Vi skruer ned for varmen: Hjemmestrikkede uldsokker og fleecetæpper er i høj kurs

Vi kan godt regne med, at der er mange bløde pakker under juletræet i år, mener forbrugerøkonom.

Radiatoren har fået et nøk nedad i år. Så hjemmestrikkede sokker er i høj kurs. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Der er godt gang i salget af fingerhandsker, uldsokker, fleecetæpper og uldent undertøj.

Når temperaturen ikke er mere end 19 grader på kontoret og i klasselokalet, så skal rygsækken proppes med uldfutter, små tørklæder og tæpper til dagens arbejde.

Og selv om der altid gang i strikkeriet om efteråret og vinteren, så mærker garnforretninger flere steder i landet, at der er ekstra travlt i år.

Hos G-Uld i Ravning ved Vejle efterspørger kunderne især garn, der har en god varmeevne som uld fra får og uld fra alpakaen.

- Kunderne er meget bevidste om, at der kun er 19 grader på kontorerne for tiden, siger medejer, Louise Schelde.

Også hos Garnzonen i Køge er de færdigstrikkede vanter nærmest solgt, før de ryger af pindene, fortæller Heidi Petersen, der arbejder i butikken.

- Mange af kunderne siger, at de har skruet ned eller helt slukket for varmen, og at de fryser på kontoret. Så vi finder opskrifter på handsker og tørklæder, siger Heidi Petersen.

Hjemmestrikkere: Sokker er hot

De rutinerede hjemmmestrikkere er også på overarbejde lige nu.

En af dem er Merete Bundgaard Lydiksen fra Egtved.

Hun strikker selv bluser, trøjer og sweatre. Men lige nu er der strømpegarn på pindene.

- Jeg strikker tøfler og sokker. Det plejer jeg ikke at gøre ret meget. Jeg synes, at det er megakedeligt, siger Merete Bundgaard Lydiksen.

Men hendes plejebørn har brug for tøfler og sokker for at holde fødderne varme i skolen.

- Jeg har spurgt, om de fryser om fødderne. Og de siger: ja, det gør vi. Og så må jeg jo i gang.

Merete Bundgaard Lydiksen har podcasten 'De løse ender' sammen med Helle Bjeldorf.

- Jeg har på fornemmeren, at mange strikker sokker eller tøfler ind imellem til børn og børnebørn. Altså sokker er hot, siger Merete Bundgaard Lydiksen.

  • Når kunderne henter garn butikken G-Uld i Ravning, så vil de gerne have fåreuld eller uld fra alpacaen, fortæller medejer Louise Schelde. (Foto: © (C) DR Nyheder)
  • Lige nu er der mest strømpegarn på pindene hos Mette Bundgaard Lydiksen fra Egtved. Hun strikker varme sokker og tøfler, så hendes plejebørn kan holde fødderne varme i skolen. (Foto: © (C) DR Nyheder)
  • Lige nu er der mest strømpegarn på pindene hos Mette Bundgaard Lydiksen fra Egtved. Hun strikker varme sokker og tøfler, så hendes plejebørn kan holde fødderne varme i skolen. (Foto: © (C) DR Nyheder)
1 / 3

Uldent undertøj og fleecetæpper sælger godt

Også hos de større butikker bliver der solgt masser af alt det, der kan holde os varme.

I Spejder Sport i Amagercenteret er uldundertøj det helt store. Butikken har solgt 30 procent mere af det varme undertøj, end de plejer på den her tid af året.

- Når folk først har prøvet at fryse, så kommer de hurtigt. Måske slår de vejen forbi på vejen hjem, siger butikschef Karina Brock Wilhelm.

Også i Jysk er kunderne på jagt efter varmen. Siden 1. oktober har butikkerne i hele landet solgt 30 procent flere tæpper i forhold til sidste efterår.

Og der er især rift om de varmeste tæpper, der er lavet af fleece, uld og imiteret pels, fortæller Kia Jensen, der er store manager i Jysk-butikken på Fisketorvet.

- Før spurgte de efter tæpper i en bestemt farve. Nu spørger de efter, hvad der er varmest, siger hun.

Forbrugerøkonom: Bløde pakker under juletræet

Og det er nok en tendens, der fortsætter i takt med, at temperaturen falder, mener Ann Lehmann, der er selvstændig forbrugerøkonom.

- Vi fortæller hinanden om vores forbrug, så når vi opdager, at vi kan holde varmen med uldent undertøj, så begynder andre at købe.

Ann Lehmann forudser også, at der vil ligge masser af bløde pakker under juletræet i år.

- Det er gået op for de fleste, at der kommer til at gå lang tid, før vi kommer tilbage til de tider, hvor man bare skruede op for varmen, siger forbrugerøkonomen.