Tidligere patienter bliver ansat som vejledere i psykiatrien

Psykologer og læger kan ikke se alle de problemer, som patienter har.

Jesper Mailand er en af de tidligere patienter, der er blevet ansat i psykiatrien. (Foto: Jeppe Ligaard © (c) DR)

Det kan være svært for en læge eller psykolog at hjælpe patienter i psykiatrien med alle de problemer, som patienterne har.

Derfor er de i psykiatrien begyndt at ansætte tidligere patienter som vejledere. I modsætning til de professionelle behandlere har de selv prøvet at have en sygdom. Så de kan hjælpe på en anden måde, og se nogle andre problemer.

Region Syddanmark har lige nu 11 med brugerbaggrund ansat i psykiatrien, og der er flere på vej. Det siger direktør for psykiatrisygehusene, Charlotte Josefsen.

- Vi har en ambition om, at alle vores afdelinger skal have tidligere patienter ansat, siger hun.

Afdeling for Traume og Torturoverlevere har ansat veteransoldat Jesper Mailand. Hans opgave er at tale med patienterne på en måde, som de professionelle behandlere ikke kan.

- Jeg tror og håber på, at det er vedkommende for vores veteraner, at jeg er her. Det giver dem en mulighed for at komme ned og tale med en, som ved, hvad det drejer sig om, og som selv har prøvet det, siger han.

Afdelingschef i Afdeling for Traume og Torturoverlevere Ulla Wernberg Møller ansatte Jesper Mailand som et forsøg. Effekten af at have en tidligere patient er så stor, at hun nu også vil ansætte to flygtninge, fordi de også bliver behandlet på afdelingen.