Thomas ofrer ferien for 15 timers daglig kamp mod svenske skovbrande: Der er skilte på vejen, hvor der står ’vi elsker jer’

Frivillig brandmand Thomas Hillerup Brynning er en af de danskere, der den seneste uges tid har hjulpet Sverige i kampen mod skovbrande.

(Foto: TT News Agency © Scanpix)

Klokken to i nat, hvis alt går efter planen, lander Thomas Hillerup Brynning i Roskilde efter cirka en uges kamp mod flammerne i området omkring Ljusdal i Sverige.

Thomas Hillerup Brynning er frivillig brandmand, og i stedet for at bruge sin ferie på stranden, har han tilbudt sin assistance til vores naboland, der i flere uger har været hårdt ramt af et stort antal skovbrande, som holder et enormt antal brandfolk og frivillige beskæftigede i øjeblikket.

- Det er svært at holde styr på dagene heroppe, for vi arbejder, når der er brug for os, og det kan være midt om natten. I går arbejdede jeg i 18 timer, men det var også en lang dag, siger Thomas Hillerup Brynning på en telefon fra Sverige.

Thomas Hillerup Brynning i bussen på vej mod Sverige for cirka en uge siden. Foto: Privatfoto

Ifølge hans egen vurdering arbejder Thomas cirka 15 timer i døgnet i gennemsnit. Arbejdsopgaverne varierer mellem blandt andet vandpumpning, udrulning af slanger, efterslukning og oprydning.

Til daglig er Thomas Hillerup Brynning frivillig brandmand hos Trekantbrand og bosat i Vejle. Og når han beslutter sig for at opgive ferien for at hjælpe kollegaer i nød, er det uden at tøve.

- Det er svært som brandmand at sige hvorfor. Vi gør det bare. Vi kan noget, de har brug for, og så tror jeg ikke, den er længere. Den er ikke så filosofisk for mig i hvert fald. Der var bare brug for os, siger han.

Overvældende modtagelse og støtte

Den helt store overraskelse for Thomas og kollegerne i Sverige har været, hvordan den lokale befolkning har taget imod den hjælp, der er blevet fløjet ind fra Danmark.

Det har været meget overvældende, fortæller han.

- Vi har mødt nogle fantastiske borgere, der er så glade for, at vi er her. Der er skilte på vejen, hvor der står ’vi elsker jer’. På en McDonald’s var der en, der ville kramme og takke os alle individuelt, siger Thomas Hillerup Brynning.

- Det betyder noget med den anerkendelse. Når man er slidt efter 15 timer i døgnet i gennemsnit, gør det noget for moralen. Det gør arbejdet sjovere, siger han.

Royalt besøg

Anerkendelsen kommer ikke kun fra de lokale. Skovbrandene i Sverige har de seneste uger trukket konstant national opmærksomhed, som både landets højtstående politikere, men også de royale, har været blandet ind i.

Det førte til, at Thomas og resten af teamet omkring ham i går fik besøg af Kronprinsesse Victoria af Sverige og hendes mand Prins Daniel.

- I går kom der en kolonne kørende, hvor der steg to sikkerhedsfolk ud, og jeg tænkte ’hvad fanden sker der her’. Og så steg Kronprinsessen ud og giver hånd til alle og siger 'tak fordi, I vil hjælpe os'. Vi snakkede cirka fem minutter med dem og fik taget et par fotos. Det var faktisk en kæmpe oplevelse, siger Thomas Hillerup Brylling.

Kronprinsesse Victoria af Sverige, hendes mand Prins Daniel samt nogle af de danske frivillige brandmænd i Ljusdal i Sverige.

Brandene raser stadig i flere områder i Sverige, men den store indsats samt et par dage med regn har hjulpet.

- Der er stadig mange, som arbejder her nu, men det er lidt roligere, siger en talskvinde for Älvdalens kontaktcenter til det svenske nyhedsbureau TT ifølge Ritzau.

Bjørne i området

Ifølge Thomas Hillerup Brynning har han og den resterende del af teamet ikke været udsat for farlige situationer.

Der har nemlig hele tiden været styr på sikkerheden og gode evakueringsplaner, hvis der skulle opstå farlige situationer. I hvert fald i forbindelse med branden. For det er ikke alt, man kan gardere sig imod.

- Der er bjørne i området, og dem og elge er faktisk den største risiko. Vi har set en elg, men ikke en bjørn. Det har vi grint lidt af. Jeg ved ikke lige, hvad vi gør, hvis vi møder en bjørn, siger Thomas Hillerup Brynning.

Nu er indsatsen ved at være slut for Thomas Hillerup Brynnings vedkommende. Tilbage er en enkelt eftermiddag, som primært skal gå med at overlevere opgaverne til de nyankomne frivillige, der i øjeblikket er på vej fra Danmark til Sverige.

- Jeg er ved at være klar til at skulle hjem. Jeg har jo også et civilt job og liv, jeg skal hjem og passe, siger Thomas Hillerup Brynning, der torsdag morgen skal møde på Vejle Sygehus, hvor han er souschef i den tekniske afdeling.

Efter planen skal der være dansk hjælp i Ljusdal-området indtil den 5. august.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter