Sådan sikkerhedsgodkender PET ministre

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har ifølge Henrik Sass Larsen (S) nægtet ham en sikkerhedsgodkendelse til at blive minister, fordi han har haft et "tilfældigt" møde med en person fra rockermiljøet.

PET vil ikke kommentere sagen, men på tjenestens hjemmeside beskriver man proceduren for en sikkerhedsgodkendelse.

Ifølge PET sikkerhedsgodkender tjenesten personer, der skal arbejde med klassificeret information. Da Henrik Sass Larsen var udset til at blive minister i Helle Thorning-Schmidts kommende regering, skal PET foretage en undersøgelse af den pågældendes personlige forhold.

Om man kan blive sikkerhedsgodkendt afgøres på grundlag af en konkret vurdering af de oplysninger, der foreligger om personen, skriver PET på sin hjemmeside.

I undersøgelsen lægger PET blandt andet vægt på oplysninger om personens pålidelighed i forbindelse med håndteringen af fortrolige oplysninger.

Derudover ser man på eventuelle strafbare forhold, et eventuelt alkohol- eller narkotikamisbrug, eventuelle alvorligere økonomiske problemer samt andre oplysninger af sikkerhedsmæssig betydning.

Hvis den pågældende bor eller har opholdt sig længere tid i udlandet, indhenter Politiets Efterretningstjeneste tilsvarende oplysninger fra det pågældende lands myndigheder.

Før undersøgelsen kan gå i gang, skal personen give sit skriftlige samtykke til, at Politiets Efterretningstjeneste må indhente de relevante oplysninger.

Kilde: PET

/ritzau/

Facebook
Twitter