Slut med rå gulerødder i vuggestuen

Der må ikke gumles på rå gulerødder i vuggestuen. Børnene kan blive kvalt, lyder advarslen fra Sundhedsstyrelsen.

Der må ikke gumles på rå gulerødder i vuggestuen. Børnene kan blive kvalt, lyder advarslen fra Sundhedsstyrelsen. (© Colourbox.com)

Småbørn og babyer må ikke længere gumle i rå gulerodsstave i vuggestuen.

For godt nok er rødderne sunde, men de er også farlige, lyder advarslen fra Sundhedsstyrelsen.

- Det er fordi, der er en risiko for fejlsynkning, forklarer Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, der er specialist i ernæring til børn og medforfatter til Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens bog, Mad til Spædbørn og Småbørn.

- Gulerødderne er kommet ind i vores leksikon under nødder, mandler og popcorn og andre lignende hårde fødevarer. Der er flere grunde til det, men primært skyldes det fejlsynkning. Der har været et par tilfælde de seneste par år, hvor børn desværre er blevet kvalt i blandt andet en gulerod og et æble, siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.    Bogen Mad til Spædbørn og Småbørn kom tidligere i år i en revideret udgave, og som noget nyt advares der mod rå gulerødder. Og det har fået vejle kommune til at skrive rundt til vuggestuerne, siger dagtilbudschef Rune Asmund Sørensen.

- I Vejle Kommune får langt de fleste vuggestuebørn mad i institutionerne, så vi har gjort det at vi har informeret vores køkkenledere om denne her ændring. Og så tager de selvfølgelig højde for det, når de tilbereder mad til børnene, siger han.   

I Regnbuen, en af kommunens vuggestuer, er mor til 1½årige Alfred Susanne Borre glad for, at der bliver passet på sønnen i vuggestuen, men man kan også blive for forsigtig, mener hun.

- Jeg vil forsat give min søn gulerødder herhjemme, men jeg synes, at det er rart at vide, at et sted hvor det er andre, der har ansvaret for min søn, at man så ikke serverer noget, hvor der er en risiko. Jeg har ham jo under fuldstændig opsyn herhjemme, hvis han spiser noget, siger Susanne Borre.

Facebook
Twitter