Små byer føler sig ladt i stikken: PostNord dropper samarbejdet med omkring 200 butikker

Vi sender færre pakker, så PostNord skærer ned på antallet af udleveringssteder. Det møder kritik fra Landdistrikternes Fællesråd.

Købmanden i Kollemorten ved Vejle, Jørgen Mikkelsen, skal ikke længere håndtere pakker fra PostNord. Virksomheden har opsagt aftaler med omkring 200 butikker landet over.

Det kan snart være slut med at hente pakker fra PostNord tæt på, hvor du bor.

Virksomheden har det seneste kvartal opsagt omkring 200 aftaler om at levere pakker til butikker over hele landet.

Begrundelsen er, at inflation og energikrise har fået folk til at købe mindre "hvilket har medført faldende pakkemængde og hermed behov for at tilpasse antallet af udleveringssteder", som PostNord skriver i et brev til butikkerne.

Og det rammer hårdt i landdistrikterne, når borgerne skal køre længere for at hente pakker.

Det siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Det er ikke alle, der er lige mobile. Slet ikke når vi taler om ældre borgere, som måske ikke har mulighed for at tage bilen, og når busforbindelserne heller ikke er særligt gode.

Steffen Damsgaard mener, at det er utroligt vigtigt, at landsbyerne kan fastholde så mange funktioner som muligt i byerne.

- Det er en kamp for lokalområdet, så derfor forstår jeg udmærket at de er bekymrede, hvis muligheden for at hente og sende pakker fra PostNord forsvinder, siger han.

Landsby samler underskrifter i protest

Landsbyen Kollemorten ved Vejle, er en af de landsbyer, der står til at miste pakkeservicen fra PostNord den 1. marts.

Og det har fået byens borgerforening til at samle underskrifter mod PostNords beslutning.

- Vi er sure. Jeg blev selv målløs, da jeg hørte om det. Jeg kan slet ikke se meningen med det, når der kommer så mange pakker hernede, siger Hans Jørgen Poulsen fra borgerforeningen.

Og så er han bekymret over, at byens borgere skal køre mellem seks og syv kilometer for at hente pakker fra PostNord i nabobyen Givskud.

- Det betyder rigtig meget for os ældre i byen, at vi kan gå ned til vores lokale købmand og hente pakker. Vi har bil endnu, men det er ikke sikkert at vi blive ved med det. siger Hans Jørgen Poulsen.

Hans Jørgen Poulsen fra borgerforeningen fortæller, at 400 har skrevet under på en protest imod, at PostNord ikke længere skal levere pakker til butikken i Kollemorten:

Underskrifterne sendes videre til PostNord

Indtil videre har har omkring 400 borgere skrevet under på protesten. Det er flere, end der bor i Kollemorten.

Og købmand Jørgen Mikkelsen er glad for støtten.

- De lader de små samfund i stikken. Og i alt fald Kollemorten bliver hårdt ramt, siger Jørgen Mikkelsen.

Han kan slet ikke forstå, at PostNord har opsagt aftalen med byens LetKøb.

Især når han kan konstatere, at butikken havde 12.000 pakkehåndteringer sidste år, og at 3.000 af de pakker var fra PostNord.

- Det betyder, at vi ikke kan give vores kunder den service, vi gerne vil. Og den er PostNord en stor del af.

Her fortæller købmand i Kollemorten, Jørgen Mikkelsen, at det er sværere at give kunderne den bedste service, når de ikke kan hente pakker fra PostNord i butikken:

PostNord: Vi er jo også en forretning og skal tilpasse os

Hos PostNord forklarer direktør Helle Nielsen, at virksomheden skruer op og ned for antallet af udleveringssteder afhængigt af, hvor mange pakker vi danskere sender.

For eksempel oprustede PostNord under corona-pandemien, hvor danskerne købte masser af varer på nettet. Nu sender vi færre pakker, og så skærer virksomheden ned.

- Vi er jo også en forretning i PostNord. Og hvis der ikke er så stor efterspørgsel fra kunderne, så er vi også nødt til at tilpasse vores forretning, siger Helle Nielsen, der også er ansvarlig for Retail i Danmark.

Hun fastholder, at det er en rigtig beslutning for virksomheden at stoppe for udleveringen i LetKøb i Kollemorten.

- Sådan som situationen er på pakkemarkedet lige nu, så har vi de udleveringssteder, vi skal have. Så det fastholder vi, siger Helle Nielsen.

Hun siger også, at PostNord i dag har flere udleveringssteder i landdistrikterne end ved udgangen af 2019.

Pakker er med til at holde liv i små butikker

Men det kan være problematisk, når dagligvarebutikker i landsbyerne mister funktioner, som for eksempel udlevering af pakker.

For der skal være andet end toiletpapir og tandpasta på hylderne, hvis en lille butik på landet skal overleve.

Tobias Gandrup fortæller, at det er vigtigt for små butikker på landet af have så mange funktioner som muligt:

Det siger Tobias Gandrup, post.doc hos Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.

Det kan være pakkepost, medicinudlevering - men også café-liv eller galleri er med til at trækker kunderne ind i de små butikker.

- Hvis der kommer en og henter pakker fra for eksempel PostNord, så køber de måske også ind til aftensmaden. Og det skaber omsætning, siger Tobias Gandrup.

- Jo flere funktioner butikkerne har jo bedre. Jo flere grunde er der til at komme i butikken. Og så bliver det et mere naturligt mødested i byen, siger Tobias Gandrup.