Udskældt havbrug bag massiv overskridelse: Forurenede fire gange så meget som tilladt

- Nu ser vi virkeligt, hvor alvorligt det er, siger formanden for sportsfiskerne.

Hjarnø Havbrug har brugt fire gange så meget foder som tilladt og dermed også forurenet fire gange så meget. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Hjarnø Havbrug står bag en massiv overskridelse af sin miljøtilladelse. Det fremgår af et notat fra rådgivningsvirksomheden Cowi, som Hedensted Kommune har hyret ind.

I notatet bliver det for første gang fortalt og sat tal på, at Hjarnø Havbrug har brugt fire gange så meget foder og udledt fire gange så meget kvælstof som tilladt i 2017.

Det er første gang, at offentligheden får tal på overproduktionens omfang, og formand for Danmarks Sportfiskerforbund, Verner W. Hansen, er tilfreds med, at der nu er præcise tal på overproduktion og forurening.

Sportsfiskerformand er ikke overrasket

- Vi har hele tiden vidst, at der var tale om en voldsom overproduktion, men vi har ikke haft tal på det. Nu ser vi virkelig, hvor alvorligt det er, siger han.

Cowis notat fortæller om produktionen på Hjarnø Havbrug og Hundshage Havbrug, der har samme ejer.

De to havbrug havde lov til at bruge 530 tons foder, men brugte 2.008 tons i 2017, altså næsten fire gange mere end tilladt.

Det betyder, at havbrugene også har udledt næsten fire gange så meget forurening til vandmiljøet. De havde tilladelse til at udlede 20 ton kvælstof, men udledte reelt 78 ton.

- Det er en voldsom overskridelse af de tilladelser, man har haft, konkluderer Verner W. Hansen.

Danmarks Sportfiskerforbund anmeldte i juni Hjarnø Havbrug til politiet for at overskride sin miljøgodkendelse. Men i flere måneder klarede havbruget frisag, fordi havbruget og dets rådgiver forklarede kommunen, at opdræt af muslinger kompenserede for overproduktionen. Senere viste det sig, at muslingerne aldrig var blevet høstet - altså fjernet fra havet igen, og dermed gik miljøgevinsten fløjten.

De forklaringer har Cowi også vurderet, og argumentationen har ikke gang på jord, er vurderingen. Dermed lægger konklusionerne i Cowis notat sig op ad tidligere undersøgelser, der heller ikke godtog havbrugets argumenter.

Det betegner formanden for sportsfiskerne som en stort svigt af Hedensted Kommune.

- Det er dybt problematisk, at Hedensted Kommune har brugt fire måneder på at få det afklaret. Det kunne man have gjort langt tidligere, mener Verner W. Hansen.

Hedensted Byråd besluttede 19. september, at byrådet ikke ville kræve produktionsstop på Hjarnø Havbrug, fordi kommunen godtog forklaringen med opdræt af muslinger.

- Den beslutning, byrådet tog, lænede sig meget op ad, at der var høstet muslinger. Hvis der nu er kommet tvivl omkring, om der er høstet, så er vi nød til at få det undersøgt til bunds, sagde borgmester Kasper Glyngø (S), da det kom frem, at muslingerne ikke var blevet høstet.

DR har tilbudt Hjarnø Havbrug at kommentere på Cowis notat, men havbruget er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.