Undgå landsbydød: Køb en anpart i den lokale butik

Butiksdøden hærger på landet, men flere landsbyer har fundet recepten mod den: De køber anparter i en butik og sikrer på den måde et levende landsbymiljø

Købmandsbutikken i Jerlev lever og har det godt, fordi byens indbyggere købe anparter i den, da den var lukningstruet. (Foto: © DR Trekanten)

Kasseapparatet klinger lystig i købmandsbutikken i den lille landsby Jerlev ved Vejle, hvor indbyggerne også mødes og får en snak.

Men at der stadig er liv i kasseapparatet er først og fremmest indbyggernes egen fortjeneste. For to år siden så butikken nemlig ud til at lide den samme skæbne, som har ramt mange andre købmænd på landet: Butiksdøden truede i horisonten.

Men så fik en lille gruppe borgere en god ide, som har givet butikken i Jerlev nyt liv. De besluttede sig for at sælge anparter i butikken, og det har reddet livet for både butikken og for landsbyen.

Butiksdød hærger landetI de sidste mange år er flere og flere butikker i de små samfund ellers bukket under. En undersøgelse som Danmarks Handelsstandsforeninger står bag, viste tidligere på året, at der er forsvundet 2616 butikker mellem 2008 og 2014.

Og konsekvenserne er til at tage og føle på. Undersøgelse på undersøgelse har vist, at huspriserne falder når en landsbys sidste dagligvarebutik lukker, og med det følger en ond spiral i form af faldende indbyggertal og et hensygnende fællesskab.

- Så vi var en lille gruppe, der syntes at det var ekstremt uheldigt, at stå uden butik, siger en af de jerlevere, der tog initiativet, Dan Hansen.

  

Det viste sig at der var stor opbakning til ideen med at købe anparter i Jerlevs lukningstruede butik.  På to måneder blev der solgt 170 anparter á 6.000 kroner, og i dag ejer 210 af landsbyens 250 husstande en eller flere andele.

Anpartsideen har spredt sig til mange andre landsbyer. Ifølge Købmandshuset, der tidligere gik under navnet SPAR Danmark, så var det ikke noget man så for bare tre år siden, men i dag er 10 af deres butikker ejet af lokalbefolkningen.

Det sker f.eks. i Krogager ved Grindsted, og lige nu er landsbyen Vonge ved Tørring i gang med at starte deres egen lokale købmandsbutik.

Giver overskud

I Jerlev er anpartsbutikken også en økonomisk gevinst. Den gav sidste år et et overskud på en halv million kroner, fortæller Dan Hansen.

Og det skyldes ikke mindst at butikken har lagt en strategi, som betyder at den skal kunne konkurrere med de store butikker på både udbud og pris, siger Dan Hansen.

- Vi har bevidst forsøgt at undgå at vores butik blev en suppleringsbutik. Hvis det sker, så tvinger vi jo kunderne til at købe ind andre steder, siger han.

Gør det selv

Udviklingen er udtryk for, at indbyggerne på landet er blevet mere bevidste om, at de selv må gøre en indsats for at bevare f.eks. deres butikker, mener lektor Jørgen Møller ved Aalborg Universitet.

- De har fundet ud af, at de selv er nødt til at gøre noget for at ændre udviklingen, og har erkendt at der ikke er andre, der gør noget for dem, siger han.

Det er ejeren af konsulentfirmaet Upgreat Consult i Jelling, Steen Søgaard delvis enig i. Hans firma arbejder bl.a. med udvikling af landsbyer.

- Jeg synes at der er mange kommuner, der gør en stor indsats for at bevare livet i landsbyerne, men det afgørende er at der er en eller flere ildsjæle. Det er dem, der driver værket, siger han.