Verdens første badeanlæg for blinde er indviet: 'Det gør mig tryg i vandet'

Havfruefløjterne i Fredericia skal give blinde og svagtseende mulighed for at bade trygt.

43-årige Brian Sørensen bor til daglig i Fredericia, og han er en af de mulige nye brugere af badeanlægget Havfruefløjterne.

Vejret i de her dage fordrer i den grad en tur i bølgen blå, men det er ikke en disciplin, der er lige simpel for alle.

Er man blind eller svagtseende, kan et dyp i havet være en meget uoverskuelig affære. Blinde og svagtseende mister nemt orienteringen i vandet, og det kan afholde nogle fra at tage en strandtur.

Men det skal være slut nu – i hvert fald i Fredericia. Her er badeanlægget ’Havfruefløjterne’ netop blevet indviet på Østerstrand. Det er ifølge kommunen selv verdens første badeanlæg for blinde.

Anlægget består af en række pæle af stål, der tilsammen danner et sneglemønster ude i vandet. Pælene er forbundet af tykke reb, så blinde og svagtseende nemt kan orientere sig og bade sikkert.

Sådan ser Havfruefløjterne ud. Et reb går i en spiral ind mod midten, så man enten kan følge rebet, eller gå lidt ud i vandet og så 'krydse over' og ramme et andet reb.

'Jeg ville være tryg ved at svømme her'

Brian Sørensen er 43 år gammel og bor i Fredericia. Han er svagtseende - ifølge eget udsagn lige på grænsen til, at man ligeså godt kunne kalde ham blind. Han kan intet se på sit højre øje, og på det venstre øje har Brian Sørensen blot 0,5 procent syn.

Han har testet det nye anlæg og er begejstret.

- Det vil klart være noget, jeg vil bruge. Jeg vil gerne tage familien ud og bade med dem her. Jeg ville også være tryg ved at tage et svømmetag ud i vandet, fordi jeg ved, at jeg vil ramme rebet igen, siger Brian Sørensen.

Hans kone er helt blind, og de har sammen to børn på henholdsvis to og fire år, der begge har synet i behold.

Glad for stien ned til anlægget

Brian Sørensen fremhæver rebene, og at de er formet, så det er svært at svømme ud af ’sneglen’.

- Forskellen på det her og så at svømme på åbent hav, det er, at jeg har styr på, hvor jeg er i vandet. Jeg rammer noget reb på et tidspunkt, og derfor kan jeg være sikker, når jeg tager ud, og jeg kan have styr på familien også, siger Brian Sørensen.

Brian Sørensen foran Havfruefløjterne på Østerstrand i Fredericia.

Han fremhæver også stien ned til selve anlægget, fordi det gør det nemt som blind at finde sine ting på stranden igen, efter at man har været i vandet.

Fredericia Kommune har planlagt badeanlægget Havfruefløjterne sammen med Dansk Blindesamfund, og både Trygfonden og Friluftsrådet har været med til at betale for det.

Kommunen er klar til at rette til

Hos Fredericia Kommune glæder Christian Bro, formand for Miljø- og Teknikudvalget, sig til, at en masse blinde og svagtseende kan fortælle om deres oplevelser med anlægget.

- Nu skal vi have erfaringer med det, og de skal selvfølgelig deles. Hvis der er noget, der skal rettes til, så gør vi selvfølgelig det, siger han.

- Vi har et stort kursuscenter for Dansk Blindesamfund, Fuglsangcentret, og de har allerede annonceret, at de gerne vil lave udflugter herned, siger Christian Bro.

Udvalgsformanden fortæller også, at anlægget udmærket kan bruges af andre end blinde og svagtseende.

- Det er ikke et eksklusivt anlæg. Hvis man er utryg ved at gå i vandet, kan man også bruge det, selvom det primært er tænkt til blinde og svagtseende, siger han.

FacebookTwitter