Søren havde muskelsvind og døde ’en unødvendig død’: Nu bliver reglerne ændret 

Søren Holm mistede livet på tragisk vis efter en stribe behandlingsfejl.

Søren Holm var naturligvis med til Muskelsvindfondens grønne koncerter. Her ses han sammen med Jacob Haugaard. (Foto: PRIVAT)

For tre et halvt år siden mistede 36-årige Søren Holm livet på tragisk vis på Vejle Sygehus. Han var indlagt med en simpel lungebetændelse, men en behandling fyldt med fejl endte med, at han døde for øjnene af sin mor.

Men nu, flere år efter dødsfaldet, får episoden konsekvenser for sygehusene i Region Syddanmark.

Søren Holm led af muskelsvind af den form, der hedder Duchennes muskeldystrofi, og han havde behov for en sonde, der skulle give ham næring under sygdomsforløbet, fordi han havde svært ved at tygge sin mad.

Men personalet på Vejle Sygehus var i tre fejlslagne forsøg ikke i stand til at give ham en sonde.

I løbet af natten fik Søren Holm det dårligt, og hans hjælper ringede til Søren Holms mor, Vera Holm, der tog ind på sygehuset.

Flere gange forsøgte Vera Holm at få lægehjælp til sin søn, og hun bad specifikt om at få ham overført til intensivafdeling, men det blev afvist. Til sidst stoppede hun en tilfældig læge på gangen og fik ham til at tilse Søren Holm, men her var det allerede for sent.

- Jeg tager om Søren, og da er han helt stiv. Så stikker jeg en finger i øjet på ham, og det reagerer han slet ikke på. Så han var død, fortalte Vera Holm til DR tilbage i december 2018.

Vera Holm fortæller om tabet af sin søn.

Nye retningslinjer på vej

Der blev klaget til Styrelsen for Patientsikkerhed, som gav Vera Holm medhold i, at Vejle Sygehus’ ageren var 'under normen for almindelig anerkendt standard', både når det kom til behandlingen, plejen og journalføringen.

Nu kommer der så nye retningslinjer for, hvordan sygehuse i Region Syddanmark skal behandle patienter med muskelsvind. Det fortæller Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for sundhedsudvalget i regionen.

- Man er ud fra en faglig vurdering endt på, at der ikke må foretages noget, uden at man har kontaktet specialistafdelingen, og så er det dem, der vurderer, hvor patienten skal være henne. Det er man fagligt kommet frem til er den rigtige måde at sikre et ordentligt forløb for de her patienter, siger han.

For fremtiden er det altså specialister, der skal tage stilling til patienter med muskelsvind.

Vil have patienter direkte på specialafdelinger

Tidligere cheflæge på Rehabiliteringscenter for Muskelsvind Jes Rahbek har fulgt sagen om Søren Holms død tæt.

Ifølge ham er det ikke nok, at man blot konsulterer en specialafdeling. Han mener, at patienterne med muskelsvind fra start bør overføres til Odense Universitetshospital, hvor der modsat i Vejle er specialister i muskelsvind tilknyttet.

Alligevel ser han positive elementer i de nye retningslinjer.

- Jeg er fortrøstningsfuld, for hvis man får fat i specialafdelingerne, så tror jeg, at de vil sige, at de (patienterne, red.) skal overflyttes til specialsygehuset, siger Jes Rahbek.

Ifølge Jes Rahbek er det i personalets interesse, at patienter med muskelsvind kommer på specialafdeling, og han mener, at politikerne ser en mulighed for at spare penge ved blot at skulle konsultere specialisterne før en behandling.

- Og det tager de absolut fejl i, for der sker en masse komplikationer, der kan koste en masse penge. Og de kan koste en masse for patienterne – blandt andet for Søren Holm, som døde en unødvendig død, siger Jes Rahbek.

Mor kræver lovgivning

Siden Vera Holm mistede sin søn, har hun kæmpet for, at den skæbne ikke skulle overgå andre.

Hun frygter ligesom Jes Rahbek, at de nye retningslinjer ikke kommer til at være fyldestgørende.

- Jeg vil have, at der skal lovgives om, at de små sygehuse ikke må tage imod dem (patienter med muskelsvind, red.). De skal på de store sygehuse, hvor de både har kapacitet og læger, der ved, hvad de skal gøre, siger Vera Holm.

Da DR første gang beskrev omstændighederne bag Søren Holms død i december 2018, lagde Vejle Sygehus sig fladt ned.

- Vi har ikke gjort det godt nok i forhold til den enkelte patient. Det har vi fået kritik for af styrelsen, og det forholder vi os selvfølgelig til, sagde lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, som Vejle Sygehus hører under, Mads Koch Hansen.

De nye retningslinjer er endnu ikke formuleret på skrift, men der er enighed om dem, siger formanden for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk