Socialøkonomiske virksomheder myldrer frem: 'Det er fantastisk at få sådan et job'

Der kommer flere virksomheder for folk, der har svært ved at passe et almindeligt arbejde.

Der kommer flere socialøkonomiske virksomheder. I Kolding syr flexjobbere genbrugsklude til modetøj. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Fleksjobbere og mennesker med lav arbejdsevne har fået nemmere ved at finde sig et job.

I hvert fald er antallet af registrerede socialøkonomiske virksomheder, hvor man kan arbejde på skånevilkår, vokset hastigt. I 2015 fandtes der blot 50, nu er der 245 af slagsen.

En af dem, der nyder godt af det, er Rikke Nielsen. Hun er oprindelig uddannet designer, men kan ikke arbejde på almindelige vilkår

- Jeg har dårlig ryg, så det er fantastisk at få sådan et job, hvor jeg også kan bruge min uddannelse, siger hun.

Genbrugstøj bliver til modetøj

Hun er ansat ved Huset Venture i Kolding. Her forvandler otte fleksjobbere genbrugsklude til modetøj, fortæller afdelingschef Hans Holmer.

- Vi genanvender og "upcycler" tøj fra Kolding Kommunes genbrugspladser. Vi tager det ud og laver til nye produkter, eller vi renser og vasker det og sælger det i vores butik, siger han.

I Kolding er der lige nu registreret tre socialøkonomiske virksomheder. Det vil give god mening, at endnu flere ser dagens lys.

Det mener Jon Krog, der er branchedirektør i Selveje Danmark, som er en forening for selvejende non-profit organisationer.

Han siger, at der er masser af mennesker i Danmark, som er langt fra arbejdsmarkedet. De har forskellige udfordringer, der gør, at de ikke kan passe et normalt arbejde.

- Så hvis vi gerne vil have alle i beskæftigelse eller have alle ind i en form for et arbejdsfællesskab, så bliver vi også nødt til at skabe nogle arbejdsfællesskaber, der kan rumme mennesker, der ellers ikke lige kan rummes inden for det almindelige arbejdsmarked, mener han.