Stadig mere regn truer i horisonten: ’Vi er grædefærdige, kan jeg godt sige dig’

Flere steder i Jylland gør man klar til en tur mere med sandsækkene.

Kolonihaveforeningen Åkanden Storå i Holstebro blev ramt af massive oversvømmelser da Storåen gik over sine bredder. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Knap er vandstanden tilbage på normalen efter sidste weekends blæst og regn, før man mange steder i Jylland må forberede sig på endnu en tur.

Vejrudsigten lover vand, og på jord, der i forvejen er mættet til bristepunktet, kan det være en farlig kombination.

I Haveforeningen Storå i Holstebro holder haveejerne godt øje med målepinden, og formand Kurt Thrue frygter endnu en oversvømmelse.

- Vi er grædefærdige, kan jeg godt sige dig. Det er rigtig skidt. Bygningerne tager skade. Alting tager skade af al det vand, siger Kurt Thrue.

De seneste dage har der været nok at lave for de danske beredskaber, og det kan sagtens fortsætte, fortæller formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen.

- Vi følger situationen, men vi håber på, at der ikke falder så mange millimeter, for jorden er godt mættet rundt omkring, siger han.

Styr på Varming-diget

Et af de steder, hvor vandet udgjorde den mest akutte trussel, var nær Ribe. Her var der i går brud på Varming-diget, der beskytter Ribe midtby mod vand. Først ved midnat mellem onsdag og torsdag fik beredskabet styr på situationen.

- Vi fik lavet et midlertidigt dige rundt om digebruddet, og så fik vi tætnet diget med sandsække, så det er fuldstændig tæt igen, siger beredskabschef ved Sydvestjysk Brandvæsen Jens Møllgaard.

- Der står selvfølgelig fortsat meget vand på den forkerte side af diget, men sluseporten har været åben hele natten, så vandet fosser ligeså stille den rigtige vej ud mod Vesterhavet, siger han.

Sådan så det ud ved diget nær Ribe i går. Siden da har beredskabet fået lukket hullet og tætnet med sandsække.

Beredskabschefen er spændt på, hvad de næste dage bringer af nedbør og blæst.

- Vi har ikke brug for mere vand lige nu, siger Jens Møllgaard.

Vand op til vinduerne

I Kolding Kommune er man også klar til, at det kan gå galt igen.

På Søndertorv blev der tidligere på ugen pumpet tusindvis af liter vand væk, og ved kolonihavehusene i Kæmnerengen stod vandet i visse tilfælde stort set helt op til vinduerne.

Se video fra Kæmnerengen, som det så ud i mandags, hvor Finn Slemming, der har en kolonihave i området, var forbi.

Derfor er kommunikationschef i Kolding Kommune Lars Svoger da heller ikke helt tilfreds med vejrudsigten.

- Vandet falder, men det falder meget langsomt. De måtte godt have ladet være med at love mere regn. Vi ved ikke endnu, hvor meget det vil påvirke, men vi kan jo risikere, at vi skal tilbage i samme situation og have alle mand i gang igen, siger han.

Sætter snart ny regn-rekord

Der er på landsplan faldet 85,5 millimeter regn i februar. Rekorden er 109 millimeter og stammer fra 2002, og den står for skud, vurderer DR Vejrets meteorolog Christian Cherry.

- Den vil sandsynligvis blive slået, da det vil regne resten af dagen mange steder, og der er flere kraftige lavtryk, som ligger på lur i Nordatlanten. Allerede fredag aften vil endnu et vejrsystem komme forbi og sende regn ud over landets allerede våde overflade, siger han.

Christian Cherrys forsigtige bud er, at vi på mandag runder de 100 millimeter for måneden.

I Hjørring Kommune har Søren Smalbro (V), der er formand for teknikudvalget, været en tur ude og inspicere kystområderne ved Tversted og Løkken, og han er ikke imponeret over synet.

- Der er ekstremt højvandet, masser af blæsevejr og kaskader af regn for oven, og det gør, at kystnedbrydningen nogle steder næsten er ude af kontrol. Vi kan ikke gøre ret meget ved det andet end at ærgre os over det, og flere steder var det godt nok et sørgeligt syn, hvis jeg skal være helt ærlig, siger han.

  • Billederne er taget af Søren Smalbro fra Hjørring Kommune. Her er det nedkørslen til Tversted Strand, der er ødelagt. (Foto: Søren Smalbro)
  • Nedkørslen til stranden ved Redningshuset i Løkken er også væk efter de store vandmængder. (Foto: Søren Smalbro)
  • Hængebroen ved Tversted, som det ifølge teknikudvalgsformanden haster med at få flyttet..
1 / 3