Thea er blind, men kan nu spille Scrabble med familien: Legoklodser lærer blinde børn at læse

Klodserne kan bruges som punktskrift og få blinde og seende til at lege sammen.

Thea Hermansens far er også blind, men med de nye klodser i huset kan alle - også de seende i familien - være med til Scrabble. (© dr)

Den klassiske legoklods har otte knopper, og den punktskrift, som blinde læser, har seks punkter.

Ved at fjerne nogle af knopperne på klodserne har Dansk Blindesamfund sammen med Lego udviklet et system, der laver klodserne om til bogstaver i punktskrift.

På den måde bliver klodserne meget mere end legetøj, fordi de kan lære blinde at læse.

Knopper ligner punkter

Lego Braille Bricks hedder systemet, der gør knopperne på legoklodserne til et punktskriftalfabet. Klodserne er testet af 60 børn i Danmark, Brasilien, Storbritannien og Norge.

Både seende og blinde kan læse, hvilket ord klodserne danner.

13-årige Thea Hermansen kan nærmest intet se, og hun er en af dem, der har haft klodserne i hænderne.

Hun glæder sig især over, at klodserne både kan bruges af blinde og seende, da der samtidig er trykt et bogstav på hver af dem.

- For mig ville det have været en mere spændende måde at blive introduceret til punktskrift på. I stedet for at skulle læse på et støvet papir, siger hun.

De nyudviklede klodser kan bruges af hendes seende kammerater, og det gør det nemmere for hende at forklare de seende, hvordan hun læser.

- Jeg tror, at dem i min klasse ville have opfattet den måde, jeg gør tingene på, anderledes, end de gør nu. De har flere gange spurgt mig, om jeg ikke kunne lære dem det. Hvis jeg havde haft klodserne, ville vi kunne gøre det sammen, siger Thea Hermansen.

Seende må også være med

Hendes far, Nils Bo Hermansen, glæder sig over, at klodserne kan bruges af hele familien, så både blinde og seende medlemmer af familien får mulighed for at bruge klodserne - for eksempel til at spille Scrabble.

Det er Lego Fonden, der har betalt for udviklingen af klodserne, og håbet er, at de skal gøre det nemmere for blinde børn at lære at læse, fortæller lederen af projektet, Stine Storm.

- Det geniale er, at børnene har mulighed for at lave fejl. Klodserne kan bare flyttes rundt, så du hurtigt kan rette fejlene. Traditionel blindskrift laves på en skrivemaskine. Så når fejlen først er lavet, kan du ikke rette den, forklarer hun.

Alle kender lego

Formanden for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen, synes, at det er helt oplagt at bruge legoklodserne til undervisning i punktskrift.

- Det er udbredt i hele verdenen, og det er helt logisk, at dupperne ovenpå kan bruges til punktskrift, siger han.

Ved at bruge legoklodser giver det også helt nye muligheder for at lære.

- Børn bruger det til at lege og lære med - og når man leger, mens man lærer, så lærer man bedst, siger han.

Legoklodserne med punktskrift kommer ikke til salg. Kasserne bliver tilgængelige og bliver uddelt gratis via Dansk Blindesamfund og synskonsulenterne fra anden del af 2020.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk