Stormen Bodil øger efterspørgslen på frø

Planteskolerne kommer til at mangle frø til deres planteproduktion som konsekvens af sidste års efterårsstorme, lyder det fra Naturstyrelsen.

Danske agern er i år blevet mere eftertragtede end sædvanlig. De skal bruges til at plante nye egetræer, efter at Bodil og Allan tyndede ud i bestanden. (© Colourbox)

Træerne i Stenderup i Kolding er nogle af de flotteste i Danmark, og derfor er træernes frø eftertragtede, når der skal plantes nye træer i resten af landet.

Frøene er særligt eftertragtede i år, efter at sidste efterårs kraftige storme,Bodil og Allan, ryddede ud i den danske skovbestand.

Det forklarer skovfoged Claus Simonsen fra Naturstyrelsen i Trekantområdet.

- Som konsekvens af sidste års stormvejr, kommer planteskolerne til at mangle frø til deres planteproduktion, for der væltede jo en del skov rundt omkring, siger han.

Storm starter frøindsamling

Det er dog ikke hvert år, træerne afgiver frø nok til, at Naturstyrelsen vælger at samle dem ind. Det gør de kun, når der er en særlig stor agern- og boghøst i vente.

- Høsten er sådan set ikke stor nok til indsamling i år, men på grund af stormvejret har vi gjort det alligevel. Så må vi tage imod det lidt mindre udbytte, siger Claus Simonsen.

Indsamlingen af frøene er gået i gang, og ifølge Claus Simonsen ser antallet af frø lovende ud, trods alt.

Frø skal samles i net

Det er naturligvis en mulighed for skove og planteskoler at indkøbe udenlandske frø, men de danske frø er bedst, da de er tilpasset klimaet.

I Stenderup er der blevet lagt net ud under de gamle bøgetræer. Nettene rystes, og frøene renses med en stor, traktormonteret tromlerenser.

Alle kan besøge skove og se nærmere på frøindsamlingen, men Naturstyrelsen opfordrer til, at man holder god afstand fra de store maskiner.

Facebook
Twitter