Varme i sædet mens du venter på bussen

Kloakvand skal varme seks bænke op i et busskur i Kolding, så de ventende passagerer ikke fryser.

  • Opvarmet bænk i venteskur ved Kolding Busterminal. Bænkene opvarmes med overskudsvarme fra kloakvand. (Foto: Peter Frandsen Siggaard - DR Trekanten © dr)
  • Udvendige installationer til bænke på Kolding Busterminal, der skal opvarmes med kloakvand. (Foto: Peter Frandsen Siggaard - DR Trekanten © dr)
  • Opvarmet bænk i venteskur ved Kolding Busterminal. Kun rørene under bænken afslører, at der ikke er tale om en almindelig bænk. (Foto: Peter Frandsen Siggaard - DR Trekanten © dr)
1 / 3

De fleste moderne biler har varme i forsædet. Men det skal ikke kun være bilister, der skal have varmet måsen op.

På den nye busterminal i Kolding, kan de rejsende glæde sig over, at det i hvert fald ikke er bagdelen de fryser, mens de venter på bussen. Det er Koldings spildevands selskab, Blue Kolding, der skal levere varmen til de ventende, og Kolding Kommune, der har sat bænkene op.

Kloakvand skal lune

Det er billig varme, der kommer i bænkene. Det er nemlig overskudsvarme fra kloakvand, der skal holde de koldingensiske endestykker lune.

- Det er en kombination af jordvarme og den håndklædevarmer, som mange af os har hjemme på badeværelset, siger Koldings anlæg og driftschef i Kolding Kommune, Martin Sejersgaard om teknologien i bænkene.

Det er altså ikke brugt opvaskevand og toiletskyl, der løber inde i bænkene, men vand, der er varmet op af spildevandet.

Varme forsvandt ud i det blå

Hidtil er varmet i spildevandet ikke blevet udnyttet, og forsvundet på i den blå luft.

- I stedet for at hælde varmen ud til pipfuglene, så kan vi lige så godt udnytte den, så de rejsende får glæde af den, siger Marin Sejersgaard.

Når Kolding Kommune skruer op for varmen i en bænkene på busterminalen, så er det bare det første skridt i en større plan om at udnytte ressourcerne i kommunens spildevand bedre, det siger formanden i Teknikudvalget i Kolding, Knud Erik Langhoff (K).

Ser kæmpepotentiale

- Jeg ser et kæmpepotentiale i at kunne udnytte de ressourcer, vi tidligere blot hældte ud i Lillebælt. Det her er første i skridt i retning af en helt ny verden, hvor vi skal til at opvarme ungdomsboliger, og Kolding Blues eget kontor med overskudsvarme fra spildevandet, siger han.

Når varmen i bænkene bliver tændt, bliver de mellem 25 og 30 grader varme.

Facebook
Twitter