VIDEO Lavine af brændeovnsejere søger skrotpræmie

Du kan få 2.000 kroner for den gamle brændeovn, hvis du skrotter den, og interessen for ordningen er massiv.

Gammelt jern er penge værd, også din gamle brændeovn, og lige nu, er der en ekstra fidus ved at udskifte det gamle ildsted med et nyt, for Miljøstyrelsen har åbnet for ansøgninger til en skrotningsordning for de ældste og mest forurenende brændeovne, og det har 900 allerede gjort.

En af dem er Jacob Skou fra Egtved, der egentlig ikke havde hørt om ordningen, før skorstensfejeren kom forbi.

- Det var ham, der fortalte mig om ordningen, og da vi alligevel stod og skulle have en ny brændeovn, dog ikke ikke lige nu, så satte skrotprisen skub i det, siger han.

Gælder kun for de ældste brændeovne

For at få tilskuddet kræver det dog, at din brændeovn er ældre end 1990, og at den har været aktiv indtil november i år og så skal du også lige have din skorstensfejer på besøg, for at underskrive en skrotningsattest.

Tilbuddet har i dag været åben i tre dage, og det er væltet ind med ansøgninger i en sådan grad, at det kommer bag på formanden for miljøudvalget i skorstensfejerlauget, Henrik B Jensen.

- Jeg havde regnet med, at der ville være stor interesse, men at der ville være så stor interesse, det havde jeg ikke regnet med. Jeg tror, at der er rigtigt mange familier, der har gået rundt i de seneste par år og tænkt, at de gerne ville udskifte deres ovn til en ny miljørigtig og svanemærket brændeovn, siger han.

Først til mølle-princippet

Henrik B Jensen oplyser, ar der er afsat 45 millioner kroner til ordningen. Det er nok til at udskifte 21.000 af de cirka 150.00 gamle brændeovne, men det er heller ikke meningen, at alle skal have et tilskud, siger Brian Kristensen, der er AC generalist ved Miljøstyrelsen.

- Hensigten med ordningen er at skabe opmærksomhed omkring, at der en stor miljøfordel ved en udskiftning, men også en stor økonomisk fordel, da en ny ovn er langt mere effektiv, siger han.

Hvis det store antal ansøgninger fortsætter med at strømme ind på samme måde, så er pengene sluppet op allerede i januar måned, og det er altså dem, der sender deres ansøgninger først, der får tilskuddet.

Miljøet vinder

Ifølge Brian Kristensen er det miljøet, der vinder, fordi de gamle ovne typisk forurener fem gange mere end de nye, og en ny brændeovn bruger også fem gange mindre brænde.

- Det er simpelthen en effektiv ordning. Der bliver produceret skrotningsattester i et væk, og det når også rigtigt bredt ud, siger han.

Hjemme hos Jakob Skou var pengene det, der fik familien til at skrotte den gamle ovn, men han er også glad for at gøre noget godt for miljøet.

- Det går jeg da også op i. I forvejen har vi jordvarme, og det skulle jo også være en miljørigtig ting, siger han.

Se videoen med skorstensfejer Martin Brodersen Hansen fra Egtved-Jelling øverst i artiklen.

Hvem kan søge tilskuddet?

Som ejer af en ældre brændeovn kan du søge om skrotningstilskud, hvis din brændeovn lever op til følgende kriterier:

  • Brændeovn produceret i 1990 eller tidligere.

  • Brændeovn er i brug på adressen pr. 29. oktober 2015.

  • Det kan være vanskeligt at afgøre, hvorvidt en brændeovn er fra 1990 eller før. Du skal derfor kontakte din lokale skorstensfejer og få hjælp til at aldersbestemme netop din ovn.

  • Det er også din skorstensfejer, som skal udfylde og underskrive en skrotningsattest på at din brændeovn er berettiget til tilskud. Det koster typisk 150 kroner.

  • Når du har fået attesten skal udfylde en ansøgning på Miljøstyrelsens hjemmeside: www.mst.dk.

Facebook
Twitter