Udsattes tænder rådner op uden hjælp

Langt de fleste narkomaner og alkoholikere har problemer med tænderne, og de får ikke gjort noget ved deres tandproblemer.

Stof- eller alkolholmisbrug giver ofte problemer med tænderne. I en undersøgelse fra Vejle, angiver seks af ti udsatte, at de har bøvl med tænderne.

Narkomaner, alkoholikere og andre socialt udsatte har problemer med tænderne.

I en undersøgelse fra Vejle svarer seks ud af ti socialt udsatte, at de har haft smerter eller ubehag fra mund eller tænder inden for det sidste år. Desuden har næsten halvdelen problemer med overhovedet at tygge maden.

Det er et stort problem, mener sekretariatschef i Landsforeningen af Væresteder, Cliff Kaltoft, der også er formand for Udsatterådet i Vejle Kommune. Han er dog ikke overrasket, for der er flere grunde til problemet.

Narko skubber tandpine i baggrunden

 - De tager narkotika og andre ting, der gør det svært at klare tandhygiejnen, fordi de bliver meget tørre i munden. Når de så får ondt, så dulmer de smerten, i stedet for at gå til tandlægen, og der er også et økonomisk aspekt i det, forklarer Cliff Kaltoft.

I dag skal de socialt udsatte selv betale, og det spænder ben for tandplejen. De udsatte er nemlig behovsstyrede og venter ikke på en tandlægetid, hvis tænderne gør ondt.

Faktisk svarer mere end halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen også, at det er økonomi, der er årsagen til, at tandlægen ikke prioriteres.

- Det er selvfølgelig trist, at økonomi på den måde kommer til at være afgørende for menneskers velbefindende, og deres liv i det hele taget. Tandsundheden er meget vigtig i forhold til den samlede somatiske tilstand, siger Cliff Kaltoft.

Politikere vil hjælpe hjemløse

Politikerne i Vejle erkender, at det er uholdbart at så mange hjemløse, alkoholikere og narkomaner lever et liv med kroniske tandsmerter.

Derfor opfordrer de dem til at søge dispensation for egenbetalingen på 800 kroner hos tandlægen, og de vil sørge for, at de socialt udsatte får et særligt tilbud om hjælp til at få ordnet deres tænder,  fortæller Gerda Hagemann Pedersen, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget.

- Man vil gå ud og opsøge de udsatte grupper, og undervise dem i tandpleje og tandsundhed. Er der nogle som har behov for det, vil man tage dem ved hånden, så de kommer til deres tandlæge, siger hun.

Kommunen sender en tandlæge med rundt, når man opsøger de udsatte, så de med det samme kan få en vurdering af, hvad den udsatte selv kan klare, og hvad der kræver indsats fra en tandlæge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk