Velfærdsteknologi: Nemt ud af sengen og automatisk numseskyl gør livet lettere

Nu åbner den første fungerende teknologilejlighed dørene op for offentligheden, inden den tages i brug. Lejligheden er målrettet plejekrævende.

Automatisk og nem numseskyl og en seng, som er lettere at komme op af, er allesammen såkaldt velfærdsteknologi. Den skal gøre livet nemmere for plejere og brugere. Nu kan du også prøve. (© DR Trekanten)

Teknologi i plejesektoren kan gøre livet lettere for både plejere og brugere.

Derfor har Billund Plejecenter nu åbnet op for en fuldt møbleret lejlighed, hvor man kan både se og prøve forskellige former for velfærdsteknologi.

- Meningen er, at borgerne kan komme ind og afprøve det, mens de er på et rehabiliteringsophold.

Fire gange om året kan alle borgere komme ind og afprøve nogle teknologier, siger Ældrechef i Billund Kommune, Lisbeth Schmidt.

Ifølge kommunen er lejligheden den første i landet, der til daglig bliver brugt af borgere. Tidligere har andre kommuner haft demonstrationslejligheder, men som ikke bliver anvendt i hverdagen.

Kan åbne øjnene for borgerne 

Den nye teknologilejlighed giver mulighed for at prøve en speciel seng, der er nemmere at komme op af - eller et toilet, der kan rengøre de ædlere dele med vand.

- Vi vil gerne vise borgerne, hvad der kan hjælpe, hvis man får et ressourcetab, også når man har et mildt ressourcetab. For så har mange muligheden for selv at gå ud og anskaffe det og få rigtig mange gode år, hvor man kan være så selvhjulpen som muligt, siger Lisbeth Schmidt.

Lejligheden slog dørene op for offentligheden 10. oktober, og allerede den først dag var der mellem 300 og 400 gæster.

FOA jubler

Hos Fagforbundet FOA er man begejstret over ideen med at lade borgerne prøve teknologien på egen krop.

- Jeg tror, at der er meget usikkerhed og måske også lidt utryghed omkring teknologi. Både for den enkelte borger, der skal bruge det, men også for den medarbejder, der skal betjene det. Så jeg synes, det er et godt initiativ, siger Sektorchef for Social og Sundhedsektoren i FOA, Karen Stæhr.

Lejligheden er åben for offentligheden til og med næste uge.

FacebookTwitter