Socialdemokrater laver politisk LGBT-netværk

Netværket skal hjælpe partiet på vej, når der skal laves politik på området.

Otte socialdemokrater har taget initiativ til et netværk for LBGT-personer i partiet. (Foto: Karen J. Klint © (Privatfoto))

Otte socialdemokrater har oprettet et netværk for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner i partiet.

Det er en blanding af politiske profiler på Christiansborg og lokale partisoldater, der står bag. Tanken er, at netværket skal hjælpe partiet, så der laves en politik, som fremmer livskvaliteten for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen, der er valgt i Nordjylland, er primus motor bag netværket. Han synes, at det giver god mening at danne et LGBT-netværk, når flere af partiets medlemmer er homoseksuelle.

- Det er helt naturligt, at vi som stort parti får et netværk, hvor vi gør os tanker og kan lave forberedelser til politiske initiativer og holdninger, siger han.

Fælles for alle medlemmerne er, at de er tilknyttet Landsforeningen LGBT Danmark.

Et af medlemmerne fra partiets bagland er den lokale formand i Vejle, Mathias Kring Niebuhr. Han er gymnasieelev og blev for et halvt år siden valgt som en af partiets yngste formænd.

- Målet er at få genereret noget politik. Både i forhold til homoægteskaber, men også i forhold til de transkønnedes problemer, siger Mathias Kring Niebuhr.

Han fremhæver, at netværkets bredde er en stor styrke.

- Vi er helt menige medlemmer, men også folk, som sidder i Folketinget, og Mogens Jensen der er minister på området. Så hvis vi kommer på nogle gode politiske forslag, så har vi personerne til at tage det direkte videre. Vi skal ikke sende en mail og spørge for at få noget taget op, siger han.

Godt at det kommer denne gang

Flemming Møller Mortensen er glad for, at det nu for første gang i dansk politik er lykkedes at danne et LGBT-netværk.

- Det har været forsøgt flere gange, men der har ikke rigtig været nogle, der bar idéen igennem. Det ser ud til at ske nu, og det synes jeg er en utrolig stor glæde, siger han.

Sexolog Pernille Weiss ser tiltaget som et friskt pust og et tiltag, der passer ind i tidens ånd.

- Det er stadigvæk omgærdet af megen angst at springe ud foran sine kolleger. Derfor er det positivt, at vi politisk taler om det, der er svært at tale om, siger hun.

Intet homonet hos de konservative

Pernille Weiss er udover sexolog også Det Konservative Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet. Som politiker mener hun derfor, at stiftelsen af LGBT-netværket er et udtryk for den mangfoldighed, vi oplever i dag. Hun tror dog ikke, at det ligger lige for med et lignende netværk i hendes eget parti.

- Det er min opfattelse og anbefaling, at de politiske partier gør præcis, hvad de har lyst til.

- Hos os i Den Konservative Folkeparti kunne jeg godt forstille mig, at det passer os bedst, at tale med det hele menneske, der er mere end bare vores køn og seksuelle orientering, siger hun.

Hun understreger dog, at det ikke er noget, hun har drøftet med partiledelsen.

Siden de otte socialdemokrater stiftede LGBT-netværket i forbindelse med partiets kongres i forrige uge, er der kommet yderligere seks medlemmer i netværket, så der nu er 14 medlemmer.

Siden artiklen blev offentliggjort, er DR blevet opmærksom på, at flere andre partier har LGBT-netværk.