Store kønslæber er helt normale

Undersøgelse af kvinder viser, at der ikke er noget galt med størrelsen af deres kønslæber.

Gennem det seneste år har 250 kvinder deltaget i en undersøgelse, hvor deres kønsdele er blevet opmålt. Nu er undersøgelsen færdig, og resultatet er, at det, kvinderne synes er unormalt, er helt normalt. Det fortæller Annemette Lykkebo, der er overlæge på Kolding Sygehus og står bag undersøgelsen. (Foto: © Lars Hjort- DR Syd)

Kvinder har fået målt deres kønsdeleGennem det seneste år har 250 kvinder deltaget i en undersøgelse, hvor deres kønsdele er blevet opmålt. Nu er undersøgelsen færdig, og resultatet er, at det, kvinderne synes er unormalt, er helt normalt.

- Vores undersøgelse viser, at det er lige så almindeligt at have synlige kønslæber som skjulte kønslæber, forklarer Annemette Lykkebo, der er overlæge på Kolding Sygehus og står bag undersøgelsen.

Blandt de undersøgte kvinder havde 55 % synlige kønslæber og 45 % havde skjulte kønslæber. Så halvdelen af alle kvinder har altså synlige kønslæber - mens den anden halvdel ikke har.

Kvinder med skjulte kønslæber er også utilfredseMen i følge undersøgelsen var mange af kvinderne utilfredse med deres kønslæber, selvom de var skjulte.

13 % af kvinderne i undersøgelsen betragtede som udgangspunkt deres kønslæber som unormale - selvom undersøgelsen viste, at hver fjerde af dem rent faktisk havde skjulte kønslæber.

- Undersøgelsen viser altså, at også piger med små kønslæber kan betragte sig selv som unormale, siger Annemette Lykkebo.

Flere barberer sigAnnemette Lykkebo mener, at kvindernes negative selvfokus hænger sammen med, at mange kvinder nu barberer deres kønsdele.

- Mens man barberer sig kigger man simpelthen mere på sine kønsdele, og når man har fjernet hårene, er de små kønslæber mere synlige, fortæller Annemette Lykkebo.

Hun tror også, at kvinders selvkritik når det kommer til kønsdelene kan hænge sammen med, at de nøgne kvinder vi ser, mest er pornomodeller på nettet.

- I svømmehallen bader vi i lukkede kabiner, og de unge piger vil ikke bade sammen efter gymnastik, så vi har ikke nogen referenceramme, siger Annemette Lykkebo.

Undersøgelse kan bruges til bedre rådgivning

Undersøgelsens konklusioner skal nu bruges til at rådgive kvinder der overvejer operation af deres kønsdele.

- Vi skal rådgive de kvinder der er usikre på, om de ser rigtige ud. De her kvinder skal rådgives, inden de opererer sig. De lader sig operere på et rask organ, og der er altid risiko for komplikationer. Det kan være at man efterfølgende kan opleve følelsesløshed i kønslæben, eller at man får stramt arvæv, der giver problemer ved samleje, siger overlæge Annemette Lykkebo.

Kvinder i alle aldre er utilfredse

I øvrigt viser undersøgelsen også at det ikke kun er unge uerfarne piger der er utilfredse med deres egne kønsdele.

Gruppen af kvinder i undersøgelsen der opfatter deres kønsdele som unormale har en gennemsnitsalder på 31 år - mens gruppen kvinder, der mener deres kønsdele er normale har en gennemsnitsalder på 35 år.

Af dem der opfatter sig selv som unormale har to tredjedele født et barn.