Trods EU-dom: Kommuner fortsætter med planer om vindmøller

Vejle og Ikast-Brande fortsætter med planer om udskældte vindmøller. Forkert, siger ekspert.

Borgere i Vejle og Ikast-Brande Kommune protesterer mod planer om 10 nye kæmpevindmøller. Og får måske opbakning fra EU. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er måske håb forude for borgerne i Thyregod på grænsen mellem Ikast-Brande og Vejle kommuner.

De kæmper nemlig mod udsigten til at få ti 130 meter høje vindmøller stillet op i området, og her kan en ny EU-dom måske komme dem til gode.

- Det handler om støjgener, det visuelle udtryk, om værdien af vores boliger og om fraflytning fra området, siger Jan Jørgensen fra Thyregod, der kommer til at bo mindre end en kilometer fra den nærmeste vindmølle.

Ifølge Peter Pagh, der er professor i miljøret, gør den nye EU-dom den nuværende vindmøllebekendtgørelse ugyldig, og derfor burde alle kommuner indstille vindmøllearbejdet.

- Jeg mener ikke, at man på nuværende tidspunkt kan give tilladelse til vindmølleparker, fordi man er vidende om, at lovgrundlaget er ugyldigt, siger Peter Pagh.

Blandt andre Jammerbugt og Aalborg kommuner har allerede taget konsekvensen af EU-dommen og har stoppet arbejdet med at rejse nye vindmøller. Så langt er Miljø- og Fødevareministeriet dog ikke.

De opfordrer kommunerne til at arbejde videre efter de regler, som gælder i landet i dag. Og det har Vejle Kommune tænkt sig at følge:

- Indtil ministeriets undersøgelse [af EU-dommen] er færdig, fortsætter vi planlægningen, siger Peder Hummelmose (V), der er formand for teknik og miljø i Vejle Kommune.

Det skuffer Jan Jørgensen i Thyregod:

- Det er jo nemmere her på forkant at træde på bremsen, end når man kommer længere hen og man så skal til at lukke projektet ned, siger han.