Spektakulært byggeri omringet af vand: Olafur Eliassons Fjordenhus indvies i dag

Hør og se kunstneren vise nogle af detaljerne i det unikke hus i Vejle Fjord frem.

(Foto: Peter Halkjær)

I dag indvies Fjordenhus officielt. Det er den verdensberømte dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson, der har tegnet bygningen, der er placeret på egen ø i Vejle Fjord.

Det er Kirk Kapital, der står bag byggeriet, og firmaet indtager selv de øverste etager i bygningen.

Alle har adgang til den åbne stueetage, der rummer flere værker, som Olafur Eliasson har skabt til bygningen.

Der er adgang til bygningen via en spinkel bro, og i stueetagen er der fire rum. Et centralt rum, hvori der hænger en lysinstallation, der understreger bygningens runde former.

Fra det centrale rum er der adgang til tre andre rum, der hver især indrammer det sted, hvor Fjordenhus er placeret. Midt i vandet - midt i vejret.

Huset bliver arbejdsplads for de ansatte i Kirk Kapital, der har indrettet sig på de øverste etager i huset.

Her skal de arbejde i lokaler, hvor der ikke findes ret mange rette linjer, da hele huset opbygget om formerne cirkel og ellipse. Alle skriveborde er for eksempel sat sammen i cirkler, og dørene er ikke lige brede foroven og forneden.

Stort set alt i Fjordenhus er fremstillet specielt til byggeriet. Eneste undtagelse er nogle af møblerne, der er tegnet af anerkendte danske møbeldesignere.

Det gælder således også Wegner-stolene i det central mødelokale, der er placeret på øverste etage. Her er de sat sammen med et bord, som er tegnet til huset, og ikke mindste en lampe, der leder sollys ind i lokalet ved hjælp af en kuppel og et spejl.

Fjordenhus indvies i dag fra kl. 10.30, og de kommende uger er der rundvisninger, hvor publikum også får adgang til 1. salen i huset, der ellers ikke er åben for andre end de ansatte i Kirk Kapital og ejerne, brødrene Casper, Anders og Morten Kirk Johansen.

Og prisen for hele herligheden. Den taler man ikke om.

Facebook
Twitter