Svinepest i Kina får prisen på danske koteletter til at stige

Svinepest i Kina har fået prisen på svinekød til at stige med 13 procent på to uger.

Syge kinesiske svin har fået prisen på dansk svinekød til at skyde i vejret. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

De danske svineproducenter er begyndt at smile igen, og det med god grund.

Foråret har budt på historisk store stigninger i prisen på slagtesvin. Normalt justeres prisen med højest 20 øre, men i sidste uge røg prisen 50 øre op, og i dag er der blevet lagt yderligere 70 øre på, så prisen hos Danish Crown i dag er på 10,30 kroner per kilo svinekød.

De seneste syv uger er prisen steget konstant, så landmanden i dag får mere end 100 kroner mere pr. slagtesvin.

Det mærker landmand Jeppe Bloch fra Vamdrup i Kolding Kommune tydeligt.

Op med armene

- Det er svært at blive andet en glad, når man ser, at noteringen stiger. Det er historisk, at den er steget så meget, og det har vi svært ved at få armene ned over, siger han.

Prisstigningen skyldes primært, at der siden efteråret har været udbrud af svinepest i Kina.

- For tiden køber kineserne alt, hvad de kan få fat i på kødmarkedet, og det driver priserne opad, forklarer markedsanalytiker Markus Fiebelkorn fra brancheforeningen Danske Svineproducenter.

Men selv om priserne på to uger er steget med 1,20 kroner pr. kilo slagtesvin, skal priserne have et sidste nøk opad, før landmændene begynder at tjene penge.

Jeppe Bloch forklarer, at det i gennemsnit koster 10,89 kroner at producere et kilo kød, så der er stadig et efterslæb, før svineproducenterne tjener penge.

Snart er der overskud

- Vi mangler stadigvæk 50 øre, før gennemsnittet begynder at tjene penge. Så vi skal nok passe på med ikke at få armene alt for højt hævet over hovedet, siger han.

Landets største slagteriselskab, Danish Crown offentliggør hver torsdag den pris, som landmændene får for deres grise, og markedsanalytiker Markus Fiebelkorn er ikke overrasket over, at prisen i dag passerede 10 kroner.

Sidst svineprisen toppede var i efteråret 2008, hvor den var oppe på 12,60 kroner.

De danske forbrugere kommer formentlig også til at mærke, at kineserne mangler svinekød. For prisen på pølser, bacon og koteletter bliver også hævet i butikkerne, spår analytiker Markus Fiebelkorn.

- Ikke i samme omfang, for der er andre omkostninger. Men jeg tror, at detailhandlen er nødt til at hæve prisen i køledisken, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk