Sygeplejerskerplejecenter har sagt op i protest: 'Alvorlige fejl blev holdt skjult'

Flere ansatte har sagt deres arbejde på Plejecenter Vesterløkke i Kolding op.

Flere tidligere ansatte hos Plejecenter Vesterløkke har sagt op, fordi de ikke mener, at der bliver fulgt op på fejl begået i arbejdstiden. Sundhedsdirektør afviser kritikken. (Foto: Grafik: Lærke Kromann)

Flere alvorlige fejlbehandlinger på det kommunale plejecenter Vesterløkke i Kolding er blevet tysset ned og har ikke resulteret i, at man som arbejdsplads har lært af skaden.

Det beskriver flere tidligere ansatte på plejecentret.

Vesterløkke er et akutplejecenter, som tager sig af syge borgere, der er blevet udskrevet fra sygehus, men som ikke er i stand til at klare sig selv.

Én af fejlbehandlingerne kunne have ført til borgerens død, siger tidligere sygeplejerske på Vesterløkke Dorthe Lyngbye.

- Vi havde en levercomapatient, der var dybt afhængig af at komme af med sin afføring for at få aflastet systemet og leveren, som man valgte at give noget afføringsstoppende. Det var jo helt grotesk. Jeg kan huske, at jeg kom ind til min leder med tårer i øjnene – jeg troede simpelthen ikke, det kunne lade sig gøre, siger Dorthe Lyngbye, som også har beskrevet forholdene over for Fagbladet Sygeplejersken.

På sygehuse og plejecentre skal den slags hændelser indberettes som en ’utilsigtet hændelse’ (UTH), så alle kan lære af hinandens fejl og undgå, at lignende fejl opstår igen.

Fejlene skal indberettes til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, som senere sender dem videre til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Men på Vesterløkke blev fejlene ikke taget op, så man kunne lære af dem, siger Dorthe Lyngbye.

- Vi kunne se, at det ikke blev indberettet. Det var ligegyldigt, for vi vidste, at der skete alligevel ikke noget, for det fik ingen konsekvens, siger Dorthe Lyngbye.

Sagde op som konsekvens

Dorthe Lyngbye sagde sit job op som en direkte konsekvens af det, hun mener har været et svigt af patientsikkerheden.

- Jeg havde ondt i maven, når jeg kom hjem, og hjertebanken om natten. Jeg kunne ikke være i det og se mig selv i det. Nogle gange skulle jeg også undgå at fortælle sandheden til de pårørende, og jeg kunne ikke forsvare det som menneske. Jeg vidste, at jeg skulle væk derfra, siger Dorthe Lyngbye.

Hun står ikke alene med sin oplevelse. Mindst fire sygeplejersker har i løbet af det sidste halve år sagt op på grund af forholdene på stedet. DR har talt med de fire, og de fortæller, at også en femte sygeplejerske har sagt op af samme årsag.

En anden tidligere ansat, Pia Urbrand, har den samme opfattelse af, at de ’utilsigtede hændelser’ blev holdt skjult.

- Jeg ved ikke, hvorfor man bevidst valgte at skjule de her utilsigtede hændelser. For de er der, og hvor der er mennesker, vil der også ske fejl. Jeg synes, vi skulle have det frem i lyset i stedet for at skjule det, siger Pia Urbrand.

Afviser kritikken

Senior- og sundhedsdirektør i Kolding Annette Lund afviser kritikken fra de tidligere ansatte.

- Jeg kan ikke genkende, at det nogensinde ikke har været god tone at indberette, når der er sket en menneskelig fejl. Det har vi i Kolding Kommune stort fokus på, og vi er stolte af den UTH-praksis, vi har, siger hun.

Hun ærgrer sig over de tidligere ansattes fortælling.

- Jeg er rigtig ked af den oplevelse, de har haft. Også fordi at jeg ikke helt forstår den. Noget af forklaringen er måske, at der ikke er systematik nok i den måde, der bliver fulgt op på. Det har ikke været tydeligt for medarbejderen, når der har været en konsekvens af, at de har indberettet en fejl, siger Annette Lund.

Ifølge Annette Lund er der blevet taget hånd om alle indberetninger, ligesom de er blevet meldt ind til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilket er normal praksis.

Hun erkender, at der på Vesterløkke har været problemer med at skabe en tydelig læring efter utilsigtede hændelser.

- Jeg vil gerne understrege, at det alene handler om, at vi fik lavet en dokumentation af, hvad vi faktisk havde gjort og lavet en konkret handleplan. Det handler ikke om, at vi ikke har fulgt op på de henvendelser, der har været, for det har vi gjort hver eneste gang, det har jeg simpelthen sikret mig, siger Annette Lund.

Vil ikke mødes med tidligere medarbejdere

Annette Lund vil ikke komme ind på, hvordan der er fulgt op på eksempelvis episoden med levercomapatienten eller andre konkrete episoder.

Hun har heller ikke tænkt sig at tage kontakt til sine tidligere medarbejdere for at tale kritikken igennem med dem.

- Jeg tænker, at det er to tidligere medarbejdere; og det vi skal have fokus på, det er fremtiden, siger sundhedsdirektøren.

Det er tilsyneladende ikke kun på Vesterløkke, at nogle ansatte oplever problemer med at drage læring, efter at der er sket en fejl eller utilsigtet hændelse.

Fagbladet Sygeplejersken, der også har talt med de tidligere ansatte på Plejecenter Vesterløkke, har lavet en intern undersøgelse, hvor blandt andet 394 kommunalt ansatte sygeplejersker har svaret. Af dem har hver femte tilkendegivet, at man aldrig oplevede læring på baggrund af utilsigtede hændelser.

Facebook
Twitter