Udsatte og ensomme kan blive begravet sammen: Så ved de, at de ikke er alene i døden

Kirkens Korshær i Fredericia melder om stigende interesse blandt socialt udsatte for at blive begravet sammen.

Gravstenen står ved Trinitatis Kirke i Fredericia. (Foto: Janus Duus-Larsen © DR P4 Trekanten)

”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.”

Sådan står der på gravstenen på de udsattes fællesgrav på kirkegården ved Trinitatis Kirke i Fredericia.

Her har Kirkens Korshær et gravsted, der er tiltænkt de socialt udsatte, der bruger byens varmestue, hvis de skulle have lyst til at blive begravet der, når de skal herfra.

- Det er ikke bare sådan et anonymt gravsted for socialt udsatte, men for mennesker, der har en tilknytning til varmestuen, så det kommer ind i en sammenhæng, hvor der er noget fællesskab og noget mening, siger lederen af Kirkens Korshær i Fredericia Bjarne Dahlmann.

På fire år har der været fem begravelser på stedet, men der er mange i Fredericia, der har givet udtryk for, at det kunne være et sted for dem at blive lagt i jorden, når de dør.

Bjarne Dahlmann ude foran varmestuen i Fredericia. (Foto: Janus Duus-Larsen © DR P4 Trekanten)

De udsatte er vant til at bo på gaden sammen og spise i varmestuen sammen, og nu er de også interesserede i at blive begravet sammen.

Det er fællesskabet, der er det vigtige, fortæller Bjarne Dahlmann. For mange af de udsatte har nemlig ingen kontakt med deres familie, og derfor er graven på Trinitatis Kirkes kirkegård noget, der giver tryghed for mange.

- Selv i døden er de ikke alene. Der er nogle, der tager sig af deres bisættelse, hvis der ikke skulle være familie eller andre pårørende. Den dag vi tager afsked med nogle, er der så et sted, vi kan mindes dem, siger Bjarne Dahlmann.

Sådan ser fællesgraven i Fredericia ud. Indtil videre er der fem afdøde brugere af varmestuen i Fredericia, der har taget imod tilbuddet om at blive begravet der.

Bjarne Dahlmann fortæller, at flere af de udsatte også kan bruge gravstedets eksistens som en anledning til at gøre sig tanker om, hvad der skal ske, når de dør.

- Det gør en forskel for de udsatte, og det er også en markering af, at selv om nogle af dem føler sig udsatte i samfundet, så er der stadig plads til dem, siger han.

Der er fire steder i landet, hvor socialt udsatte kan blive begravet sammen. Udover Fredericia har Kirkens Korshær nemlig også fælles gravpladser i Aalborg, Sønderborg og Silkeborg.

Facebook
Twitter