Unge gider ikke lægge rør

Antallet af elever, der bliver færdiguddannet inden for kloakbranchen, er næsten halveret på fem år.

Skybrud og voldsomme regnskyl kan give mange af os nervøse trækninger, men der kan snart mangle folk til at klimasikre vores huse. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

De unge gider ikke stå i mudder til knæene og samle kloakrør.

På blot fem år er antallet af elever i kloakbranchen, der bliver færdiguddannede, næsten halveret - fra 225 til 120.

Og det kan have noget at gøre med arbejdets ry, fortæller Henning Lübcke, der er formand for Danske Kloakmestre.

- Man kan selvfølgelig ikke gå i smoking nede i renderne, men det behøves ikke at være så beskidt arbejde, som de måske tror, det er, siger han.

Men ikke nok med, at der er færre nyuddannede. Der er heller ikke så mange svende, som læser videre til kloakmester, en overbygningsuddannelse, og det kan gå hen og blive et problem for os alle, siger uddannelsesleder på kloakmester-uddannelsen hos Learnmark Horsens, Peter Hjortdal Andersen.

- Dels fordi det kan tage længere tid at få udført opgaver til klimasikring og separation af kloakker, og så kan det jo også gå hen og blive meget dyrere, hvis der er for få til at udføre arbejdet, siger han.

Peter Hjortdal Andersen skal med på Nordeuropas største Kloakmesse, som starter i Fredericia i dag. Her viser flere end 130 virksomheder, hvad de kan indenfor omfangsdræn, faskiner og rottefangst.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.