Tandbørstning på plejehjem kan redde liv

God mundhygiejne mindsker risikoen for lungebetændelse og kan dermed redde liv blandt ældre på plejehjem.

I Kolding Kommune har man gjort en ekstra indsats for at forbedre ældre borgeres mundhygiejne. (© Colourbox)

En god mundhygiejne blandt ældre kan redde liv.

De bakterier, der får lov til at formere sig i munden når man springer tandbørstningen over, kan nemlig trænge ned i lungerne og forårsage lungebetændelse. Det kan være alvorligt for mange svagelige ældre.

Alene i Københavns Kommune dør mellem 150 og 200 ældre årligt af dårlig mundhygiejne.

Særlig indsats i Kolding

Det problem har man gjort noget ved i Kolding. Her har plejecentrene Teglgårdsparken og Vonsildhaves personale fået undervisning i, hvordan man mest nænsomt børster de ældres tænder.

- Vi har haft en tandlæge og tandklinikassistent ude, der har kigget hjælpere og beboere over skulderen, mens de har børstet tænder og så er de kommet kommet med gode råd og hjælpemidler, siger gruppeleder på Plejecenter Teglgårdsparken, Ulla Bech Andersen.

Resultatet er en markant bedring. Ud af de 50 ældre, der fik tjekket tænderne, havde 41 procent dårlig mundhygiejne, og det er i runde tal halvt så mange som landsgennemsnittet, hvor det er omkring 80 procent, skriver Jyske Vestkysten i dag.

Munden er meget intim

Det kan nemlig være noget af en udfordring for plejepersonalet gøre tandbørstningen behagelig.

- Det er ikke særlig rart at få børstet tænder af en anden. Munden er et meget intimt sted at få stoppet fingre ind, også selvom vi har handsker på, forklarer Ulla Bech Andersen.

En undersøgelse fra 2013 viser, at 48 procent af det adspurgte plejepersonale foretrækker andre arbejdsopgaver end mundpleje, og at hver fjerde ønsker mere undervisning i emnet.

- Det er især rigtig svært at forstå for demente, hvad der foregår, når man børster deres tænder. De kan kæmpe imod og måske føle, at det er et overgreb, forklarer Ulla Bech Andersen.