Trafikselskab: Rejsekort lover for meget

En reklame for Rejsekort fortæller, at kortet kan bruges overalt. Trafikselskab mener, at det er misvisende, for kortet kan endnu ikke bruges i alle busser

Rejsekortet kan ikke bruges i alle busser endnu, men det glemmer Rejsekort at fortælle i en tv-reklame. (Foto: Mikkel Skovsgaard © DR)

En tv-reklame fra Rejsekort slår på tromme for at rejsekortet kan bruges overalt i bus, tog og metro. Men det kan det ikke. I Midtjylland er trafikselskabet Midttrafik i gang med at indføre Rejsekort, og på Fyn har Fynbus først fornylig besluttet sig for at tilslutte sig Rejsekort.

I reklamen for Rejskekort hedder det, at "Rejskekort er en billet, der binder Danmark sammen på tværs af landsdele og trafikselskaber."

Til sidst i reklamen bliver der vist et Danmarkskort, der bliver farvet helt blåt, som indikerer, at du kan bruge rejsekortet over alt i Danmark og til slut, siger speakeren: "Rejsekort. Din billet til bus, tog og metro."

Virker ikke i mange busser

Men reklamen fortæller ikke, at der er steder, hvor du ikke kan bruge rejsekortet - eksempelvis hos Midttrafik eller Fynbus. Midttrafik er i gang med at indføre Rejsekort, og det skulle være i alle busser inden udgangen af 2015. I de fynske busser går der endnu længere tid, inden de blå lamper fra Rejsekort dukker op. Først i 2016 skal fynboerne regne med at kunne bruge Rejsekort i busserne.

Britta Charmie, der arbejder med Marketing hos Midttrafik, mener at det kan være misvisende.

- Det er klart, at når der er et Danmarkskort, der er helt blåt, så vil det for nogle se ud som om, at man kan bruge Rejsekort over det hele. Det kan man også i togene, men man kan ikke i hele Midttrafik, siger Britta Charmie med henvisning til, at mange busser i Midttrafik stadig er lukket land for kunder med Rejsekort.

Hos Rejsekort mener markedschef hos Rejsekortet, Thomas Bramsen, at an kan altid finde nogen, der misforstår et budskab, men at reklamens budskab i øvrigt er soleklart.

Ikke til at misforstå

- Jeg synes ikke, at det er til at misforstå, siger han.

Man skal huske, at det er en reklamefilm, som skal sælge et produkt, forklarer han.

- Reklamefilm er jo en måde at informere folk på på en populær måde, og få dem til at købe produktet. Man maler mere bredt med penslen, når man skal omtale sit produkt, siger han.

Thomas Bramsen mener ikke, Rejsekort siger noget, der er decideret forkert i reklamen.

Læs på din bus

Britta Charmie fra Midttrafik opfordrer kunderne til at følge med selskabets information i og på busserne, på stationer og på selskabets hjemmeside. Her fortæller selskabet løbende om, hvor langt man er kommet emd udrulningen af Rejsekort.