Arbejdsmarkedet bugner med ældre, som egentlig har nået pensionsalderen, men fortsætter i deres job.
Fra 2011 til 2016 gik antallet af danskere over 67 år, der er beskæftigede, fra 67.462 til 93.068. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til en stigning på 38 procent.
En af de danske virksomheder, der arbejder målrettet med at fastholde de ældre medarbejdere, er energivirksomheden Ørsted – det tidligere Dong.
Ørsted havde ved seneste optælling 67 ansatte over 67 år.
- De besidder jo en rigtig stor viden og erfaring, som vi virkelig har brug for. De har prøvet alt, hvad der kan gå godt og skidt, så de sidder med både specialviden og en ro, der bidrager til de teams, de er i. Vi er rigtig glade for, at der er flere og flere, der bliver, siger Hanne Blume, der er HR-chef ved Ørsted.
Hun nævner som eksempel en 66-årig medarbejder, der droppede pensionen og i stedet sagde ja tak til at blive sendt et år til Taiwan som projektleder.
- Vi har blandt andet nogle projektfolk på vind-siden, som er svære at erstatte, og som vi simpelthen har brug for – også når vi skal oplære nye, yngre mennesker, siger Hanne Blume.
- Vi prøver på at være en god og rummelig arbejdsplads på alle måder. Vi tænker meget i fleksibilitet og på at kunne rumme folk i forskellige aldre, siger hun.
Stabile, loyale og pligtopfyldende
Der er flere grunde til, at de ældre holder længere på arbejdsmarkedet, og en af dem er, at det er et stort ønske fra deres arbejdsgivere. Det siger Per H. Jensen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.
- Man kan konstatere, at flere og flere arbejdsgivere anvender seniorpolitiker. De vil holde på de ældre, hvis helbredstilstand og uddannelsesniveau bliver bedre. De har nyttige kvalifikationer, stor faglig viden og et godt overblik. Samtidig er de stabil, loyal og pligtopfyldende arbejdskraft, siger Per H. Jensen.
Ifølge ham er det en tendens, der kun er på vej i én retning.
- Tendensen vil uden tvivl fortsætte. Arbejdsgiverne vil fastholde flere ældre på arbejdsmarkedet. Det handler også om, at der er ved at opstå en knaphed på arbejdskraft. Der mangler simpelthen hænder, da vi er tæt på fuld beskæftigelse, og der bliver færre i den arbejdsdygtige alder, siger Per H. Jensen.