Vildt uvejr tog livet af 172 lygtepæle: 'Vi har aldrig prøvet noget lignende'

Regningen for et vildt uvejr i april løber op i en million kroner og 172 smadrede lygtepæle.

Lynene slog ned over Kolding tilbage i april. (Arkivfoto fra 2010). (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Det er ikke kun i de her dage, at det tordner og lyner over Danmark. Tidligere på året var der også rigtig godt gang i lynnedslagene i Kolding.

Et kraftigt uvejr med masser af lyn og torden den 26. april har nemlig smadret 172 gadelygter i den nordlige del af Kolding.

Sådan ser skaderne ud på en af de lygtepæle, der blev ramt af lynet den 26. april. Foto: Kolding Kommune.

- Det er mange. Vi skifter normalt 10-20 om året på grund af forskellige ulykker, men det her har ramt så koncentreret, at det har ramt 172 lygtepæle. Vi har aldrig prøvet noget i den skala her før, siger Jakob Ville (V), der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Kolding Kommune.

Nu har udvalget så gjort regningen op, og de massive lynnedslag kommer til at stå skatteborgerne i Kolding i en rund million kroner.

Da kommunen er selvforsikret på området, er der ingen kære mor, når regningen skal betales.

- Vi skal have skiftet de her amarturer, og de kan blive skiftet i uge 32, og det vil tage to-tre uger, siger Jakob Ville (V).

I Kolding Kommune glæder man sig dog lidt over, at det trods alt er sket midt i de lyse

sommermåneder
. Hvis lygtepælene skulle have været skiftet
akut
, ville det have kostet yderligere en halv million kroner, vurderer Jakob Ville.

Kan nå op på 30.000 grader

Elforsyningschefen hos Trefor El-net hedder Per Sørensen, og ifølge ham må man forvente, at lynnedslag engang imellem vil ødelægge en lygtepæl eller to.

- Det kan altid ske. Lynet søger den nemmeste vej ned og tager derfor typisk de højeste installationer. Når det slår ned i elinstallationer risikerer du, at de bliver ødelagt, siger han.

- Vi har alle sammen oplevet et lynnedslag, og det er jo en stor elektrisk udladning. Der løber en meget stor energimængde, hvor temperaturen kan nå op på 15.000-30.000 grader meget

kortvarigt
, siger Per Sørensen.

I onsdags blev en 58-årig mand ansat hos SAS ramt af et lyn, mens han var ved at udføre sit arbejde i Københavns Lufthavn. Manden meldes uden for livsfare.

Se radarkort over lynene, der slog ned over Danmark i onsdags herunder.