Sydens edderkopper kommer til Danmark

Edderkopper vækker rædsel i rigtig mange mennesker, mens andre jubler af begejstring, når de finder en ny art i Danmark, og i disse år bliver vi invaderet af varmekrævende edderkopper fra Sydeuropa.

  • Den sjældent sete Nigma Walckenaeri-parring, som Lars Brøndum var så heldig at fange et billede af i Universitetsparken i Aarhus (Foto: Lars Brøndum Biolog og projektleder © Lars Brøndum)
  • Nigma Walckenaeri hun (Foto: Lars Brøndum Biolog og projektleder © Lars Brøndum)
  • Hunnen igen. (Foto: Lars Brøndum Biolog og projektleder © Lars Brøndum)
  • Hunnen og hannen på samme blad inden parringen. (Foto: Lars Brøndum Biolog og projektleder © Lars Brøndum)
1 / 4

-Vi oplever hvert år, at der kommer nye arter til Danmark. Mange kommer sydfra og nogen østfra. Det er arter der er almindelige i resten af Europa, og som på grund af klimaforandringer nu kan bo i Danmark.

Sådan siger Kent Olsen der er forskningsansvarlig, biolog på Naturhistorisk museum i Aarhus.

En af de nye er den lille plantekrustrådspinder, Nigma Walckenaeri, som blev set første gang på Fyn i 2009, og nu er i færd med at indtage de jyske byer.

I september blev den taget på fersk gerning af naturvejleder Morten D.D fra Naturhistorisk Museum i Århus.

-Om aftenen står jeg foran Naturhistorisk museum i Aarhus og taler i telefon. Så får jeg øje på nogle blade på museets gule mur. Der sidder et spind. Jeg kigger ned i spindet, og så sidder edderkoppen der.

-Så går jeg i panik og tager bladet med edderkoppen og løber hen foran vinduerne. Jeg banker på ruden og ser fuldkommen hysterisk ud i fjæset. Så er kollegaerne jo klar over, at der er et eller andet helt galt. De ser, at jeg havde fundet Nigma Walckenaeri som det første fund i Jylland, og det er jo rigtigt fint, siger han.

Dagen efter fundet vrimlede det med studerende og kolleger til Morten DD, der var på edderkoppejagt. En af dem var biolog ved Naturhistorisk Museum, Lars Brøndum, der fangede edderkopperne i sin fotolinse lige midt i en sjælden parring.

-Jeg er så heldig at overvære en parring. Det er noget, som der ikke er så frygteligt mange, der har set og i hvert fald ikke taget billeder af. Det synes jeg, var en stor oplevelse, siger han.

Facebook
Twitter