Unge dropper de politiske ungdomsorganisationer

Børnepasning og alderdomshjem er ikke vedkommende nok for unge mennesker. Derfor siger de nej tak til at involvere sig politisk.

De unge vender tomlen nedad over for de politiske ungdomsorganisationer i flere kommuner. Det hænger sammen med de emner, der står øverst på den politiske dagsorden. (© Arkiv)

De unge gider ikke partipolitik.

I blandt andet Fredericia og Billund kommuner er der kun tre og to ungdomspartier, og helt skidt ser det ud i Hedensted, hvor der slet ikke er nogen ungdomspartier.

De unge savner, at der er andre unge i Hedensted og vender sig derfor mod de større byer. Det mener Inga Sørensen, der er formand for Socialdemokraterne i Hedensted Kommune:

- De unge vi har, der er interesseret i politik, de vender sig mod Dansk Socidaldemokratiske Ungdom i enten Vejle eller Horsens. Der har de lidt flere medlemmer, og der sker måske lidt mere.

Unge opfordres til at tage til de større byer

Formanden for Venstre i Hedensted Kommune, Peter Schmidt Hansen, er af samme opfattelse. Og Venstre går endda skridtet videre og opfordrer de unge til at søge mod nabobyerne.

- Hvis de ikke er en større gruppe, så anbefaler vi dem sådan set at de så tilknytter sig Horsens eller Vejle.

Den politiske dagsorden vedrører ikke de unge

Lektor ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Niels-Henrik Møller Hansen, har undersøgt, hvad der gør unge engageret i politik, og det er bestemt ikke de ting, der står øverst på den politiske dagsorden i kommunerne.

- Det handler meget om børnepasning, sygdom og alderdomshjem, som er områder, som ikke vedrører de unges hverdag. Derfor har de måske lidt svært ved at sige - hvad er min aktie i det her?

Partier bør gå sammen om at engagere de unge

Niels-Henrik Møller Hansen tror på, at man kan få flere unge til at engagere sig i partierne. Men det kræver, at de unge selv bliver klar over, at de kan være med til at starte noget op. Og det tror Inga Sørensen ikke, at de enkelte partier kan klare hver for sig.

- Det kunne være spændende måske at lave en form for hvervekampagne på tværs af politiske skel så flere partier gik sammen om at få unge gjort interesseret i at melde sig ind i en politisk forening.

I større kommuner som Vejle og Kolding har alle partierne i øvrigt en ungdomsafdeling.