Tørke udtørrer små vandløb og tusindvis af små ørreder dør

Der burde lige nu være masser af ørred-yngel i de små vandløb, men tørke har kostet mange af dem livet

Smukt ser det ud, men der burde være meget mere vand i Ibækken ved Vejle i øjeblikket. Manglen på vand er døden for mange insekter og fiskeyngel. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)

Den sparsomme regn, der har været denne sommer, begynder at kunne ses i mange mindre vandløb, der er mere eller mindre tørret ud.

Ibækken, som løber i Munkebjergskoven ved Vejle, er et af de vandløb, der mangler vand. Det betyder, at der er meget langt mellem de små ørreder, der blev udklækket tidligere på året.

Regnvejret først på ugen gav lidt vand i bækken, men biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Ebert, frygter, at vi kan ende i en situation som under tørken i 2018.

- Rigtigt mange strækninger var knastørre. Der lå bare sten og sand på bunden, og der var ikke noget liv. Det er det,vi frygter, kommer til at ske igen, og at alle fiskene og insekterne forsvinder, siger han.

Tørke på tørke koster liv i vandet

Gentagne tørker er hård kost for fiskebestanden og det øvrige liv i vandløbene.

- Hvis det sker med jævne mellemrum, som vi så det i 2018 og nu igen 2023, så er halvdelen af ørredbestanden forsvundet, siger han.

Røret her fører under en sti, og viser hvor lidt vand, der er i Ibækken i øjeblikket. Normalt ville de lyse områder være dækket af vand, men i øjeblikket løber der kun en lille bitte smule gennem røret. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)

Også i Vejles nabokommune Kolding, er der vandløb, der mangler vand.

- Jordrup Skovbæk løb allerede tør for en uges tiden siden, fortæller formanden for Kolding Kommunes udvalg for Natur, Miljø og Klima, Jørn Chemnitz (SF).

Han siger videre, at vandstanden også er lav i Seest Mølleå, men her hører det med til historien, at der er meget landbrug langs åen, som i øjeblikket trækker rigtigt meget grundvand op til vanding af marker.

Og her er nu er der ikke meget andet at gøre, end at håbe på bedre vejr, siger Kaare Ebert.

- Jeg håber på masser af regn. Jeg danser regndans hver eneste morgen, for det er et problem rundt om i landet. Vi har spurgt rigtigt mange steder, og der er mange steder, hvor vandløbene er blevet alt for tørre, siger han.