Villakvarterer uden kloakker skyder op

Et system af grøfter og små søer skal holde på vandet og give klimasikring i tre nye villakvarterer i Kolding.

Når grøfterne snor sig på overfladen, er der ikke grund til grave dyre kloakrør ned i jorden.

Grøftekanter langs vejene er ikke længere noget, som du ser i bybilledet, for langt det meste vand siver væk under jorden i kloakken.

Men det vil ændre sig i fremtiden. I nyudstykkede områder begynder man nemlig at gå tilbage til den gammeldags grøft.

I Kolding eksempelvis skal regnvand på tre nye boligområder løbe fra tage, fliser og haver ned i en grøftekant og risle videre til nye lokale småsøer.

-Som udgangspunkt synes vi, at det var en god ide siger Henrik Renner, som venter på at bygge på en af grundene. Han ser frem til at flytte ind i et boligområde, der ser anderledes ud med rindende vand i grøften og lokale søer, der vokser med regnmængden.

- Det er bare en god tilføjelse. Jeg kan godt lide konceptet om, at man prøver at aflede vandet hvor man bor, siger han.

Også i Lystrup ved Aarhus er der blevet bygget kunstige søer og vandløb, som et led i et lokalt klimaprojekt, der kan tilbageholde vandet og samtidig skal hjælpe dyrelivet.

Koldings borgmester Jørn Pedersen (V), der også er formand for teknik og miljø i Kommunernes Landsforening, forudser stor udbredelse i resten af landet.

-Umiddelbart, så er der mere gravearbejde end ved en normal plan overflade, men man tænker måske ikke over, at alt det der normalt skal laves under jorden, det koster rigtigt meget, siger han.

"Gammeldags" kloakledninger til regnvand koster op til fire gange så meget at etablere end regnvandsgrøfterne. Samtidig undgår man at øge presset på det eksisterende kloaksystem.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.