Succes med ny smertebehandling efter operationer: Patienter får mindre morfin

På Kolding Sygehus får flere patienter nu i stedet en langtidsvirkende blokade efter operation.

Når der skal lægges en blokade, bruger lægerne på Kolding Sygehus ultralyd, så bedøvelsen lægges så tæt på nerven som muligt, fortæller overlæge Rasmus Wullf.

Hvis man har brug for morfin, når man er blevet opereret på hospitalet, kan det medføre ubehag, svimmelhed og afhængighed.

Derfor er det en god nyhed, at lægerne på Kolding Sygehus nu kan smertebehandle, så patienterne har brug for langt mindre morfin efter operationer.

Lægerne er nemlig begyndt at lægge lokalbedøvende blokader, der virker i op til 26 timer.

Siden 2015 har cirka 200 patienter, der skulle opereres i fødder og ankler, fået tilbudt den langtidsvirkende blokade efter operationen.

Tidligere fik patienterne i gennemsnit 52 mg morfin de første 48 timer efter operationen, men efter at det er lykkedes lægerne at forlænge blokadernes virkningstid får patienterne i gennemsnit kun 15 mg morfin de første 48 timer efter operationen.

- Ved at lægge sådan en blokade kan vi med ro i stemmen fortælle vores patienter, at de er smertefri i godt et døgn efter operationen, fortæller overlæge Rasmus Wullf, der har været med til at udvikle den nye metode.

Og blokaderne virker bedre, de giver færre bivirkninger end morfin, og på den måde giver de mere ro for patienten.

En af dem, der har fået en blokade i stedet for morfin, er Sanni Klokmose Ehlers. Hun blev for nylig opereret i foden.

- Jeg kunne mærke virkningen af blokaden med det samme, fornemmelsen af at det gjorde ondt forsvandt. Og jeg vil meget gerne undgå morfin, som jeg bliver sløv og dårlig af, siger hun.

Blokaderne lægges ved hjælp af ultralyd, og derfor kan lokalbedøvelsen placeres meget præcist og meget tæt på den nerve, der skal bedøves. Tidligere kunne virkningen af en blokade holde i 12 timer, i dag er virkningen cirka 26 timer, altså dobbelt så længe.

Metoden, der også kaldes lokal anæstesi, bruges ikke kun i Kolding, men på sygehuse flere steder i Danmark. Metoden er udviklet i et samarbejde mellem læger på sygehusene i Kolding, Aarhus, København og Roskilde.

Lægerne udskriver færre recepter på morfin

Et er, at patienterne er smertefri længere tid og har færre bivirkninger. En anden fordel er, at patienterne ofte kan nøjes med at få håndkøbsmedicin med sig hjem, når de bliver udskrevet. Behovet for stærke piller er simpelthen mindre.

- Når vi ikke skal udskrive recepter på morfin ved udskrivelse, så undgår vi, at folk har det stående på hylden derhjemme. På den måde falder risikoen for afhængighed, og vi har også af og til oplevet, at morfinen blev solgt videre, det undgår vi også, siger overlæge Rasmus Wullf.

Facebook
Twitter