'Tilliden er brudt': Landsbysamfund demonstrerede mod kriminelle beboere på asylcenter

Planerne om at genåbne Center Sandvad med blandt andet tidligere kriminelle beboere har gjort borgere i området utrygge.

Et par hundrede mennesker var mødt op til demonstration.

Fakler, skilte og råb fyldte gaderne i Sandvad søndag eftermiddag.

Borgere fra byen og nabobyerne demonstrerede mod planerne om at genåbne Center Sandvad, som er byens asylcenter, med en ny beboergruppe.

Omtrent 200 personer var mødt op til demonstrationen i den lille by i Vejle Kommune. Klokken 15 gik de gennem byen. Flere havde skilte med, hvor der blandt andet stod ”Sandvad står sammen” og ”Nej”.

Og fra en højtaler på en lille havetraktor lød ordene ”Sandvad søger sandhed” igen og igen.

- Det her er landet. Og på landet er tillid vigtigt. Og jeg føler, at tilliden er blevet brudt, lød det fra Bente Andersen, der har boet i Sandvad i over 40 år.

- Den her sag berører ikke kun borgere i Sandvad, men også alle de små samfund rundt om. Der bliver nødt til at blive skabt en ordentlig dialog, sagde Maya Sommer, der bor i nabobyen Hvejsel, og som gik ved siden af skiltet ”Hvejsel støtter op”.

  • (Foto: © Magnus Rosendal Damborg)
  • Demonstrationen i Sandvad. (Foto: © Magnus Rosendal Damborg)
  • Det var ikke kun beboere til fods, der deltog. (Foto: © Magnus Rosendal Damborg)
  • (Foto: © Magnus Rosendal Damborg)
1 / 4

Planerne om at genåbne centret er blevet et stort emne i byen, fordi mange borgere føler sig misinformeret om, hvem der skal flytte ind. Og det nyeste svar fra Udlændingestyrelsen har skabt utryghed.

Tidligere kriminelle blandt beboerne

I september var meldingen fra Røde Kors, at det tidligere asylcenter skulle åbne igen i november, og at der skulle bo flygtninge med særlige behov. Faktisk lød det helt klart i Vejle Amts Folkeblad fra Røde Kors, at der ikke var tale om flygtninge, der var dømt for kriminalitet.

Men tidligere på måneden kunne Ekstra Bladet fortælle, at der er tidligere kriminelle blandt de første 13 beboere. Og Udlændingestyrelsen meddelte også, at der kunne være beboere, der tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet.

Det er anderledes fra centrets tidligere beboergruppe, som var familier med børn.

- Det viser sig skridt for skridt, at vi ikke fik den fulde sandhed. Og derfor er jeg her. Fordi jeg forventer selvfølgelig handling fra de ansvarlige politikere. Jeg forventer, at de sætter det i bero, sagde Inger Merete Bruhn Cliquet, der bor i Kollerup, og tilføjede:

- Jeg har det ganske fint med, at der er asylcenter i Sandvad. Det må der meget gerne være. Men til det klientel, der passer til faciliteterne. Og hvis man ønsker at ændre på det, så skal det være en fuldstændig transparent proces.

Over 200 til borgermøde

Dagens demonstration foregår to dage efter et borgermøde om samme sag.

Fredag aften var over 200 borgere mødt op i multihallen på Kollerup Skole. Her svarede Udlændingestyrelsen, Sydøstjyllands Politi og Røde Kors på spørgsmål.

Beboermøde i Sandvad. (Foto: © Magnus Rosendal Damborg)

Der var blevet hængt skilte op i hallen med teksten ”Nej til tidligere dømte i baghaven” og det ene spørgsmål efter det andet handlede om, hvem beboerne egentlig blev. Hvorfor meldingerne om genåbningen og beboerne ikke var tydelige og tidligere. Og hvordan borgerne skulle føle sig trygge.

Men svarene hjalp ikke, vurderede Sandvad Beboerforening efterfølgende.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der er blevet mere trygge ved at være her i dag, sagde Kirsten Paugan, der er formand for Sandvad Beboerforening, efter mødet.

'Jeg håber, at vi kan nå at påvirke det'

Dagens demonstration gik fra hovedgaden, igennem byens villakvarter, videre til byens legeplads og stoppede ved asylcentret.

- Jeg synes ikke, at skal have så høj en koncentration af kriminelle flygtninge. Jeg håber, at vi kan nå at påvirke det, inden det bare bliver tvunget igennem, sagde Martin Robert Bryrup, der bor i en af nabobyerne, ved demonstrationens endestation.

Det er denne bygning, Center Sandvad, der skal huse flygtningene. (Foto: © Magnus Rosendal Damborg)

- Jeg er her jo, fordi jeg håber, at de (nye beboere, red.) ikke kommer. Og at man er mere ærlig fremover, sagde Henrik Dyg, der har boet i Sandvad i 15 år.

De nye beboere på Center Sandvad flytter ind i løbet af november. Centret har plads til 20 beboere.

(Artiklen er blevet opdateret. En kilde stod angivet til at bo i Sandvad, hvilket ikke var korrekt. Det er nu rettet til Kollerup.)