Søren blev bidt af en hund i Thailand og fik langvarig rabiesbehandling

Antallet af danskere, der kommer i behandling for mulig rabies, er stigende.

Søren Daugaard blev bidt af en hund på en tur til Thailand i 2011. Hunden på billedet har ikke noget med episoden at gøre. Arkivfoto: Scanpix. Collage: Lærke Kromann.

Da Søren Daugaard fra Vejle i 2011 var i Thailand med sin daværende kæreste, kom han en aften lidt for tæt på nogle lokale hunde.

- Der gik en masse vildhunde rundt i det boligkompleks, hvor vi boede. Jeg var nok blevet lidt fuld en aften, og så ville jeg give dem noget mad. Den ene hund troede, at den skulle bestemme, og så skubbede jeg lidt til den – og så bed den mig i armen, siger Søren Daugaard.

På grund af frygten for rabies skal man tage det yderst alvorligt, hvis man bliver bidt af en hund i Thailand eller et andet sydøstasiatisk land.

Derfor tog Søren Daugaard på hospitalet, hvor han modtog en meget grundig behandling.

- Man vidste jo godt, at rabies florerede, så jeg tog på hospitalet med det samme og fortalte dem, hvad der var sket. De rensede det temmelig grundigt, og så fik jeg en rabiesvaccine, og da jeg kom hjem, skulle jeg have yderligere fem stik i Vejle, siger Søren Daugaard.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle igennem fem behandlinger, men det er altid rart at være på den sikre side. Jeg var på et af de bedste hospitaler i Bangkok og blev taget meget alvorligt, siger han.

Norsk kvinde døde af rabies

Det er blot to uger siden, en norsk kvinde døde af rabies, efter at hun havde pådraget sig et bid fra en hund smittet med sygdommen, mens hun var på ferie i Filippinerne.

263 danskere fik i 2018 det, der hedder en profylaktisk rabiesbehandling. I år 2000 var det kun 50.

Flere rejser til Sydøstasien bærer det meste af forklaringen på stigningen, og det har fået Statens Serum Institut til at komme med nye anbefalinger til, hvordan man skal gebærde sig over for de lokale dyr.

Den nye anbefaling hedder, at man helt holder sig fra at røre ved dyr, når man rejser udenfor Vesteuropa.

- Man skal være opmærksom på, at dyr, især hunde, kan have rabies. Vi benytter lejligheden, nu hvor vi har hørt om det skrækkelige tilfælde med den norske kvinde, der døde, siger Susan Cowan, der er sektionsleder ved Statens Serum Institut.

Dødelighed på 100 procent

Og der er god grund til at tage anbefalingen alvorligt. Rabies har nemlig en dødelighed på så godt som 100 procent, hvis det ikke bliver behandlet hurtigt.

- Ubehandlet rabies er en sygdom, man dør af. Punktum. Der hjælper ingen kære mor, siger Susan Cowan.

Da Søren Daugaard blev bidt, kom han også forrest i køen på hospitalet i Bangkok.

- Jeg kom direkte ind uden ventetid, og man kunne godt mærke, at det var meget professionelt, og at de var vant til at behandle den slags, siger han.

Hvis en hund har rabies, er det i begyndelsen ikke til at se. Alligevel er der nogle ændringer i hundens adfærdsmønstre, som man kan være opmærksom på.

Det fortæller Morten Nissen, der er dyrlæge og medindehaver af Givskud Dyreklinik.

- Hvis vilde dyr har en unormal adfærd og er meget kontaktsøgende, skal man være lidt påpasselig, for rabies er lidt lumsk i og med, at det godt kan gøre dyrene lidt sløve og kontaktsøgende, og så pludselig kan de blive aggressive og gå til angreb, fordi de får hjernebetændelse, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk