Sygeplejerske: Sproget kan blive grimt i psykiatrien

Ansatte i psykiatrien risikerer at behandle patienterne alt for hårdt. Derfor er det vigtigt, at de ansatte taler mere åbent om de faglige udfordringer, mener psykolog.

Lotte Thaysen er sygeplejerske på den lukkede psykiatriske afdeling i Kolding. Hun har stået i situationer med patienter, som hun senere har fortrudt. (Foto: © Jonas Guldberg- DR Trekanten, (c) DR)

Lotte Thaysen har som sygeplejerske i psykiatrien oplevet flere situationer, hvor hun efterfølgende har fortrudt sin behandling af patienterne.

- Det sker ofte i ren afmagt. For eksempel havde jeg på et tidspunkt en patient, som gjorde skade på sig selv, men efter et halvt år stod hun til at blive udskrevet, fortæller hun og fortsætter:

- Da vi sidder og planlægger udskrivelsen, slår hun hovedet ind i radiatoren, og i den situation råber jeg meget dømmende, at "jeg hverken kan eller vil hjælpe hende mere".

Efterfølgende har hun sagt undskyld til patienten, fordi hun fortrød sin reaktion, og selvom hun er blevet bedre til at håndtere lignende situationer, så kan afmagten og forsvarsmekanismerne stadig tage over.

For at komme den hårde behandling til livs, har Region Syddanmark arrangeret et foredrag med forfatter og psykolog Dorthe Birkemose, der skal gøre de ansatte kloge på, hvorfor de risikerer at blive hårde over patienterne.

- I de situationer, hvor fagligheden ikke slår til, er der risiko for forråelse. I afmagtssituationer kan det blive logisk at skælde ud, hæve stemmen, afvise, latterliggøre, ignorere, straffe og bruge tvang, forklarer hun.

Ifølge Dorthe Brinkmose er det vigtigt, at de ansatte tør tale højt om den forråelse, som de kan opleve. Ellers bliver det blot et større og større problem.