Tina fik hjælp til at klare en stresset hverdag med to børn

Flere familier får en familieven fra foreningen Home-Start.

Tina Gaarde fik en periode hjælp fra Karen Arndt til dagligdagen med to børn. (Foto: Søren Rahbek © (c) DR)

Det kan være svært at bede om hjælp til at klare dagligdagen, selvom der i høj grad kan være brug for en hjælpende hånd, når man er alene med sine to børn.

Det kan Tina Gaarde tale med om. Selvom hun godt vidste, hvor hun kunne finde hjælpen, gik der lang tid, før hun fik ringet efter den.

Tina Gaarde have fået et postkort med hjem fra datterens børnehave fra Home-Start. Det er en forening, der har 413 familievenner, der hjælper 500 familier og 1.100 børn, hvis hverdagen bliver stresset eller uoverskuelig.

Tina Gaarde havde læst om Home-Start i den børnehave, hvor hendes datter Johanne går, og havde taget et postkort om tilbuddet med hjem.

Postkortet lå længe på køkkenbordet, før Tina Gaarde henvendte sig.

- Jeg synes, det var enormt grænseoverskridende at skulle lukke mit hjem op for en fremmed. Det var svært at sige, at jeg gerne ville have lidt hjælp, siger hun.

Tina Gaarde endte med at ringe og få familievennen Karen Arndt fra Home-Starts lokale afdeling i Vejle.

Hun husker tydeligt den dag, hun første gang fik besøg. Karen Arndt ankom meget våd, fordi hun var cyklet gennem et voldsomt regnvejr.

- Vi kom hurtigt til at grine, og Karens latter og hendes øjne, den dag hun sad der, og var helt smaskvåd. Jeg vidste med det samme, at Karen ville jeg have i mit liv, siger Tina Gaarde.

Familien mødtes jævnligt med familievennen

I et halvt år mødtes Tina Gaarde og Karen Arndt i to timer onsdag eftermiddag, når Tinas børn kom hjem fra skole og børnehave.

- Vi har lavet kastanjedyr, vi har lavet julegaver, vi har tegnet, vi har malet og vi har været udenfor, siger Tina Gaarde.

Hun var glad for aflastningen, hun i en periode fik. Nogle gange var Tina Gaarde, hendes to børn Lucas og Johanne og Karen Arndt sammen. Andre gange tog Karen Arndt sig af det ene barn, mens Tina Gaarde fik lidt tid til at være alene med det andet.

I marts i år sluttede de faste ugentlige møder mellem Tina Gaarde og Karen Arndt, der tog afsked med hinanden:

- Jeg vidste, at nu var der en ny familie, der havde brug for Karen, siger Tina Gaarde.

Hjælpen går videre

Karen Arndt skal i denne måned i gang med et nyt forløb som famillieven, og der tager hun erfaringerne med fra møderne med Tina Gaarde og hendes børn.

- Det betaler sig bare at være mig. Det betaler sig at være helt nede på jorden og bare træde ind i det rum, der nu engang er, og se hvad det er for en familie, man nu møder, siger hun.

Tina Gaarde kom ovenpå i den periode, hun fik hjælp.

- Jeg savner Karen, og jeg savner Karen i mit liv. Men jeg savner ikke hjælpen, hun har givet. Det, at hun har været her et halvt år, har givet mig en masse energi og overskud til, at nu kan jeg selv igen, siger hun.

Vejle Kommune støtter Home-Start med 600.000 kroner om året. Kommunerne er dem, der giver det økonomiske grundlag for de 12 afdelinger, som Home-Start har landet over.

Der er flere og flere familer, der får hjælp. Det seneste tal viser, at 14 procent flere familier er blevet hjulpet i 2017 i forhold til 2016. I årene inden er der stille og roligt blevet flere og flere familier, der har fået hjælp af personer som Karen Arndt.

Selvom hun skal videre, så glemmer hun aldrig Tina Gaarde og hendes børn.

- Der er en lille skuffe, hvor Tina og børnene altid vil være. De popper op i mit univers, og det bliver de ved med altid, siger hun.

Facebook
Twitter