Unge socialister demonstrerer mod præst, der ikke vil vie homoseksuelle

Socialistisk Ungdomsfront er klar med glitter og regnbueflag foran Hedensted Kirke, når ny præst indsættes i kirken i dag.

Søndag har Socialistisk Ungdom Vejle varslet dansefest foran Hedensted Kirke. De vil protestere mod, at kirken indsætter en præst, som ikke ønsker at vie homoseksuelle. (Foto: © (Foto:Hedensted Kirke) Collage; Signe Heiredal)

Der er varslet demonstration med regnbueflag, dans og musik, når en ny præst for første gang møder sin menighed i Hedensted i Østjylland i dag.

Og derfor bliver han mødt af Socialistisk Ungdomsfront Vejle med dans, glitter, flag og musik.

SUF er en landsdækkende organisation for unge, aktive socialister, som mener, at det er diskriminerende og gammeldags, at præster i den danske folkekirke har den holdning.

Talsmanden for organisationen, Christian Træholt, understreger, at det er en positiv demonstration.

- Frem for at møde fordomme med vrede, så møder vi fordomme med glæde og med en fest, siger han.

Provsten håber på gensidig respekt

Festen inde i kirken står provsten i Hedensted Provsti, Hanne-Birgitte Kristiansen, for.

Og hun håber, at deres gudstjeneste og demonstranternes fest kommer til at foregå i gensidig respekt.

- De må altså rigtig gerne komme med bannere og musik, men jeg håber, at de holder lydniveauet, så vi også kan høre os selv i kirken, siger Hanne-Birgitte Kristiansen.

Loven giver præster lov til at undslå sig

Homoseksuelle har siden en lovændring i 2012 haft mulighed for at blive viet i kirken på lige fod med par af to forskellige køn.

Loven blev vedtaget af et bredt flertal af politikere - 85 stemmer for og 24 stemmer imod.

Ved samme lejlighed blev der indføjet en ret for præster til at af teologiske grunde at sige nej til at vie homoseksuelle.

Til gengæld skal provsten finde en anden præst, som kan vie de to.

Og det er helt centralt for provsten i Hedensted provsti, Hanne-Birgitte Kristiansen, at alle har mulighed for at blive viet, også selv om de har det samme køn.

- Jeg vil ønske, at debatten bliver så nuanceret, at ingen homofile vil tænke, at de ikke kan ikke blive viet i kirken. For det kan man altid, siger Hanne-Birgitte Kristiansen.

Debatten er ikke ny

Debatten om præster, der ikke vil vie homoseksuelle, er ikke ny.

Allerede da loven blev vedtaget i 2012, blev det diskuteret højlydt både i folkekirken og i LGBT+ Danmark, der repræsenterer homoseksuelle og mennesker med en anden seksualitet, der bryder normen.

LGBT+ støttede undtagelsen, der gør det muligt for præster at nægte at vie to af samme køn.

Ifølge sekretariatschef i LGBT+, Susanne Branner Jespersen, var vurderingen dengang, at det var den eneste måde at få loven gennemført på.

- Mange ældre præster syntes dengang, at det var for nyt til, at de kunne gå med til til det, forklarer Susanne Branner Jespersen.

De fleste regnede også med, at holdningen ville forsvinde i takt med, at der blev ansat nye præster, forklarer hun.

- Dengang mente man, at det var et synspunkt, der ville udfase sig med tiden. Nu ser vi bare, at det er en ny ung præst, der bliver indsat, og derfor mener jeg, at det er på tide at revidere loven, siger hun.

LGBT+ og Socialistisk Ungdomsfront vil fjerne undtagelse

LGBT+ deltager ikke i demonstrationen i Hedensted.

- Det er ikke vores demonstration. Vores hovedfokus er som regel at arbejde politisk gennem lobbyisme, dialog og langsigtede forandringer, siger Susanne Branner Jespersen.

LGBT+ Danmark ønsker, at præsters ret til at sige nej til at vie homoseksuelle af teologiske årsager fjernes.

Samme mål har Socialistisk Ungdomsfront. Talsmand Christian Træholt håber, at deres demonstration i Hedensted kan skubbe på, at det sker.

- Det er statsfinansieret diskrimination. Det foregår for skatteydernes penge. Det er simpelt hen ikke acceptabelt, siger Christian Træholt.

Kirkeministeren har ingen planer om at ændre loven

Umiddelbart er det dog op ad bakke at få lavet loven om.

Lige nu vil et stort flertal på Christiansborg beholde de nuværende paragraffer, der gør det muligt for præsterne selv at vælge.

Kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet siger, at hun ville ønske at problemet ikke var der. Men hun holder fast i, at loven er fornuftig.

- Det er nu en gang den lov, vi har. Og det vil jeg godt holde fast i er fornuftigt, fordi der er heller ikke nogen, der ønsker at blive viet af én, der ikke ønsker at vie en. Det, der er vigtigt for mig, er, at uanset hvilken kirke man møder op til, så er der et ansvar lokalt for at finde en præst, der så faktisk ønsker at vie - uanset om man er homoseksuel eller fraskilt eller andet.

Den nye præst skal indsættes i to kirker i dag. Først i Store Dalby Kirke til formiddag og efterfølgende i Hedensted Kirke klokken to.

Og det er her, at Socialistisk Ungdomsfront vil være klar med en dansefest.

Organisationen har anmeldt et deltagerantal på 150 personer.

DR har været i kontakt med den nye sognepræst, Michael Høj, formand for menighedsrådet i Hedensted, Kjell Laursen og biskop i Haderslev stift, Marianne Christiansen.

Men ingen af dem ønsker at fortælle om deres holdninger forud for demonstrationen.