Torturofre skal betale for egen tolk: Det får vidtrækkende konsekvenser

Torturofre kan blive hårdt ramt af regeringsforslag om brugerbetaling på tolke, lyder det fra behandlingssted.

Det kan være en dyr fornøjelse at betale for en tolk til samtaler om PTSD-relaterede hændelser. (Foto: Grafik: Signe Heiredal)

Torturofre i Region Syddanmark med behov for tolkebistand kan blive tvunget til at stoppe med den behandling, de modtager mod blandt andet PTSD.

Regeringen foreslår, at patienten selv skal betale for en tolk i forbindelse med behandlingen, hvis han eller hun har boet i Danmark i mere end tre år.

Og det vil være en udgift, der i sidste ende kan få de traumatiserede patienter til at stoppe med behandlingen, siger Ulla Wernberg-Møller, der er afdelingschef for Traume- og Torturoverlevere i Vejle.

- Det, vi frygter, er, at hvis der kommer egenbetaling på efter tre år, vil der være mange af vores patienter, der vælger behandlingen fra, og så får de det kun værre med tiden, siger Ulla Wernberg-Møller.

Traume- og Torturoverlevere i Vejle får henvist cirka 650 patienter om året - af dem har cirka 80 procent behov for tolkebistand og bliver altså ramt, hvis de har været i landet i mere end tre år. Og det har de ganske ofte.

Svært at lære dansk når man er traumatiseret

De tre år er i mange tilfælde ikke længe nok til at lære fornuftigt dansk, når man har krigstraumer eller PTSD. Det fortæller Louise Schwartz, der er behandlingsleder ved Traume- og Torturoverlevere i Vejle.

- Udfordringen for vores patienter er netop, at de er svært traumatiserede og har PTSD. Vi ved, at det giver indlæringsvanskeligheder og kommunikationsproblemer, så de har ikke forudsætninger for at lære sproget så hurtigt, siger Louise Schwartz.

Hun frygter, at en besparelse på tolke ender som en dårlig investering for det danske samfund.

- Det får vidtrækkende konsekvenser. I et samfundsøkonomisk perspektiv virker det som en dum beslutning, for det betyder, at de ikke får det bedre, og dermed ikke forbedrer deres mulighed for at indgå på lige vilkår med andre i det danske samfund – i stedet fastholder vi dem i en sygdomsrolle, siger Louise Schwartz.

Ifølge behandlingslederen er tolken afgørende for behandlingen af patienterne.

- Tolkningen er vigtig, fordi det er forudsætningen for god kommunikation. Hvis vi skal lave en god behandling, er vi nødt til at forstå hinanden, siger Louise Schwartz.

900 kroner i timen

Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Vejle har sammen med syv andre klinikker fra hele landet sendt et høringssvar til Sundhedsministeren, hvor de lufter deres kritik. Heriblandt er også psykiatrien i Region Hovedstaden og Region Sjælland samt Dansk Institut mod Tortur, DIGNITY.

Regeringens forslag om brugerbetaling på tolkebistand blev fremlagt i januar i år.

- Jeg mener helt principielt, at man har en forpligtigelse til at tage sproget til sig. Simpelthen at lære dansk, når man bor i Danmark. Det kan ikke være meningen, at vi fra statens side skal punge ud, hver eneste gang en udlænding skal til læge eller til skole-hjem-samtale, sagde integrationsminister Inger Støjberg (V) dengang til TV 2.

Prisen på en tolk ligger i omegnen af 900 kroner i timen, og det er mange penge for nogle i forvejen pressede pengepunge, mener Louise Schwartz, behandlingsleder ved Traume- og Torturoverlevere i Vejle.

- Risikoen er, at de helt udebliver fra behandlingen, fordi de ikke har råd. Allerede nu ser vi, at de ikke har råd til deres medicin og derfor ikke henter den, de får ordineret, siger hun.

Facebook
Twitter