Solvarme er Danmarks oversete klimasucces: 'Det har et kæmpe potentiale'

Danmark er foregangsland for en energitype med et stort potentiale.

Torben Axel Nielsen fra Hedensted Fjernvarme med solvarmeanlægget i baggrunden. Hedensted Fjernvarme investerede i 2016 38 millioner kroner i området.

En grøn succes er vokset frem i Danmark, uden at det har fået nogen mærkbar politisk bevågenhed.

Der bliver talt meget om elbiler og grøn omstilling, men måske ville der være perspektiver i at kigge videre end det.

I Danmark har vi nemlig stor succes med solvarme. Solvarme, ikke at forveksle med solceller, er varmt vand, der sendes ud i de danske hjem via fjernvarmen.

Området er i kraftig vækst, og Danmark er foregangslang på området, der vurderes til at have et stort potentiale. Faktisk står Danmark for 75 procent af hele verdens samlede solvarmeareal.

- I EU bruger man cirka 50 procent af alt vores energiforbrug til varmeformål. Det vil sige, at der er et kæmpe potentiale for solvarme. Men i den politiske diskussion er der faktisk udelukkende fokus på elektricitet, solceller og vindmøller. Det er også vigtigt, men solvarme er fuldstændig overset i diskussionen, siger lektor fra DTU Byg Simon Furbo.

Stor klimagevinst

I øjeblikket dækker solvarme cirka to procent af danskernes varmeforbrug, men ifølge Simon Furbo er potentialet op imod 15 procent i 2030.

Ifølge Simon Furbo giver det ingen mening, at der ikke er større bevågenhed om solvarme i den politiske diskussion. Markedet har fået øjnene op for området, men opmærksomheden er ikke fulgt med.

Og det er mærkeligt, for der er også store gevinster for klimaet forbundet med at få en større andel af vores varme fra solvarme.

- Klimagevinsten er vældig stor, specielt hvis det erstatter fossilt brændstof. Det giver en meget stor reduktion i udledning af CO2, siger Simon Furbo.

Investeret 38 millioner kroner

En af dem, der har set potentialet i solvarmen, er Torben Axel Nielsen. Han er driftsleder hos Hedensted Fjernvarme, og i 2016 var han med til at investere 38 millioner kroner i solvarmeanlæg, der skulle hjælpe fjernvarmeanlægget.

Og det har vist sig at være en fornuftig beslutning.

- Vi ved, at anlægget kan holde 30 år, og så kan man afskrive det over 30 år, og derfor kan vi se, at solvarme er billigt nok til at konkurrere, siger Torben Axel Nielsen.

Halvanden kilometer fra Hedensted Fjernvarme ligger solvarmepanelerne, hvis energi varmer vand op, der bliver sendt til fjernvarmeanlægget.

- Det passer stort set sig selv, og det kræver bare, at vi har 20-25 får ’ansat’ til at æde græsset omkring panelerne, siger Torben Axel Nielsen.

Han peger også på CO2-besparelsen som en vigtig faktor for succesen. Der bliver nemlig ikke længere fyret naturgas af hos Hedensted Fjernvarme.

- Vi har et ansvar for vores CO2-udledning, og der er varmeforsyningen virkelig et område, der batter noget. Når vi går fra fossile brændstoffer til ikke-fossile, så rykker det virkelig noget ved udslippet af CO2, siger Torben Axel Nielsen.

Hos Hedensted Fjernvarme er den eneste praktiske udfordring vedrørende solvarmepanelerne, at græsset omkring det kan blive for langt. Derfor er der investeret i 20-25 får, som hygger sig med at græsse rundt om panelerne.

Skal vedvarende energi støttes?

Fælles for mange af de vedvarende energiformer, der bliver brugt i Danmark, er, at de modtager stor offentlig støtte. Det er i øjeblikket til politisk diskussion, om og hvor meget det offentlige skal gå ind og støtte opsætningen af eksempelvis havvindmøller.

Socialdemokratiets folketingskandidat Christian Rabjerg Madsen vil gerne give støtte til vedvarende energikilder, og han er meget begejstret for, at man med solvarme kan slå to fluer med et smæk.

- Vi skal støtte i det omfang, der er nødvendigt, men det er bedst, når det kan laves uden støtte, som vi hører her med solvarme. Det er et kanon godt initiativ, siger han om solvarmeanlæg, som modsat andre vedvarende energiformer ikke kan få tilskud fra staten.

Det samme budskaber lyder fra Dansk Folkepartis kandidat Susanne Eilersen.

- Det her gode projekt i Hedensted tyder på, at man godt kan klare sig uden støtte. Men vi skal kigge på alle mulige former for vedvarende energi, hvis vi skal klare os uden fossile brændstoffer, og der må vi kigge på, om der i en opstartsfase er brug for et boost, indtil det bliver bæredygtigt, og det er vi villige til, siger hun.