Tilgængelighed for handicappede halter

Det kniber med at lave ordentlige adgangsforhold for handicappede på gågader og i offentlige bygninger. Det mener Dansk Handicapforbund.

Det kniber med at gøre offentlige bygninger og pladser tilgængelige for handicappede. Kommunerne ignorerer reglerne, mener Handicapforbundet. (Foto: Mikkel From Nielsen © DR Nordjylland)

Ramper, skilte med blindeskrift og parkeringspladser med en kørestol på. Handicappede er dybt afhængige af alle former hjælp, hvis de skal ud i byerne. Men flere steder kniber det med at tage hensyn til dem, der er bundet til en kørestol eller ikke kan se.

Det skyldes til dels, at mange kommuner slet ikke på de handicappede, når de bygger nyt. Der findes nemlig flere love og direktiver for, hvordan bygninger og pladser skal konstrueres, så de er tilgængelige for alle. Men det er ikke altid, at de bliver overholdt, fortæller Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.

- I forhold til, at det er et område, der har været fokus på i mange år, så går det ikke i lyntempo med at forbedre forholdene. Der er stadig meget at tage fat på og ønske sig på området, siger hun.

Skilte skaber problemer for blinde

Et af de steder, hvor de handicappede har svært ved at komme frem og tilbage er i Vejle. Her er formanden for den lokale afdeling af Dansk Handicapforbund, Jens Bork, ikke tilfreds:

- Det er jo vigtigt, at tilgængeligheden fungerer. Hvis den ikke gør det, så er det et voldsomt problem. Der er flere steder, hvor forholdene kunne være bedre, siger han.

Det kan Søren Jensen fra Vejle skrive under på. Han har været blind i 27 år og har saltid klaret sig med sin hvide og røde blindestok. Han mener, det kan være direkte farligt at færdes enkelte steder i byen.

- Flere steder sætter butikker deres skilte ovenpå ledelinjerne i gågaden. Det gør, at især Nørretorvet i Vejle centrum er farligt at krydse, hvis man er blind. Jeg undgår den, fordi jeg synes det er alt for farligt, siger han.

Søren Jensens oplevelser i Vejle er beklagelige, mener Peder Hummelmose (V), der er formand for teknisk udvalg i Vejle Kommune. Han mener, at kommunen overholder alle regler, når der skal bygges nyt, men at kritikken af gågaden og Nørretorv vil blive taget til efterretning.

- Alt nybyggeri er underlagt nogle restriktioner så de er handicapvenlige. Vi er sågar i færd med at lave en ny arkitekturpolitik, hvor vi blandt andet vil vægte tilgængelighed højt, når vi bygger noget nyt, siger han.

Planer kan være løsning

Og lignende planer kunne være en løsning på problemerne, mener Dansk Handicapforbund. De påpeger, at kommunerne bør tænke på de handicappede allerede før de kaster sig ud i at planlægge et større byggeri.

- Jeg tror ofte, det går galt, fordi kommunerne i planlægningsfasen ikke rigtig tænker over reglementerne og gør brug af de eksperter, der findes på området. Man kunne med fordel spørge de handicappede om, hvilke krav de har til tilgængeligheden, siger Dansk Handicap Forbunds landsformand, Susanne Olsen.

- Jeg tror ofte, det går galt, fordi kommunerne i planlægningsfasen ikke rigtig tænker over reglementerne og gør brug af de eksperter, der findes på området. Man kunne med fordel spørge de handicappede om, hvilke krav de har til tilgængeligheden, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk