Rusture og tæt kropskontakt er droppet, når tusindvis af nye studerende i disse dage begynder på landets videregående uddannelser.
Den nye virkelighed med corona-hensyn og håndsprit har fået Syddansk Universitet (SDU) i Kolding til at gentænke, hvordan de nye studerendes første uger skal være.
I stedet for et stort fokus på, hvordan man egentlig studerer på en videregående uddannelse, er det nu det sociale, der fylder.
Tidligere er de nye studerende blevet samlet i auditoriet til fælles introduktion til studielivet, men den info får de i år på skrift.
I stedet skal de i grupper af 30 studerende skabe relationer - og det er vigtigt, for det mindsker ifølge institutleder Marianne Lundholdt frafaldet.
- Det er også i vores interesse, at de studerende får et godt socialt netværk, for så er der større chance for, at de gennemfører studiet, siger hun.
Af samme grund prioriterer universitetet at tage fysisk imod de nyeste studerende. På de senere semestre kan de studerende bedre klare mere online undervisning, fortæller Marianne Lundholdt.
- Nogle studerende har givet udtryk for, at det har været en ensom rejse, de har været på, og derfor har vi ekstra meget fokus på, at de får bygget et socialt netværk op. Det er klart, at det spiller en væsentlig rolle for dem, siger hun og tilføjer
- Det, vi gerne vil opnå, er en form for socialisering: At de studerende føler sig godt tilpas og føler sig trygge i nye rammer, de skal bevæge sig inden for i de næste mange år, siger hun.
'Vi har ikke manglet ret meget'
En af dem, der er mødt op til en alternativ studiestart, er Nadia Hanne Schultz, som faktisk har prøvet at være i et rusforløb, før hun nu begyndte på SDU i Kolding.
- Der var mere fest og knald på, end der er denne gang. Men jeg synes faktisk, at vores tutorer og faglige vejledere har gjort et godt stykke arbejde. Vi har ikke manglet ret meget, siger hun.
- Der har været arrangementer alle dage, og vi har lavet teambuilding på trods af, at der ikke må være druk og tæt kontakt mellem folk. Jeg troede faktisk de havde droppet det med intro helt, men det har fungeret rigtig godt, siger Nadia Hanne Schultz.
Samme indtryk har 28-årige Lena Pohl, der netop er begyndt på uddannelsen som produktionsteknolog i Kolding.
- Det er selvfølgelig meget anderledes, for vi kan ikke komme tæt på hinanden, men universitetet har været gode til at finde på aktiviteter, som vi godt kan lave, siger hun.
Giver nye muligheder
En af dem, der har været med til at planlægge de nye studerendes nye hverdag er Sofie Jespersen, der er faglig vejleder på SDU Kolding.
- Det har været svært at planlægge, men det har givet os mulighed for at revurdere nogle af de ting, vi gør. Det har været en udfordring, men det har også givet os nogle nye muligheder, siger hun.