Sygehus hjælper kræftpatienter med sexlivet: Mette og Peter stod med overset problem

Sygehus Lillebælt har uddannet to sexologer, der skal vejlede om sex med en kræftdiagnose.

Mette og Peter Rosendal glæder sig over, at der nu bliver tilbudt rådgivning til sexlivet efter en kræftsygdom. Det kunne de godt selv have haft glæde af.

Da Mette Rosendal fra Egtved i 2005 fik konstateret livmoderhalskræft, var det ikke blot begyndelsen på et langt og opslidende sygdomsforløb.

Det var også begyndelsen på store problemer med sexlivet, som ingen havde advaret hende imod.

Mette Rosendal blev rask efter behandling med kemo- og stråleterapi, men da hun og hendes mand Peter Rosendal forsøgte at få gang i sexlivet igen, gik det ikke særlig godt, og der var ingen rådgivning at hente.

- Det påvirkede os rigtig meget, og det kom fuldstændig bag på mig, at det var så svært at komme tilbage og få et godt sexliv igen, siger Mette Rosendal.

I forbindelse med Mette Rosendals behandling blev hun strålebehandlet i underlivet.

- Det er super godt imod kræften, men det er ikke godt for ens fysiske tilstand bagefter. Jeg blev meget tør, og jeg ender også med at få en meget forkortet skede, fordi den simpelthen vokser sammen, siger Mette Rosendal.

Hun fik udleveret en glasstav, hun kunne bruge til at afhjælpe problemet, men efter den succesfulde kræftbehandling skilte hun sig af med staven, som hun forbandt med behandlingsforløbet, og som hun ikke var blevet vejledt til fortsat at bruge.

- Når vi nu er kræftoverlevere, vil vi også gerne have lidt livskvalitet bagefter. Ens krop og psykiske tilstand er i krise efter sådan en behandling. Der bliver nødt til at være noget hjælp til sexlivet, og jeg var slet ikke forberedt på, at det kunne blive et problem, siger Mette Rosendal.

Hjælpen er på vej

Og den hjælp kommer nu.

I hvert fald på Sygehus Lillebælt, der har efteruddannet en læge og en sygeplejerske som sexologer, så vejledning om sexlivet nu er en del af kræftbehandlingen på Sygehus Lillebælt.

- Mange undersøgelser viser, at et godt sexliv er vigtigt. Det er en del af at være et helt menneske. Selvom det er centralt i mange menneskers liv, er det omgivet af meget tabu, også her i sygehusvæsenet, og hvis ikke personalet taler om seksualitet, så tænker patienten, at det måske ikke er vigtigt, og at det behøver vi ikke snakke om, siger Lone Volmer, der er den læge, der nu også kan kalde sig sexolog.

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har vist, at hver tredje kræftpatient kæmper med at få sexlivet til at fungere under og efter et kræftforløb, og derfor er Kræftens Bekæmpelse også meget positive over for Sygehus Lillebælts tiltag.

- Det er en rigtig god idé, og det hilser vi meget velkomment i Kræftens Bekæmpelse, siger Susanne Haugaard Silkjær, der er rådgivningsleder ved Kræftens Bekæmpelse.

Hos Kræftens Bekæmpelse kender man ikke til andre sygehuse, der inkluderer sexrådgivning som en del af kræftbehandlingen, og var tilbuddet tilfaldet Mette Rosendal, ville hun have taget imod med kyshånd.

- Jeg er så glad for det initiativ. Det er det bedste, jeg har hørt længe. Sex er en del af at have et liv som almindeligt menneske. Jeg var 40 år på det tidspunkt, var glad for min mand og ville gerne have, at vi blev sammen, derfor fyldte det noget, siger Mette Rosendal.