Succes på sygehus: Tusinder af fødende kan slippe for unødvendig penicillin

En ny test udviklet på Kolding Sygehus, der kan mindske brugen af penicillin hos fødende, skal udbredes til hele landet.

Mohammed Khalil har udviklet en test, der kan forhindre unødig penicillinbehandling hos fødende. (Foto: Charlotte Dahl/Sygehus Lillebælt)

Det skal være slut med at give fødende kvinder penicillin ’for en sikkerheds skyld’, for at de ikke smitter deres børn med bakterien streptokokker.

En ny test, der er udviklet på Kolding Sygehus, har nemlig vist sig som en stor succes.

Den kan hurtigt og effektivt afgøre, om de gravide kvinder overhovedet har behov for at få penicillinen.

For det er vigtigt at give så lidt penicillin som muligt.

Det siger Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge i klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetshospital:

- Det vil vi gerne for at undgå resistens og for at undgå en række afledte bivirkninger, der opstår, fordi vi påvirker de gode bakterier i tarmen, siger Hans Jørn Kolmos, der er begejstret for den nye test.

På Kolding Sygehus har man begrænset brugen af penicillin på fødestuen med 70 procent, siden den nye test blev taget i brug.

Testen er udviklet af Mohammed Khalil, der er overlæge på Kolding Sygehus. Han har færdiggjort en ph.d. om testen, og han forventer, at antallet af kvinder, der bliver behandlet med penicillin på fødestuen, kan gå fra 11.000 til under 2.000, hvis hans metode bliver udbredt på landsplan.

Mohammed Khalils test er en DNA-test, der på mindre end en time kan afsløre, om der er behov for penicillin-behandling. Tidligere har det taget mere end et døgn at afdække, og så lang tid har man ikke i fødselssituationer. Derfor er penicillinen tidligere givet for en sikkerheds skyld

De fødende er glade

En af dem, der har sluppet for en unødvendig penicillinbehandling, er Ida Viuff, der ligger på fødeafdelingen på Kolding Sygehus. Hendes test var nemlig negativ.

- Det er rart, at man ikke skal pumpes unødigt med medicin, og det er også det, den her måling er blevet til for, siger hun.

Også Solbritt Høegh fra Kolding ligger på fødegangen. Hun er netop blevet mor til en dreng, og hun havde modsat Ida Viuff en positiv test for streptokokker, så hun har fået penicillinbehandling.

- Jeg synes, det er super vigtigt, at vi får den rette behandling fra start af, så man ikke ender ud i, at man får et barn, der måske kommer ud med nogle bakterier, der kan være farlige, siger Solbritt Høegh.

Præsenteres i udlandet

Testen er i øjeblikket ved at blive udbredt til andre dele af landet. Både i Aabenraa, Esbjerg, Aarhus og Roskilde er projektet ved at blive rullet ud. Senere på måneden skal det også præsenteres for udlandet på en konference i Helsinki.

- Det ser rigtig godt ud. Den forventning, vi havde inden vi startede, holder ved. Det vil sige, at vi har sparet omkring 70 procent af det penicillinforbrug, vi havde inden, siger testens udvikler Mohammed Khalil.

Professor i klinisk mikrobiologi Jens Kjølseth Møller fra Sygehus Lillebælt ser også ideen med den nye test.

- Penicillinbehandling er jo ikke uden bivirkninger. Den bivirkning, vi er mest bekymrede for, er, at brugen af penicillin udvikler resistente bakterier, så vi får problemer, når vi skal behandle infektioner efterfølgende, siger Jens Kjølseth Møller.

- Så vi vil gerne dæmpe forbruget af antibiotika mest muligt og undgå, at dem der ikke har brug for antibiotika får antibiotika, siger han.

Facebook
Twitter