Veteraner står på venteliste for at komme af med krigstraumer

Mange flere krigsveteraner har brug for behandling end først antaget. Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Region Syddanmark regnede med at behandle 20 veteraner om året. Men tallet er nærmere 60.

Mange flere krigsveteraner har brug for behandling end forventet. Region Syddanmark regnede med at behandle 20 soldater på deres specialtilbud i psykiatrien. Men det viser sig at mellem 50-60 veteraner om året har søgt tilbuddet. (© DR (Arkivfoto))

De har set kammerater miste livet på grund af vejsidebomber, de har set børn blive lemlæstet i kampe, og de har set bomber ramme ned midt i landsbyer.

Mange krigsveteraner er mærkede for livet af deres oplevelser i krigszoner.

Og mange har haft brug for den hjælp, som de kan få på specialiserede tilbud i Region Syddanmark, Region Midt og Region Hovedstaden.

Mange veteraner søger hjælp i Region Syddanmark

Tilbuddene blev oprettet i 2011, og især i Region Syddanmark har langt flere veteraner søgt hjælp til at få et normalt liv igen end forventet.

Det fortæller Afdelingschef på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, Ulla Wernberg-Møller.

- Vi forventede at få 20 veteraner om året, da vi startede tilbuddet, men det viser sig, at det voksede til 50-60 veteraner om året, fortæller hun.

Angstanfald og ændret temperament fik Kevin til at søge hjælp

Kevin Hansen var i Afghanistan som 21-årig tilbage i 2011. Og han er en af de veteraner, som har fået hjælp.

Efter udsendelsen ændrede hans temperament sig, han havde svært ved at være sammen med andre. Men han havde det også svært med at være alene.

Efter et voldsomt angstanfald var han tæt på at tage livet af sig selv.

- Efter det anfald fortalte en psykiater mig, at det her var det bedste tilbud. Da havde jeg allerede prøvet forskellige psykologer og andre behandlingsmuligheder i systemet, fortæller Kevin Hansen.

Praktiserende læger henviser flere

Hos Afdeling for Traume- og Torturoverlevere fortæller Ulla Wernberg-Møller, at der er flere grunde til, at flere veteraner end forventet har haft brug for det psykiatriske tilbud.

- Vi havde et skøn baseret på et samarbejde med veterancentrene og det danske forsvar, som også behandler veteraner, forklarer hun.

Men efterhånden som de praktiserende læger og andre behandlere har hørt om det, er der blevet henvist flere og flere veteraner.

Behandlingen har givet Kevin et nyt syn på fremtiden

For Kevin Hansen har det betydet en stor forskel, at han har fået behandling på Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere.

Efter to års sygemelding er han ved at få styr på hverdagen igen og lever et nogenlunde normalt liv.

- Jeg ser noget lysere på fremtiden, end jeg har gjort. Jeg begynder at kunne forestille mig et godt liv fremover. Det er en rar fornemmelse, som jeg ikke har haft i lang tid, fortæller Kevin Hansen.

Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Region Syddanmark vil nu ansætte flere medarbejdere for at få bugt med ventelisten blandt veteranerne.