på det.

Skoleleder Bjarne Kyneb fortæller, at hvis en elev alligevel møder op i crop top, så vil man ringe til vedkommendes forældre, gå i dialog med dem og bede dem 'bakke skolen op', men eleven vil ikke blive sendt hjem, lyder det.