Vildt uvejr tog livet af 172 lygtepæle: 'Vi har aldrig prøvet noget lignende'

Regningen for et vildt uvejr i april løber op i en million kroner og 172 smadrede lygtepæle.

Lynene slog ned over Kolding tilbage i april. (Arkivfoto fra 2010). (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Det er ikke kun i de her dage, at det tordner og lyner over Danmark. Tidligere på året var der også rigtig godt gang i lynnedslagene i Kolding.

Et kraftigt uvejr med masser af lyn og torden den 26. april har nemlig smadret 172 gadelygter i den nordlige del af Kolding.

Sådan ser skaderne ud på en af de lygtepæle, der blev ramt af lynet den 26. april. Foto: Kolding Kommune.

- Det er mange. Vi skifter normalt 10-20 om året på grund af forskellige ulykker, men det her har ramt så koncentreret, at det har ramt 172 lygtepæle. Vi har aldrig prøvet noget i den skala her før, siger Jakob Ville (V), der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Kolding Kommune.

Nu har udvalget så gjort regningen op, og de massive lynnedslag kommer til at stå skatteborgerne i Kolding i en rund million kroner.

Da kommunen er selvforsikret på området, er der ingen kære mor, når regningen skal betales.

- Vi skal have skiftet de her amarturer, og de kan blive skiftet i uge 32, og det vil tage to-tre uger, siger Jakob Ville (V).

I Kolding Kommune glæder man sig dog lidt over, at det trods alt er sket midt i de lyse sommermåneder. Hvis lygtepælene skulle have været skiftet akut, ville det have kostet yderligere en halv million kroner, vurderer Jakob Ville.

Kan nå op på 30.000 grader

Elforsyningschefen hos Trefor El-net hedder Per Sørensen, og ifølge ham må man forvente, at lynnedslag engang imellem vil ødelægge en lygtepæl eller to.

- Det kan altid ske. Lynet søger den nemmeste vej ned og tager derfor typisk de højeste installationer. Når det slår ned i elinstallationer risikerer du, at de bliver ødelagt, siger han.

- Vi har alle sammen oplevet et lynnedslag, og det er jo en stor elektrisk udladning. Der løber en meget stor energimængde, hvor temperaturen kan nå op på 15.000-30.000 grader meget kortvarigt, siger Per Sørensen.

I onsdags blev en 58-årig mand ansat hos SAS ramt af et lyn, mens han var ved at udføre sit arbejde i Københavns Lufthavn. Manden meldes uden for livsfare.

Se radarkort over lynene, der slog ned over Danmark i onsdags herunder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter