Nyheder

Sådan spår man om den økonomiske fremtid

Overblik

 1. Sådan spår man om den økonomiske fremtid
  Nordeas cheføkonom gør som andre økonomer: Vender blikket mod verden, når han skal give sit bud på den økonomiske udvikling i Danmark. (Foto: Nordea © Nordea)

  Når økonomerne skal forudsige, hvordan boligpriserne vil udvikle sig i Danmark, eller om arbejdsløsheden vil stige eller falde, så retter de blikket mod USA eller Frankfurt.

  Det gør Nordeas cheføkonom Helge Pedersen også.

  Det er nemlig i USA og Frankfurt at flere af de afgørende beslutninger for udviklingen i dansk økonomi træffes. Dansk økonomi er nemlig i stigende grad en brik i den internationale økonomi.

  dr.dk/penge er derfor taget til Nordea for at få et indblik i, hvordan man spår om den økonomiske fremtid.

  Nordea er Nordens største bank, og her forventer man, at den danske økonomi kun vil vokse med 1,9 procent i 2008. Samtidig vil arbejdsløsheden stige marginalt fra 3,9 procent i øjeblikket til 4 procent næste år. Boligpriserne vil falde. Dansk økonomi lægger an til en blød landing efter nogle år i højeste gear, lyder meldingen fra Nordea.

  Konklusionen er nået efter en nøje analyse af den økonomiske udvikling i verdens økonomiske centre. Den danske økonomi er nemlig dybt afhængig af, hvad der for eksempel sker i USA.

  - Den prognose vi har, er meget knyttet op på, hvordan udviklingen bliver i den amerikanske økonomi. I amerikansk økonomi har der været en betydelig svækkelse af boligmarkedet - lidt den samme tendens, som vi ser herhjemme nu - den har bare stået på i lidt længere tid, forklarer Helge Pedersen og fortsætter:

  - Vi regner med, at der kommer en stigning i arbejdsløsheden, som stammer fra afmatningen i boligmarkedet, og som så går videre igennem det private forbrug. Når arbejdsløsheden begynder at stige i USA, er der en stor mulighed for, at den amerikanske forbundsbank kommer til at sænke renten, siger Helge Pedersen.

  En amerikansk rentesænkning får betydning både for den lange rente i Europa - altså renten på en 10-årig statsobligation - og på dollarkursen, som igen er afgørende for olieprisen.

  Olieprisen er et godt eksempel på, hvor vigtig den amerikanske økonomiske udvikling er for Danmark. Olieprisen afregnes i dollar og er jo steget kraftigt de senere år.

  - Herhjemme er forbrugsprisen jo i danske kroner, og det der er sket over det seneste års tid er, at euroen er blevet styrket ret kraftigt over for dollaren. Det betyder faktisk, at de prisstigninger, der måtte have ligget på olieprisen, stort set er blevet neutraliseret, ved at den danske krone er blevet mere værd over for dollaren, forklarer Helge Pedersen.

  - Det, der ville være rigtig alvorligt for dansk økonomi, ville være at komme i en situation, hvor euroen lige pludselig blev svækket kraftigt og den danske krone blev svækket kraftigt over for dollaren. Så ville vi virkelig mærke som forbrugere, at olieprisen var steget siger Helge Pedersen.

  Det forventer Helge Pedersen dog ikke vil ske.

  - Vi tror på, at euroen kan blive lidt stærkere over for dollaren. Det er noget med et niveau på 1,40, hvor vi i dag ligger på 1,35. Regner vi det om til danske kroner, så regner vi med at kronen kan blive styrket til et niveau på cirka 5,35 kroner over for dollaren.

  Men når økonomerne skal vurdere, hvordan den korte rente, som for eksempel mange boliglån bygger på, vil udvikle sig, så er det ikke USA, man vender blikket mod.

  - Så kigger vi mere på udviklingen i Europa, i euro-området, fordi Danmarks pengepolitik er knyttet op til Den Europæiske Centralbanks pengepolitik. Målsætningen for Danmark er at holde en fast valutakurs, og det gør vi ved at holde en vis renteforskel til Europaområdet på de såkaldte korte renter, altså Nationalbankens styringsrente. Og der regner vi med, at Den Europæiske Centralbank kommer til at hæve renten, og derfor kommer Nationalbanken også til at gøre det - formentlig her i juni måned, siger Helge Pedersen.

  Rentestigningen i juni får betydning for de boligejere, som har de såkaldte rentetilpasningslån.

 2. Prins Felix er blevet student: 'Det er dejligt. Så er det endelig overstået'

  Prins Joachim og grevinde Alexandras yngste søn, prins Felix, er for kort tid siden blevet student fra Gammel Hellerup Gymnasium. Han sluttede af med et 12-tal i dansk.

  - Vi er stolte, lyder det fra mor Alexandra ifølge Billed-Bladet, mens det også var en glad og lettet 18-årig student.

  • Prinsen blev spurgt, hvordan det gik - "det er gået meget fint," lød det fra prinsen, der fik 12. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Felix med sin mor, far og storebror på vej ned for at møde pressen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Felix har ikke noget efternavn, så bag på huen står forkortelserne af hans tre øvrige navne: Felix Henrik Valdemar Christian (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  1 / 3

  - Det er dejligt. Så er det endelig overstået. Det er 13 års hårdt slid, siger prins Felix, der nu skal til "et hav at studenterfester".

  Det var prins Joachim, der fik æren af at sætte huen på sønnike.

 3. Moskva indfører nye restriktioner efter Delta-smittebølge

  Moskvas sundhedsvæsen er sat under pres af en bølge af nye coronasmittetilfælde.

  Og ifølge den russiske hovedstads borgmester, Sergej Sobjanin, skyldes det hovedsageligt den mere smitsomme Delta-variant, som er konstateret i 90 procent af de nye tilfælde.

  I forbindelse med at Sobjanin i dag introducerede nye restriktioner i metropolen med 13 millioner indbyggere, sagde han ifølge Reuters, at byens sygehuse nu er tæt på grænsen af deres ydeevne på grund af de mange nye smittetilfælde.

 4. Briter afviser meldinger om russiske skud mod krigsskib

  Her til eftermiddag meddelte det russiske forsvarsministerium, at Rusland havde affyret varselsskud mod den britiske destroyer HMS Defender i Sortehavet.

  Ifølge russerne smed et russisk kampfly også fire bomber på ruten, som skibet fulgte, som en advarsel, fordi skibet befandt sig i russisk farvand.

  Men den udlægning bliver nu afvist af det britiske forsvarsministerium. Her lyder meldingen, at der ikke blev affyret varselsskud mod det britiske skib, og at det befandt sig i ukrainsk farvand.

  Samtidig genkender man ikke beretningen om, at der blev kastet bomber på ruten, skriver det britiske forsvarsministerium på Twitter.

 5. Bech-Bruun anker spektakulær dom til Højesteret i udbyttesagen

  Landets højeste retsinstans, Højesteret, skal tage stilling til, om det skandaleramte advokatfirma Bech-Bruun var inhabile, da de i 2017 sagde ja til at lave en advokatundersøgelse af udbyttesagen for Skatteministeriet.

  Bech-Bruun oplyser nemlig i et skriftligt svar, at de anker dommen, der faldt i Østre Landsret tidligere i dag, hvor en bøde til fire advokater blev stadfæstet, lige som Skatteministeriet ikke skal betale et salær på 3,5 millioner kroner.

  - Vi er uenige i og overraskede over landsrettens dom i de sager, vi havde anlagt. Det er fortsat vores klare vurdering, at der ikke var en interessekonflikt for de fire Bech-Bruun-advokater i forbindelse med deres udarbejdelse af redegørelsen til Skatteministeriet om refusion af udbytteskat. Derfor anker vi til Højesteret, siger chief executive partner Steen Rode.

 6. Her er håndboldherrenes OL-trup

  Håndboldlandstræner Nikolaj Jacobsen har udtaget sin bruttotrup på 19 mand, der skal forsvare de danske OL-guld i Tokyo om præcis en måned. Truppen skal inden OL skæres ned til 14 spillere + en reserve.

  I bruttotrup er der otte gengangere fra OL i 2016, hvor Danmark vandt. Mads Mensah, Morten Olsen, Niklas Landin, Henrik Møllgaard, Mikkel Hansen, Michael Damgaard, Henrik Toft Hansen og Lasse Svan var også med ved legene i Rio de Janeiro.

  Dengang stod Gudmundur Gudmundsson i spidsen for herrelandsholdet.

  Her er den danske bruttotrup til OL i Tokyo:

  * Målmænd: Niklas Landin (Kiel), Kevin Møller (FC Barcelona), Emil Nielsen (Nantes).

  * Fløjspillere: Magnus Landin (Kiel), Emil Jakobsen (GOG), Lasse Svan (Flensburg-Handewitt), Johan Hansen (Hannover-Burgdorf).

  * Stregspillere: Henrik Toft Hansen (Paris Saint-Germain), Magnus Saugstrup (Aalborg Håndbold), Simon Hald (Flensburg-Handewitt).

  * Bagspillere: Mikkel Hansen (Paris Saint-Germain), Mads Mensah (Flensburg-Handewitt), Henrik Møllgaard (Aalborg Håndbold), Jacob Holm (Füchse Berlin), Lasse Andersson (Füchse Berlin), Morten Olsen (GOG), Michael Damgaard (Magdeburg), Mathias Gidsel (GOG), Nikolaj Øris (Bjerringbro-Silkeborg).

 7. Ikke set siden oktober: Norge havde ingen coronadødsfald i sidste uge

  I sidste uge blev der ikke registreret et eneste dødsfald blandt coronasmittede i Norge.

  Det viser den nyeste ugerapport fra Folkehelseinstituttet, skriver Ritzau.

  Det er første gang siden uge 42, altså i oktober sidste år, at der har været en uge i Norge uden coronarelaterede dødsfald.

  I alt har 792 coronasmittede i Norge mistet livet under pandemien.

 8. Flygtet mand eftersøgt for menneskesmugling i Grækenland anholdt ved grænsen til Danmark

  En 32-årig syrisk mand, der er eftersøgt af de græske myndigheder for menneskesmugling, er blevet anholdt ved grænsen til Danmark og varetægtsfængslet i fire uger.

  Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

  Manden forsøgte at komme ind i Danmark fra Tyskland med tog, men han blev stoppet ved en kontrol og identificeret som efterlyst.

  I Grækenland er manden blevet idømt en længere fængselsstraf for menneskesmugling af flere flygtninge og migranter.

  Grækenland ønsker ifølge politiet at få ham udleveret, så han kan afsone sin straf.

 9. 223 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  223 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Der er ingen nye dødsfald.

  Dagens smittetal er baseret på 79.595 pcr-test. Det svarer til, at 0,28 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Det fremgår af dagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

  Der er nu 64 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er tre færre end i går. Af de indlagte er 15 på intensivafdeling, og 11 er i respirator.

  Der er indtil videre vaccineret 3.114.453 personer, hvilket svarer til 53,2 procent af befolkningen. 1.703.645 personer er færdigvaccinerede, hvilket er 29,1 procent af befolkningen.

 10. Skats køb af Panama Papers giver stor gevinst

  De oplysninger fra de såkaldte Panama Papers, som de danske skattemyndighederne tilbage i 2016 betalte 6,4 millioner kroner for, ser ud til at give et stort overskud.

  Dokumenterne afslørede omfattende skatteunddragelse via skattely i det mellemamerikanske land Panama, og nu har Skattestyrelsen gennemgået alle oplysningerne. Og ifølge en pressemeddelse fra Skatteministeriet har det ført til, at man kan opkræve i alt cirka 433 millioner kroner ekstra i skat fra unddragerne. Ud af dem er der allerede tilbagebetalt 131 millioner kroner.

  Ifølge skatteminister Morten Bødskov (S) viser sager som Panama Papers, hvordan der spekuleres i at undgå at betale skat.

  - Med Skattestyrelsens indsats sørger vi umiddelbart for, at de pågældende ikke slipper afsted med at snyde fællesskabet, siger han i pressemeddelelsen.

 11. I går fik München nej af Uefa - i dag slår en regnbuefarvet bølge ind over Tyskland

  Sådan ser det ud, når Allianz Arena i Munchen er oplyst i regnbuens farver. (Foto: TOBIAS HASE © Ritzau Scanpix)

  Fodboldstadionet Allianz Arena i München kommer ikke til at lyse op i regnbuens farver i forbindelse med aftenens landskamp mellem Tyskland og Ungarn.

  Men det gør til gengæld resten af Tyskland.

  Det står klart, efter Uefa i går afviste Münchens anmodning om at lade stadion lyse regnbuefarvet i protest mod en ny ungarsk lov, der blandt andet forbyder undervisningsmateriale om homoseksualitet og kønsskifte.

  - Det er en regnbuefarvet bølge, der slår ind over Tyskland i solidaritet med homoseksuelle og andre, siger Michael Reiter, der er DR's korrespondent i Tyskland.

  Aftenens kamp vil da også i den grad blive markeret både i München og andre steder i landet.

  I München vil man lade regnbueflag vaje på byens rådhus, fortæller borgmester, Dieter Reiter.

  - Vi vil også oplyse en vindmølle tæt på stadion samt Det Olympiske Tårn i byen op i regnbuens farver, fortæller han.

  Uden for stadion vil CSD München, som er byens Pride-organisation, sammen med Amnesty International uddele op til 11.000 regnbueflag til de fans, der skal ind på stadion.

  Vi er glade for at deltage, fordi vi er forpligtet til tolerance og menneskerettigheder.
  Christoph Meyer, talsperson for Berlins Olympia-stadion

  Og mens Allianz Arena ikke vil lyse i regnbueflagets farver, så vil 46 andre stadioner rundt omkring i landet i stedet gøre det blandt andet i Frankfurt, Köln, Wolfsburg, Augsburg, Bremen, Düsseldorf og i den tyske hovedstad, Berlin.

  - Vi er glade for at deltage, fordi vi er forpligtet til tolerance og menneskerettigheder, siger Christoph Meyer, talsmand for Berlins Olympia-stadion til Berliner Zeitung og tilføjer, at ”beslutningen var let”.

  Også politiunionen i den tyske hovedstad har sluttet sig til regnbuestormen, som man kan se i dette tweet.

  - Vi har en klar holdning, lyder teksten i tweetet, der viser politiets logo over regnbuefarverne.

  Flere af Münchens store virksomheder har også taget regnbuelogoet til sig, efter Uefa i går officielt meldte ud, at de ikke ønsker at se regnbuen fremvist i forbindelse med aftenens kamp.

  - I protest mod regnbueforbuddet fra UEFA klæder Münchens økonomi sig nu også i regnbuens farver: Twitter-profilerne fra BMW, Siemens, Sparkasse, HypoVereinsbank, skriver denne bruger på Twitter.

  Den tyske tv-kanal ZDF delte i aftes denne tweet med ordene:

  - Vi vågnede i morges med en regnbue, sådan går vi i seng, og sådan står vi op i morgen. Godnat! lyder det i teksten efterfulgt af en regnbue-emoji.

  Den tyske avis Bild dedikerede også den sidste side i avisen til én sag, skrev avisens chefredaktør, Paul Ronzheimer, i går aftes på Twitter.

  Münchens byråd var klar i spyttet, de de anmodede om at få lov til at oplyse stadion i regnbuefarverne - der var tale om et klart signal til det ungarske parlament, som i sidste uge vedtog den omstridte lov med et stort flertal.

  Og Uefa brugte også det faktum som forklaring på, hvorfor man har valgt at afvise anmodningen.

  - Grundet den politiske kontekst af den her specifikke anmodning - et budskab, som er rettet mod Ungarns nationale parlament - må Uefa afvise anmodningen, skriver organisationen i en mail til DR Nyheder med henvisning til, at Uefa er en "politisk og religiøst neutral organisation".

  Jeg finder det skamfuldt, at Uefa forbyder os her i München at sende et signal til resten af verden om åbenhed, tolerance, respekt og solidaritet med de mange mennesker i LGBT-miljøet.
  Dieter Reiter, borgmester i München

  I stedet foreslår organisationen, at tyskerne lyser stadion op på andre datoer, hvor der ikke spilles kamp. Afslaget har skabt vrede hos byens borgmester, Dieter Reiter.

  - Jeg finder det skamfuldt, at Uefa forbyder os her i München at sende et signal til resten af verden om åbenhed, tolerance, respekt og solidaritet med de mange mennesker i LGBT-miljøet, siger Dieter Reiter ifølge nyhedsbureauet dpa.

  Her til eftermiddag har Uefa udsendt et tweet, hvor organisationen forholder sig til kritikken. Her afviser Uefa, at det internationale fodboldbunds nej til den ønskede happening var politisk.

  - Tværtimod var anmodningen i sig selv politisk ved at hænge sammen med det ungarske landsholds tilstedeværelsestadion til aftenens kamp mod Tyskland, lyder det blandt andet.

  I sidste uge droppede Uefa en undersøgelse af den tyske landsholdskaptajn, Manuel Neuer, som har skiftet sit anførerarmbind ud med et i regnbuefarver. Ifølge Uefa var armbindet ikke politisk, men et udtryk for diversitet og "for en god sag".

  Uefas undersøgelse af Manuel Neuers armbind blev droppet, få timer efter den blev annonceret. (Foto: Matthias Schrader © Ritzau Scanpix)

  Der findes også tyskere, der ligesom Uefa mener, at et stadion i regnbuens farver er en "dum sammenblanding af sport og politik", fortæller Michael Reiter.

  - Men det virker altså som om, at de bliver fuldstændig blæst af vejen af den her kampagne og stemning i den tyske offentlighed, siger han.

  Mere bemærkelsesværdigt er det måske, at der også findes folk i den tyske LGBT+-miljø, der er skeptiske overfor initiativet, siger han. Her mener nogle, at før man kritiserer Ungarn, så bør man gøre mere for homoseksulle i og omkring tysk fodbold.

  Det er ikke kun i Tyskland, at Dieter Reiter og resten af Munchens lokalregering har fået opbakning. Også i Danmark har Uefas beslutning vakt kritik.

  Den danske landsholdstræner, Kasper Hjulmand, afviser Uefas forklaring om, at regnbuen ikke kan tillades, fordi den er politisk. Menneskerettigheder har nemlig intet med politik at gøre, siger landstræneren.

  Regnbuefarven hylder diversiteten, og at vi alle er lige. Det har intet med politik at gøre.
  Kasper Hjulmand, træner for Danmarks herrelandshold

  - Det er ting, der forhåbentligt kan gøre, at vi forhåbentligt kan få en bedre verden med vores børn, når de vokser op. Og det er noget, vi alle sammen er enige om, så man skal ikke kalde det et politisk statement. Det synes jeg er forkert. Jeg synes, det tyske fodboldhold skal hyldes for det, de gør.

  - Regnbuefarven hylder diversiteten, og at vi alle er lige. Det har intet med politik at gøre, så jeg hylder, at Manuel Neuer, det tyske landshold og Bundesligaen er gode til at tage socialt ansvar. Det har intet med politik at gøre, siger Kasper Hjulmand.

  Tidligere ligestillingsminister, Socialdemokraternes Mogens Jensen, er en af dem, der støtter landsholdstrænerens udmelding, som han kalder ”flot og stærk”.

  - Han (Kasper Hjulmand, -red.) har fuldstændig ret. Regnbuefarverne er et kendt symbol for mangfoldighed og antidiskrimination. Generelle værdier, som alle lande i Europa (på nær Belarus) har tilsluttet sig blandt andet gennem den europæiske menneskerettighedskonvention.

  - Det er dermed ikke et særligt politisk signal, men et fælles europæisk værdigrundlag, der flages, og derfor kan det ikke være noget problem, at de tyske værter i München ønsker at highlighte dette på Allianz Arena, skriver han på Facebook.

  I Ungarn er man derimod mindre begejstret for den entusiasme for regnbueflaget, som tyskerne har vist i de seneste dage.

  Ungarns udenrigsminister, Peter Szijjarto, har også kommenteret sagen og bakker op om Uefas forbud mod den politiske markering.

  - Gud ske tak og lov for, at der stadig er sund fornuft blandt lederne i europæisk fodbold, og at de forhindrede, at kampen blev spillet med denne politiske provokation. Uefa traf den korrekte beslutning, siger Peter Szijjarto.

  Fra regeringens side hævder man samtidig, at der intet er galt med landets lovgivning, men at man rent faktisk beskytter Ungarns homoseksuelle.

  - I det kommunistiske Ungarn, blev homoseksuelle personer forfulgt. I dag garanterer staten ikke bare de homoseksuelles rettigheder, men beskytter dem aktivt, siger præsident Viktor Orban til nyhedsbureauet dpa.

  Kampen mellem Tyskland og Ungarn bliver spillet i aften klokken 21.

  Opdateret med Uefas udmelding på Twitter her til eftermiddag

 12. Smitter corona mere, når man står op? Derfor skal du stadig bruge mundbind i bus og tog

  Det er særligt i de større byer i myldretiden, at man kan komme til at stå tæt i toget, så det er vigtigt, at man tager et mundbind på, siger ekspert. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

  Mundbind er så småt ved at være udfaset i vores hverdag. Du slipper for det i supermarkedet, og du kan lade det blive i tasken, når du skal shoppe.

  Alligevel er den blå engangsmaske ikke helt fortid endnu. I offentlig transport skal den stadig på, men kun når du er på vej ind eller ud eller står op.

  Det kan umiddelbart virke mærkeligt, at du gerne må sidde ned uden mundbind i toget, men hvis du rejser dig, skal det straks på.

  Men der er en forklaring.

  Det fortæller Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet. Han er også en del af Den Faglige Referencegruppe, der rådgiver regeringen i genåbningen af Danmark.

  - Coronavirusset kan smitte dels gennem dråber og dels gennem aerosoler (meget små dråber, red.). For dråberne må man vurdere, at der er større sandsynlighed for smittespredning, hvis man står tæt sammen i metroen, end hvis man sidder på en plads, siger han.

  Når det gælder aerosolspredning, er der tale om en slags sky, der svæver rundt.

  - Her gør det næppe større forskel, om man sidder eller står, men mundbind vil med stor sandsynlighed reducere afgivelsen af aerosoler til omgivelserne, siger han.

  Spredning af virus får gode vilkår, når vi er samlet mange i et indelukket rum - helt ligesom man er i en bus eller et tog.

  Men når vi sidder ned, gør rammerne, at vi nemmere holder afstand til hinanden. Derfor mener Allan Randrup Thomsen godt, at man kan forsvare, at mundbindet bliver taget af en del af turen.

  - Når du sidder ned, er det nemmere at holde afstand til andre. De personer, der i en fyldt metro ikke kan få en siddeplads, vil med stor sandsynlighed skulle stå tæt, fordi der er mange mennesker med, siger han og fortsætter:

  - De kan i højere grad have ansigterne vendt tættere mod hinanden, end når man sidder ned.

  Hvis du taler eller kommer til at hoste uden at dække for munden, mens du står op i en fyldt bus, kan du lave en regn af dråber, der typisk rammer flere i hovedhøjde, end hvis du sidder ned. Det vurderer Allan Randrup Thomsen.

  - Du er højere oppe, så dråberne kan både ramme andre, der står op og personer, der sidder ned. Dråberne skal nå andres luftveje for, at virusset kan smitte, og det er der større sandsynlighed for, når du står op.

  Derfor mener han, at mundbind stadig er en god idé i forhold til dråbesmitte, når man står op i offentlig transport.

  - Særligt, hvis du er i en større by, hvor der er mange med i den offentlige transport, og man pludseligt kan stå meget tæt med mange fremmede mennesker.

 13. QUIZ 5-års dag for brexit-afstemningen: Hvor meget husker du om briternes farvel til EU?

  Brexit-frontfiguren Boris Johnson foran Leave-kampagnens famøse bus i maj 2016. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix Denmark)

  I dag er det fem år siden, at et flertal af briterne valgte at stemme 'Leave' og dermed vinke farvel til landets EU-medlemskab.

  Det var en beslutning, der rystede verden, og som har splittet briterne lige siden.

  For mens nogle briter mener, at farvellet til EU er noget, der skal fejres, så mener andre, at det var den forkerte beslutning, og at det kommer til koste Storbritannien dyrt.

  Og det har ikke altid været lige kønt.

  Afstemningen var nemlig kun begyndelsen på et længere brexit-drama med nærmest endeløse forhandlinger, hvisken på gangene og skænderier i pressen mellem London og Bruxelles.

  Og siden afstemningen er to britiske premierministre trådt tilbage.

  Men hvor godt har du styr på forløbet, hvor Storbritannien som det første land i historien forlod EU?

  Det kan du finde ud af ved at tage vores quiz:

 14. Rusland affyrer varselsskud mod britisk krigsskib

  Rusland har affyret varselsskud mod den britiske destroyer HMS Defender i Sortehavet.

  Det oplyser det russiske forsvarsministerium over for nyhedsbureauet Interfax.

  Herfra lyder meldingen, at et russisk kampfly smed fire bomber på ruten, som skibet fulgte, som en advarsel, beretter The Guardian.

  Ifølge det russiske indenrigsministerium vendte det britiske skib snart om, efter det havde bevæget sig omkring tre kilometer ind i russisk territorium.

  - Skibet var blevet advaret om, at våben ville blive taget i brug, hvis det overskred Den Russiske Føderations grænser. Det reagerede ikke på advarslen, siger det russiske forsvarsministerium ifølge The Guardian.

  Foto af det britiske skib HMS Defender, da skibet sejlede ind i Sortehavet sidste mandag. (Foto: Yörük Işık © Ritzau Scanpix)
 15. Skoler i Aalborg sikret for at undgå sammenstyrtninger: Samme byggesystem er blevet brugt i hele landet

  Det er blandt andet her på Gistrup Skole, at dele af byggeriet er blevet opført med de omtalte betonelementer. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

  Da Aalborg Kommune for nyligt gik i gang med at renovere én af kommunens skoler, viste det sig, at noget ikke var, som det skulle være.

  Et bærende betonelement på skolens facade bøjede udad og var ved at skride ud.

  - Vi blev selvfølgelig bekymrede og afspærrede en hel skolefløj, indtil vi vidste, hvad problemet var, fortæller bygningschef i Aalborg Kommune, Peter Munk.

  Nu viser det sig, at facaderne på i alt syv skoler i Aalborg Kommune er i så dårlig stand, at de i værste fald risikerer at styrte sammen.

  Og lignende problemer findes muligvis på mindst 120 bygninger rundt omkring i landet. Her er samme byggesystem blevet brugt til blandt andet at opføre skoler, plejehjem og kontorbygninger.

  - Vi ved, at der er blevet bygget flere skoler efter det her konstruktionsprincip. Så jeg vil klart opfordre andre kommuner til at skærpe opmærksomheden på de her facader og få dem set efter, siger Peter Munk.

  Fælles for de 120 bygninger er, at de er blevet bygget fra slutningen af 1950’erne og op gennem 1970’erne.

  Dengang udviklede det aalborgensiske entreprenørfirma Bach & Egmose i samarbejde med et arkitektfirma et nyt byggesystem baseret på præfabrikerede betonelementer.

  Fordelen var et billigere byggeri, der i nogle tilfælde var op mod 20 procent billigere end ved traditionelt byggeri.

  I begyndelsen af 70’erene fortalte firmaet til fagbladet Ingeniøren, at byggesystemet var blevet brugt i mere end 120 byggerier - blandt andet syv skoler i Aalborg.

  Jan Nymark Thaysen (S), der er skolerådmand i Aalborg Kommune, husker dagen, hvor han fik besked om byggeriet på skolerne.

  - Allerførst blev jeg dybt chokeret. Og dernæst tænkte jeg på de 19.000 skoleelever, vi har, og deres forældre. Og så tænkte jeg, at vi skulle have det håndteret hurtigst muligt.

  Han understreger, at der nu er kommet styr på bygningerne.

  - Man skal slet ikke være bekymret. Efter vi blev opmærksomme på det, greb vi til handling med det samme. Så det, der skulle sikres, er blevet sikret.

  På to af skolerne har man været nødt til at sikre pladerne, fordi de var så løse, ar de var ved at vælte. Nu skal der monteres metalsøjler, som skal være med til at klare den opgave, betonelementerne ellers skulle.

  I alt skal der udskiftes 6.500 kvadratmeter facade på de syv skoler.

  Det sker i forbindelse med andre renoveringsopgaver. Den samlede regning ender for kommunen med at løbe op i knap 70 millioner kroner.

  - Det er særdeles ærgerlige penge, for dem kunne vi rigtig godt have brugt til almindeligt vedligehold på vores skoler. De 70 millioner ville have gjort rigtig god gavn mange andre steder til for eksempel legepladser eller lærerum, siger Jan Nymark Thaysen.

  På Gistrup Skole i Aalborg viser bygningschef Peter Munk, hvordan pladerne er blevet sikret med store bolte. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

  Michael Havbro Faber er professor på Institut for Byggeri, By og Miljø.

  Han kender ikke til de konkrete sager, men det kommer ikke bag på ham, at der i dag opstår problemer med byggeri fra 70’erne.

  - På et tidspunkt begyndte man at indføre en ny tankegang i byggeriet, som gik ud på at effektivisere. Det er klart, at i sådan en omstillingsproces bevæger man sig måske ud på usikker grund, hvor man ikke har så stor erfaring.

  - Der blev begået en del fejl på det tidspunkt, men de er i det store vide omfang blevet fundet og blevet udbedret.

  Faktisk er Michael Havbro Faber overrasket over, at problemerne med det konkrete byggesystem først er blevet opdaget nu.

  - Det er lidt overraskende, at der kommer sådan et skadesforløb så længe efter. Men der kan være mange årsager, og det er ikke nødvendigvis, fordi det er gået hurtigt, eller man har forsøgt at gøre det billigt, siger Michael Havbro Faber.

  Bor man selv i et hus fra 70’erne, er der ifølge professoren ingen grund til bekymring.

  - Det ville jeg ikke være i udgangspunktet. Jeg er sikker på, at der er nogle dygtige ingeniører, der nu vurderer, om den samme type fejl er begået i andre typer af bygninger. Men det er nok ikke det, vi er ude i her.

 16. 'Stående mundfuld', 'Tronekysset' og 'Flamingo': Norsk sexguide vækker opsigt

  I NRK's sexguide handler det ikke udelukkende om sexstillinger. Der lægges der også vægt på, at man skal "have det sjovt". (Foto: Skjalg Bøhmer Vold © NRK)

  'Tronekysset', 'Flamingo', 'Lykkehjulet', 'Stående mundfuld' og 'Monarken' er bare nogle af de mange fantasifulde navne på forskellige sexstillinger, som indgår i en ny sexguide fra det norske public service-medie NRK.

  Her er det virkelige par, som udfører i alt 60 sexstillinger, som er inddelt i mange forskellige kategorier.

  Således finder man både stillinger henvendt til 'kvinde og mand', 'kvinde og kvinde' og 'mand og mand', men også stillinger, som fungerer, hvis man har ondt i knæene, er gravid eller foretrækker øjenkontakt.

  Billedet her beskrives med ordene: "Et kys kan være starten på noget godt." (Foto: Skjalg Bøhmer Vold © NRK)

  Men billederne af de nøgne nordmænd i mere eller mindre akrobatiske sexstillinger er ikke for alle.

  I løbet af de første fem dage efter udgivelsen af den digitale sexguide har NRK nemlig modtaget i alt 97 klager.

  - Vi tror, at det er uvant for mange at se den slags billeder på nrk.no, siger Reidar Kristiansen, der er redaktionschef for dokumentar og samfund i NRK, til mediet Verdens Gang.

  Vi viser ingen kønsorganer, vi har taget billederne på afstand, og så har vi gjort dem sort/hvide for at adskille dem fra porno.
  Reidar Kristiansen, redaktionschef, NRK

  Ifølge redaktionschefen handler klagerne både om, at nogle finder billederne stødende, mens andre sætter spørgsmålstegn ved sexguidens journalistiske kvaliteter og relevans.

  Reidar Kristiansen afviser dog begge kritikpunkter.

  - Vi viser ingen kønsorganer, vi har taget billederne på afstand, og så har vi gjort dem sort/hvide for at adskille dem fra porno, siger han og tilføjer, at ingen af parrene har sex på billederne.

  Ifølge Reidar Kristiansen består den journalistiske relevans i, at sexguiden tager udgangspunkt i to problemstillinger i det norske samfund.

  - Den ene er, at unge mennesker får det meste af deres seksualundervisning fra porno, og den anden er voksne mennesker, som har sex på måder, folk ikke kan lide, siger han til Verdens Gang.

  Det er virkelige par, som NRK har brugt til at illustrere de i alt 60 forskellige sexstillinger. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold © NRK)

  Selvom NRK har modtaget en del klager for sexguiden, mener Reidar Kristiansen, at projektet overordnet har været en succes.

  - Vi har brugt meget tid på at diskutere med fagfolk, sexologer og terapeuter, fordi vi ønskede at være balancerede og konstruktive i vores fremstilling af projektet. Jeg føler, at responsen har været mest præget af, at folk har opfattet projektet som noget positivt, siger han.

  Vi ved, at et velfungerende sexliv er en raskhedsfaktor i menneskers liv.
  Jeppe Hald, projektleder Sex og Samfund

  At NRK har lavet et balanceret og konstruktivt projekt, er man enig i hos Sex og Samfund i Danmark.

  Det mener Jeppe Hald, der er projektleder i organisationen.

  - Jeg synes, den er rigtig fin i forhold til at have fokus på sex som en kilde til trivsel. Vi ved, at et velfungerende sexliv er en raskhedsfaktor i menneskers liv. Defor er det godt, at NRK i oplysningens navn går ud og laver sådan en guide.

  Han roser også selve udførelsen af sexguiden.

  - Man har tænkt over, at den ikke skal være pornografisk, man har tænkt på mangfoldighed, og man sætter fokus på problemstillinger, der kan være, når man har sex – for eksempel ondt i ryggen eller knæene, siger Jeppe Hald.

  Jeppe Hald fra Sex og Samfund roser blandt andet NRK's sexguide for at have fokus på mangfoldighed. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold © NRK)

  Han finder det specielt genialt, at NRK har lavet en afstemningsmulighed under hver sexstilling. Her kan man give til kende, om man har prøvet stillingen, om man gerne vil prøve den, eller om man ikke har prøvet den.

  - Det er et fantastisk folkeoplysende element, fordi det også er med til vise, at forskellige seksuelle praksisser er mere udbredte, end man måske tror. Det betyder, at man kan være med til at fjerne noget af stigmatiseringen og skammen om eksempelvis analsex, siger Jeppe Hald.

  Han mener ikke, at det er muligt at undgå at få klager, når man begiver sig ud i projekt som dette, som omhandler seksualitet og sex.

  - Jeg vurderer, at det er en meget lille gruppe, som har et problem, når man ser på antallet af klager og størrelsen på befolkningen i Norge. Og det er fint, at nogle benytter sig af deres demokratiske ret til at klage.

  - Men jeg synes også, det er vigtigt, at der bliver sat fokus på, at sex er et vigtigt emne for den største del af befolkningen, siger Jeppe Hald.

 17. 'Vi kommer til at savne stemningen i Parken': Daniel Wass ser frem mod ottendedelsfinalen

  Der var en euforisk stemning i Parken, da det danske landshold i mandags besejrede Rusland med 4-1. Nu venter Wales i ottendedelsfinalen, der skal spilles i Amsterdam.

  Derfor bliver der ikke lige så mange danske tilskuere på lægterne, når landsholdet lørdag går ind på grønsværen i tulipannationen. Og spørger man den danske højreback Daniel Wass, vil opbakningen fra den danske nationalarena blive savnet i Amsterdam:

  - Vi kommer til at savne stemningen i Parken, for det har været fuldstændig fantastisk. Så det er klart, at det bliver anderledes, men det er vi også klar på, siger Daniel Wass.

  Hør hvad Daniel Wass ellers havde at sige om opgøret mod Wales i videoen herunder:

  Kampen mellem Danmark og Wales spilles på lørdag klokken 18, og du kan følge med på DR1, DRTV og i Liga på P3.

 18. Kommunaldirektør færdig efter kreditkort-sag

  Greve Kommune har indgået en fratrædelsesaftale med kommunaldirektør Claus Thykjær.

  Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

  Årsagen til kommunaldirektørens fratrædelse er, at han er blevet opdaget i at foretage private indkøb med et kreditkort udstedt af Greve Kommune.

 19. Uefa skifter til regnbuefarvet logo og afviser kritik i sag om oplyst stadion

  Uefas logo som det tager sig ud i dag. (Foto: UEFA © UEFA)

  - Uefa respekterer regnbuen.

  Sådan lyder overskriften på en meddelelse fra det europæiske fodboldforbund, der ved samme lejlighed har klædt sit logo i regnbuefarver.

  Forbundet italesætter samtidig den skarpe kritik, der er haglet ned over det, siden det afslog Münchens ønske om at oplyse Allianz Arena til aftenens kamp.

  Det var ikke politisk begrundet, lyder det.

  - Tværtimod var ønsket i sig selv politisk, forbundet til de ungarske holds tilstedeværelsestadion, skriver Uefa.

  München ønskede at vise utilfredshed med en nyligt vedtaget anti-homolov i Ungarn, hvilket Uefa blankt afviste.

 20. Billeder: Spiderman til audiens med paven i Rom

  Til dagens audiens med pave Frans var der en helt særlig gæst, nemlig Spiderman.

  Paven mødte den maskeklædte mand uden at blive fanget i hans net, og på grund af udklædningen havde manden hverken mundbind eller handsker på ved mødet med den 84-årige pave.

  Manden inde i dragten er den 27-årige Mattia Villardita fra det nordlige Italien, der var blevet inviteret til Rom, fordi han arbejder som superhelt på hospitaler, hvor han besøger syge og indlagte børn.

  • Det her er vist ikke set så mange gange tidligere. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)
  • Spiderman sidder pænt og venter på mødet med paven - ved siden af en præst, der ikke virker til at blive forstyrret over den udklædte sidemand. (Foto: Vatican Media © Scanpix)
  • Paven fik overrakt en Spiderman-maske. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)
  1 / 3
 21. Danmark går efter at vinde 8-10 medaljer ved OL

  Den officielle medaljemålsætning frem mod OL er i dag blevet offentliggjort af Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund.

  Den lyder på minimum mellem otte og ti OL-medaljer til danske atleter ved legene i Tokyo, der begynder om præcis en måned.

  DIF og Team Danmark forventer at hente medaljerne i blandt andet cykling, håndbold, sejlsport, kajak, badminton, svømning, ridning, roning og skydning.

  Ved OL i 2016 hed målsætningen også ti medaljer, og her blev der hængt 15 sæt medaljer om halsen på de rød-hvide sportsfolk. Det var den næstbedste danske medaljehøst nogensinde - kun overgået i 1948.

 22. Nationalbankens direktør advarer mod boligpriser: 'Det, der kommer op, kan også falde'

  Danmarks Nationalbank meldte sig i dag i det kor, der gerne vil se indgreb på boligmarkedet, hvor priserne stiger og stiger.

  For selvom boligfesten er sjov nu, så kan tømmermændene blive grimme, advarer direktør Lars Rohde.

  - Stigningen på boligmarkedet er meget høj og også bekymrende. Vi har i hvert fald ikke brug for meget mere. Selv boligpriserne er underlagt tyngdeloven, og det, der kommer op, kan også falde, og det er derfor, vi kommer med de her anbefalinger, siger han.

 23. 41-årig idømt livstid for drab på to kvinder

  Den 41-årige Martin Degn Christensen er ved Østre Landsret blevet idømt livstid for at have dræbt to kvinder inden for kort tid i efteråret.

  I byretten blev han idømt 16 års fængsel, men det var altså ikke en hård nok straf, mener landsretten, der vurderer, at de to drab tilsammen er så grov en forbrydelse, at det skal sanktioneres med lovens strengeste straf.

  Begge dræbte kvinder var mødre til hans børn.

  Den ene af de dræbte kvinder var søster til DF'eren Morten Messerschmidt, hvilket han selv har fortalt fra Folketingets talerstol.

 24. 'Jeg tror på en union, hvor man frit kan elske den, man vil', siger EU-formand om ungarsk lov

  EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, kalder en ny ungarsk lov om seksuelle minoriteter en skændsel, og hun truer med at tage retslige skridt mod Ungarn

  - Den lov er en skændsel. Den diskriminerer åbenlyst imod folk baseret på deres seksuelle orientering. Det går imod de fundamentale værdier i EU. Menneskelig værdighed, lighed og respekt for menneskerettigheder. Vi vil ikke gå på kompromis med de principper. Jeg tror på en union, hvor man frit kan elske den, man vil, siger hun i en meddelelse.

  Loven gør det ulovligt at formidle indhold til børn, hvis det vurderes, at det kan fremme homoseksualitet, som det hedder.

 25. Kun på Anholt forhindrer forbud aftenens bålafbrændinger

  De seneste ugers varme og tørre vejr gjorde, at der var risiko for et forbud mod afbrænding helt op til sankthansaften.

  Men regnen har reddet bålene på målstregen. Det eneste sted i landet, hvor der er afbrændingsforbud, er på Anholt.

  - Nu har vi været beriget med regn i de seneste dage. Det betyder, at tørkeindekset er faldet markant. Danmark er dermed primært grøn, hvilket vi sige, at der ikke er den samme risiko for naturbrande som for et par dage siden, siger Kenny Christensen, der er indsatsleder hos Beredskab Fyn.

  Ifølge DMi bliver det overvejende tørt og vindstille i aften.

 26. Uvished om tidsplan for nyt hospital frustrerer læger og sygeplejersker

  Der er stor uvished om, hvor forsinket hospitalsbyggeriet i Gødstrup ved Herning bliver.

  I slutningen af maj blev det ramt af endnu en forsinkelse, og her en måned efter står Region Midtjyllands hospitalsudvalg stadig uden en ny konkret tidsplan.

  Karina Garsdal Lynderup arbejdede som sygeplejerske på medicinsk modtagelse på Holstebro sygehus. Men afdelingen lukkede som led i flytningen til det nye sygehus i Gødstrup. Nu er hun og kollegaerne midlertidigt havnet på andre afdelinger, mens de venter på flytningen.

  - Det er helt vildt frustrerende at være i. Vi tror ikke på, vi skal flytte, før den dag der holder nogle ambulancer, der skal køre patienterne til Gødstrup, siger hun.

 27. Modernas vaccine skifter navn til Spikevax

  Hvis du står over for at skulle vaccineres og bliver tilbudt et skud Spikevax, så er det Modernas coronavaccine, der er tale om.

  Den har nemlig fået et nyt, officielt navn, skriver Lægemiddelstyrelsen på Twitter.

  Vaccinen er en af de to, der indgår i det danske vaccinationsprogram.

  Den anden er den fra Pfizer, der har navnet Comirnaty.

 28. Andreas Mogensen-effekten: 147 danskere har søgt om at blive astronaut

  I alt 147 danskere har i år ansøgt om at blive astronaut hos Den Europæiske Rumorganisation (ESA).

  Det oplyser Aarhus Universitet Natural Sciences i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Under ESA's seneste indkaldelse i 2008 var der til sammenligning 39 danskere, der sendte en ansøgning.

  Dermed er der sket næsten en firdobling i antallet af ansøgere fra 2008 til 2021. Siden har Andreas Mogensen som bekendt været en tur i rummet i 2015, og man behøver nok ikke være astronaut for at regne ud, at han spiller en stor rolle i forøgelsen af antallet af ansøgere i år.

 29. AC inden Wales-kampen: 'Vi sætter pris på, at fansene forsøger at komme til Amsterdam'

  Flere spillere fra landsholdet har her til formiddag stillet op foran pressen, blandt dem Andreas Christensen (AC), der glæder sig til ottendedelsfinalen mod Wales på lørdag, der spilles i Holland.

  - Vi sætter pris på, at der er så mange fans, der forsøger at komme til Amsterdam og se os. Vi ved, det er svært. Vi prøver det samme med vores familier, siger AC, der scorede målet til 3-1, da Danmark lammetævede russerne.

  AC spiller til dagligt i Chelsea, men i disse dage er han ForDanmark. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

  Både han, Daniel Wass og Kasper Dolberg erkender, at det bliver en svær kamp - ikke mindst på grund af Gareth Bale.

  - Gareth Bale er en fantastisk spiller og en afgørende spiller på deres hold. Wales kommer med en passe power, og vi skal selvfølgelig være ekstra opmærksomme på Bale, siger Wass.

 30. Nationalbanken øger presset på regeringen: Ønsker indgreb på brandvarmt boligmarked

  Nationalbanken mener, at der er brug for tiltag på boligmarkedet nu. På billedet ses direktør for Danmarks Nationalbank Lars Rohde. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Danmarks Nationalbank melder sig ind i koret, der råber op om behovet for et indgreb i boligmarkedet.

  - Der er behov for tiltag nu, der kan øge robustheden på boligmarkedet, herunder krav om afdrag for de mest forgældede boligejere og lavere skatteværdi af rentefradrag.

  Det skriver Nationalbanken i en analyse onsdag morgen.

  - Stigningen på boligmarkedet er meget høj og også bekymrende. Vi har i hvert fald ikke brug for meget mere. Selv boligpriserne er underlagt tyngdeloven, og det, der kommer op, kan også falde, og det er derfor, vi kommer med de her anbefalinger, siger Nationalbankens direktør Lars Rohde.

  Det skal bestemt tages alvorligt, når Nationalbanken, der har overblik over den danske økonomi, kommer med en analyse.

  Derfor øger dagens udmelding presset på regeringen, siger DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

  - Nationalbanken skærper med dagens med dagens melding advarslerne om for hurtigt stigende boligpriser og øger presset markant på regeringen for at gribe ind, siger han.

  Det Systemiske Risikoråd kom i går tirsdag med en henstilling til regeringen om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

  Nationalbanken er enig i risikorådets vurdering af boligmarkedet, og at der er behov for at begrænse muligheden for afdragsfrihed.

  - En indførelse af afdragskrav for låntagere, der har mere end 60 procent gæld med sikkerhed i boligen, forventes at lægge et svagt nedadrettet pres på boligpriserne over de kommende år, alt andet lige, lyder det fra Nationalbanken, der forventer at sådan et indgreb vil dæmpe den samlede prisvækst over de næste ti år med knap seks procent.

  Men ifølge Nationalbanken er der behov for at gribe endnu hårdere ind ved at indføre lavere skatteværdi af rentefradrag. Et indgreb, der vil berøre alle boligejere.

  Nationalbanken giver som eksempel, at en reduktion af rentefradraget på ti procentpoint forventes at reducere boligpriserne med lige under to procent over en periode på ti år.

  - På længere sigt vil reduktionen af skatteværdien af rentefradraget bidrage til lavere gældsætning, skriver Nationalbanken, der forventer, at en gradvis reduktion af rentefradraget over de kommende år vil have en begrænset effekt på boligpriserne.

  Men hvorfor er rentefradraget problematisk?

  - Problemet er, at du kan låne og trække meget fra i skat og placere det i noget, du får lav beskatning på. Det betyder, at den enkelte dansker har en større tilbøjelighed til at optage gæld, og det gør både den enkelte og samfundsøkonomien svagere, siger Lars Rohde.

  - Og det er et problem, fordi i en krisesituation kan du ikke bruge din pensionsopsparing til at betale din gæld med, fordi den er låst fast.

  Nationalbanken forudser en stigning i priserne på enfamiliehuse på 14 procent i 2021, 6 procent i 2022 og 1 procent i 2023. Ifølge prognosen er der tale om en spekulativ udvikling.

  - Der er ikke tale om en decideret overophedning endnu, men vi nærmer os det, som vi karakterer som en mild højkonjunktur. Det vil vi se i slutningen af næste år og i slutningen af 2023 – altså en økonomi, hvor der er tæt på fuld kapacitetsudnyttelse og måske endda en lille smule over, siger Lars Rohde.

  Dermed forventer Nationalbanken større prisstigninger i både 2021 og 2022, end de gjorde i en analyse fra marts, hvor prognosen forudså stigninger på 9,7 procent i 2021, 3 procent i 2022 og 2,3 procent i 2023.

  Nationalbanken medgiver dog selv, at der er stor usikkerhed om udviklingen på boligmarkedet de kommende år.

  Og der er en "væsentlig" risiko for endnu kraftigere stigninger eller et forløb, hvor boligpriserne falder lidt tilbage.

  - Et kraftigere forløb kan blive udløst af ophobet efterspørgsel eller endda selvopfyldende forventninger til fremtidige boligpriser. Et svagere forløb kan være knyttet op på, at drivkræfterne bag udviklingen under pandemien har været mere midlertidige, lyder det fra Nationalbanken.

  Usikkerheden skyldes ifølge Nationalbanken, at man ikke har været igennem et forløb med pandemi og restriktioner i nyere tid.

  Når Det Systemiske Risikoråd kommer med en henstilling, som det gjorde tirsdag, er regeringen forpligtet til inden for tre måneder enten at gennemføre henstillingen eller afgive en redegørelse, hvor det forklares og begrundes, hvorfor henstillingen i så fald ikke gennemføres.

  I risikorådets henstilling var der en kommentar fra regeringen, der oplyste, at man ikke havde planer om et indgreb i boligmarkedet.

  Erhvervsminister Simon Kollerup (S) stemte i og sagde i et skriftligt svar til DR Nyheder tirsdag, at man vil bruge de tre måneder til at vurdere tilstanden på boligmarkedet:

  - Regeringen har en forventning om – på lige fod med de økonomiske vismænd – at priserne dæmpes igen på grund af genåbningen af samfundet og forventningen om stigende renter. Derfor har vi ikke planer om et indgreb på boligmarkedet.

 31. Anklaget for at sprede misinformation: USA's regering beslaglægger 36 iranske mediers hjemmesider

  En iransk mand viser hjemmesiden hos den engelsksprogede iranske tv-station Press TV, hvor der står, at hjemmesiden er blevet beslaglagt af den amerikanske regering. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  ”Denne hjemmeside er blevet beslaglagt af USA’s regering.”

  Sådan lyder beskeden til besøgende på adskillige iranske mediehjemmesider, efter de amerikanske myndigheder i tirsdag beslaglagde siderne, som de anklager for at ”sprede misinformation”.

  Ifølge USA’s justitsministerium drejer det sig om 33 hjemmesider, som bliver drevet af den Iranske Islamiske Radio og TV-Union, og tre hjemmesider, som bliver drevet af den iransk støttede bevægelse Hizbollah. Det skriver BBC.

  De beslaglagte sider tæller blandt andet de statsligt ejede iranske tv-stationer Press TV og al-Masirah TV, som bliver drevet af den iransk støttede houthi-bevægelse.

  Samtlige medier i Iran er statsejede, og der er ingen uafhængige tv- eller radiostationer.

  Beslaglæggelsen sker få dage efter, at Irans befolkning har udpeget den ultrakonservative og anti-vestlige Ebrahim Raisi som landets nye præsident og i en periode, hvor forholdet mellem de to lande endnu en gang er yderst anspændt - ikke mindst på grund genoptagelsen af forhandlingerne om Irans atomaftale.

  Timingen er ret speciel, netop fordi der lige nu sker så meget mellem de to lande, fortæller DR’s Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

  - Beslaglæggelsen kommer få dage efter, at Raisi er blevet valgt, og midt mens der foregår de her vigtige forhandlinger om atomaftalen, siger han og fortsætter:

  - USA siger, at den her aktion har været længe undervejs, og at den både skyldes anklager om misinformation, men også at nogle af de her hjemmesider er ejet af virksomheder, der allerede er underlagt amerikanske sanktioner. Alligevel vil timingen formentlig gøre iranerne meget vrede, siger han.

  Iran er ikke kommet med nogen officiel reaktion på beslaglæggelsen, men det semi-officielle iranske nyhedsbureau YJC kaldte i går det amerikanske tiltag for et bevis på, at "USA’s opfordringer til ytringsfrihed er løgne”.

  Der er heller ikke nogen tvivl om, at den amerikanske beslaglæggelse har vakt stor frustration i Iran, siger Michael S. Lund.

  - Det her er noget, man er enormt fornærmet over, specielt beslaglæggelsen af Press TV, som er Irans engelsksprogede medie, der har til formål at give omverdenen Irans syn på tingene, siger han og fortsætter:

  - Så man er stærkt utilfreds med, at alle de her medier nu har mistet deres hovedplatform, men man finder også veje rundt om det og har allerede flyttet mange sider over på iranske webadresser, siger han.

  Billedet her viser den beslaglagte hjemmeside presstv.com og viser både FBI's og den amerikanske handelsministeriums logo. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Forholdet mellem Iran og USA har været fjendligt i årtier, men er blevet forværret under den seneste amerikanske præsident, Donald Trump. Ikke mindst efter Trump i 2018 trak amerikanerne ud af den atomaftale, som blev indgået mellem Iran og det internationale samfund i 2015.

  Samtidig indførte USA en række strikse sanktioner mod Iran. Ifølge atomaftalen var sanktionerne mod Iran ellers ophævet, så længe landet overholdt aftalen om at begrænse sin udvikling af atomvåben.

  Den nuværende amerikanske præsident, Joe Biden, har meldt ud, at han ønsker at tilslutte sig samtalen igen.

  Søndag blev den sjette runde af forhandlinger om aftalen mellem Iran og de seks forhandlingslande, USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Rusland og Tyskland, indledt i Wien, men ifølge BBC blev forhandlingerne udsat.

  Tirsdagens beslaglæggelser er bestemt ikke noget, der gør forhandlingsklimaet bedre – men på den anden side, er aftalen så vigtig for Iran, at det formentlig ikke vil påvirke deres forhandlingsvilje, vurderer Michael S. Lund.

  - Der skal mere til, før man bakker ud af det her. Det her handler sandsynligvis mere om, at amerikanerne vil sende nogle signaler til Iran om, at det kan godt være, at der er kommet en ny regering i USA, der gerne vil forhandle med Iran om atomaftalen, men man vil stadig køre en hård kurs overfor Iran, også når Raisi træder til.

  Det er ikke første gang, at USA beslaglægger hjemmesider i Iran. Også i oktober sidste år blev et netværk af hjemmesider, der blev brugt i en kampagne fra Irans Revolutionsgarde også lagt ned på grund af anklager om politisk misinformation. Det skriver The Guardian.

 32. Glemt solcremen igen? Dagcreme med solfaktor kan være nok til at beskytte dig

  Det gælder selvfølgelig kun ansigtet. Ekspert understreger, at kroppen også have have beskyttelse mod solens UV-stråler. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Sommeren er over Danmark, og når vi er heldige, skinner solen også.

  Hvis du skal en tur på stranden, er solcreme for mange fast inventar i tasken.

  Men hvad med når du spiser frokost i solen på arbejde? Eller møder en ven på café, hvor I får en kaffe i solen?

  Her er det ikke alle, der får solcreme på.

  Hvis du bruger hudplejeprodukter eller makeup, kan du være reddet. Nogle produkter har nemlig SPF i sig.

  (...) Vi har tydelige regler, der gør, at du ikke kan skrive noget om solfaktor eller SPF, hvis det ikke er bevist, at det har den effekt og faktor, som bliver lovet
  Ida Marie Heerfordt, Bispebjerg Hospital.

  Det betyder, at der er solfiltre, der beskytter mod solens UV-stråler. Helt ligesom en solcreme.

  Men kan det virkelig passe, at en dagcreme eller makeup med SPF beskytter lige så godt som den gode gamle solcreme?

  Hvis der står ‘SPF faktor 15’ på din dagcreme, er der en faktor 15 i. Den faktor 15 er ligeså god som en faktor 15 i en solcreme.

  Det fortæller Ida Heerfordt, der er læge og forsker ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

  - En faktor 15 er en faktor 15. I Danmark og EU har vi tydelige regler, der gør, at du ikke kan skrive noget om solfaktor eller SPF, hvis det ikke er bevist, at det har den effekt og faktor, som bliver lovet, siger hun.

  Hvis du køber dine cremer i udlandet, kan der dog være forskel på, hvad det kræver for, at en creme opnår en bestemt faktor.

  - Men med produkter, du kan købe i Danmark, er du på den helt sikre side både i forhold til faktor og hvilke stoffer, vi tillader i cremer og makeup, siger Ida Marie Heerfordt.

  Hvor godt en creme med solfaktor beskytter, kommer dog an på, hvor meget creme du påfører.

  Med en foundation har du måske lidt bedre forudsætninger for at se, hvor du mangler at få smurt på.
  Ida Marie Heerfordt, Bispebjerg Hospital.

  Her skal du være opmærksom, hvis du bruger dagcreme eller makeup med SPF.

  - Hvis du skal have det optimale ud af din creme med faktor - om det er solcreme eller dagcreme - skal du bruge to milligram creme til en kvadratcentimeter hud, siger Ida Marie Heerfordt.

  Det er den måleenhed, der bliver brugt, når man udvikler en creme med solfaktor og skal se, hvor godt den beskytter. Hvis du bruger mindre, får du mindre beskyttelse.

  - For at få den fulde beskyttelse af faktoren, skal du derfor bruge cirka en halv teske creme til ansigtet, siger hun.

  Hvis du sparer på den dyre dagcreme, kan det altså være en idé at bruge solcreme i stedet, hvis du ved, at du skal ud i solen.

  Det gode ved solcreme er, at du muligvis er mere opmærksom på at få det smurt ordentligt ud i hele ansigtet.

  En italiensk undersøgelse har tidligere vist, at når vi bruger solcreme, glemmer vi 11 procent af ansigtet. Men når vi bruger dagcreme med SPF, er det endnu værre - her glemmer vi knap 17 procent.

  De mørke områder på billedet er de områder, vi ofte glemmer, når vi bruger solcreme eller dagcreme med SPF.

  Her kan en foundation med SPF også komme ind i billedet.

  - Med en foundation har du måske lidt bedre forudsætninger for at se, hvor du mangler at få smurt på. Det er dog ikke sikkert, at du bruger nok foundation til, at du opnår den fulde beskyttelse af faktoren, siger Ida Marie Heerfordt og fortsætter:

  - Men hvis alternativet er, at du har områder med hud, hvor der ingen beskyttelse er, er lidt bedre end ingenting.

  Ulempen ved dagcreme eller makeup med solfaktor kan være, at du glemmer resten af kroppen, når ansigtet har fået en tur.

  - Når du sidder på en café en hel eftermiddag i en t-shirt, er armene meget udsatte. Her er der måske større chance for at huske dem, hvis du alligevel har haft fat i solcremen tidligere, siger Ida Heerfordt.

  Hun understreger at både solcreme, dagcreme eller makeup med solfaktor er fint - som en grundlæggende beskyttelse.

  Men hvis du skal ud på liggestolen, er det vigtigt, at du sikrer dig, at beskyttelsen er god nok.

 33. Laver du også de her klassiske fejl? Her er grillnørdens råd til de perfekte bøffer

  Vær ikke bange for fedtet, når du køber bøffer, lyder rådet fra grilleksperten. Fedt giver både smag og saftighed, og du kan altid skære det fra, når bøffen er havnet på din tallerken. (Foto: Illustration: Oliver Seppo)

  I aften er det ikke kun hekse, der skal have røg.

  Sankthansaften plejer nemlig at være en af årets helt store grillaftener, og har du planer om at tilberede et par saftige sankthansbøffer over flammerne, så læs med her.

  Vi har nemlig spurgt grillnørd og formand for Dansk Barbeque Association, Kim Schulz, hvordan man sikrer sig perfekte bøffer.

  - Når du griller pølser, så er det jo ikke afgørende, om de sprækker lidt. Bøffer derimod kræver lidt mere præcision. Det er ikke, fordi det er enormt kompliceret, men du kan hurtigt komme til at give dem for meget og ende ud med at gnave i noget, der minder om et par lædersåler, fortæller Kim Schulz, der hvert år står for at arrangere DM i grill.

  Men hvordan undgår man så de seje lædersåler? Her kommer seks overskuelige råd, der gerne skulle sikre dig perfekte bøffer. Og det første råd handler om kødet, du køber.

  Det anbefales, at man ikke får for meget af det mættede fedt, som kød indeholder. Men til en særlig anledning, så kan det altså godt betale sig at vælge kød med fedt i, mener grillekspert Kim Schulz. (Foto: Markus Spiske/Pexels.com)

  Når du skal udvælge dig et par bøffer hos slagteren eller i supermarkedet, gælder der to hovedregler, mener Kim Schultz.

  - Først og fremmest skal kødet ikke være for magert. Engang havde vi en tendens til at tro, at det helt røde kød uden fedtmarmoreringer var det fineste, men fedtet er simpelthen en god smagsgiver, og så tilføjer det saftighed til din bøf, forklarer han.

  Han anbefaler derfor, at du går efter kød, hvor du kan se tydelige fedtstrukturer. Selv foretrækker han til hver en tid en rib eye-bøf til fordel for et stykke mager oksefilet.

  - Når du så spiser din bøf, kan du jo sagtens skære fedtkanterne af, siger Kim Schulz.

  Tynde bøffer er svære at grille perfekt, så gå gerne efter en tyk én, mener grillekspert Kim Schulz. (Foto: Eldon Saldana/Unsplash.com)

  Den anden hovedregel handler om tykkelse - og jo tykkere jo bedre, mener Kim Schulz.

  - Hvis du griller et tyndt stykke kød, kan det være enormt svært at opnå den her lækre stegeskorpe uden at overtilberede kødet, og så ender du bare hurtigt med en bøf, der har den der triste grå kerne.

  Er bøffen i stedet tre, fire eller måske fem centimeter tyk, er det meget lettere at grille den perfekt, forklarer han.

  Kim Schulz mener godt, det kan betale sig at sørge slagteren om at skære ens bøffer lidt ekstra tykt ud. Det lyder måske som lidt meget kød, men det er der også råd for:

  - Man kan jo bare skære bøffen over, bagefter den har været på grillen og så dele den med sine medspisende. Hellere grille et par tykke bøffer og dele dem end at smide en masse tynde bøffer på risten.

  Det er ofte synd og skam at bade sine bøffer i marinade, mener Kim Schulz: - Bøffer smager godt i sig selv, så hvorfor skjule smagen med masser af andre smagsgivere? (Foto: Pixabay/Pexels.com)

  Du er nok stødt på færdigmarinerede bøffer i supermarkedet, men når det gælder marinade, så skal du altså være forsigtig, mener Kim Schulz:

  - Rigtig meget marinade, og især den man køber færdig, indeholder sukker. Når sukker får høj varme, vil det hurtigt karamellisere og branke og dermed efterlade dine bøffer med en ubehagelig brændt smag.

  Rådet er heldigvis til at overskue: Drop marinaden på dine bøffer, og hold dig til verdens mest simple krydderier i stedet: Salt og peber.

  - Saltet virker som smagsforstærker, og du skal ikke være bange for at give bøffen meget. Meget af det skal nok drysse af igen, siger Kim Schulz, som altid salter sine bøffer grundigt, lige når han tager dem ud af køleskabet.

  På den måde kan saltet trække ind i kødet samtidig med, at han tænder op i grillen.

  Inden du lægger dine bøffer på grillen, anbefaler Kim Schulz, at du pensler dem med en smule olie. Vil du gerne krydre dem yderligere med grillkrydderier eller krydderurter, så foreslår han, at du gør det undervejs, når du griller, men det kommer vi tilbage til.

  Grillstegte bøffer er for mange noget helt særligt, men er der for meget smæk på grillen, kan det hurtigt gå galt. (Foto: Matheus Gomes/Pexels.com)

  Nu hvor de indledende forberedelser er overstået, gælder det selve tilberedningen af din bøf.

  Men før vi kommer ind på temperaturer og teknikker, må vi lige stille det kendte og universelle spørgsmål til grilleksperten: Gas eller kulgrill?

  - Engang var jeg typen, der sværgede til kulgrill, men på et tidspunkt blev jeg jo nødt til at prøve det der gasgrill - og jeg må sige, at gasgrill bestemt også kan noget. I dag griller jeg stadig 80 procent af min mad på en kulgrill, men lige meget hvad du griller på, kan du sagtens opnå perfekte bøffer, siger Kim Schulz.

  Metoden til at opnå saftige, møre bøffer er nemlig den samme, hvad enten du griller på gas eller kul: Begynd med at give bøfferne høj varme på hver side i kort tid.

  - Bøffer er lækre, når de får den her brune stegeskorpe, og den får du, hvis du giver dem rigtig meget varme fra begyndelsen. Hvor lang tid, der skal til, afhænger af din grill, men det er få minutter, vi taler om. Hold godt øje. Så snart dine bøffer er blevet brune på begge sider, skal temperaturen på grillen nemlig markant ned, forklarer Kim Schulz.

  Hvordan du gør, kan du læse i næste punkt.

  Kim Schulz foretrækker trækul, når han griller. - Det tænder hurtigt op, giver en god duft og smag, og så kan det blive enormt varmt. (Foto: Алекке Блажин/Pexels.com)

  Nu hvor dine bøffer har fået en fin stegeskorpe på ydersiden, skal du enten skrue ned for temperaturen på din grill eller flytte bøfferne hen til et sted, hvor varmen på grillen ikke er så intens.

  - Griller du bøffer på en kulgrill, skal de ikke ligge direkte over kullene, men måske lidt ude i kanten. Her kan de så i ro og mag blive færdige, forklarer Kim Schulz og uddyber:

  - Har du brug for at kvæle kullene lidt, kan du sagtens lægge dine bøffer over på en tallerken, imens du justerer varmen.

  Når bøfferne kommer på igen, gælder det om at vente i ro og mag. Hvis du har lyst til at krydre dem lidt med hvidløg eller krydderier, er det nu skal smøre det på.

  Men hvornår ved man, at ens bøffer er færdige? Ja, det er så det store spørgsmål.

  I årenes løb har der floreret mange tommelfingerregler, men de har alle deres begrænsninger eller undtagelser, mener Kim Schulz. Til gengæld er der én ting, som du altid kan stole på: stegetermoteret.

  - Et stegetermometer behøver ikke være særlig dyrt eller avanceret. Til gengæld kan det meget præcist fortælle dig, om dine bøffer har opnået den perfekte kernetemperatur.

  Er du typen, der godt kan lide din bøf medium rare, skal du gå efter en kernetemperatur på 54 grader. Udvælg en bøf på din grill, som har gennemsnitstykkelse, og stik så stegetermometeret ned i midten. Hurtigt ved du, om din bøf er perfekt eller ej.

  Har dine gæster ikke sat sig til bords, selvom grillmaden er færdig? Fortvivl ikke. Bøfferne har godt af at trække. (Foto: Askar Abayev/Pexels.com)

  Når dine bøffer er klar, skal de selvfølgelig af grillen. Hvis dine medspisere til gengæld ikke er klar, skal du ikke blive fortvivlet.

  - Ligesom meget andet kød, kan bøffer sagtens ligge og trække lidt, siger Kim Schulz.

  Er du kommet til at give bøfferne for meget, skal du dog være lidt varsom med at vente.

  - Faren er selvfølgelig, at bøffen vil tilberede lidt videre. Så har din bøf fået for lidt meget, så ville jeg nok spise den med det samme. Ellers kan den nå at blive helt gennemtilberedt og tør, og det er jo det, vi helst vil undgå.

  Er du knap så stor tilhænger af store grillbøffer, så læs her artiklen om gode grøntsager til grillen:

 34. Tysklands udenrigsminister kritiserer Uefa for at sende 'det forkerte signal'

  Det er helt forkert, at det europæiske fodboldforbund, Uefa, ikke tillader München at lyse Allianz Arena op i regnbuefarver, når Tyskland i aften møder Ungarn ved EM.

  - Det er rigtigt, at fodbold ikke handler om politik. Det handler om mennesker, retfærdighed og tolerance. Derfor sender Uefa det forkerte signal, skriver Heiko Maas, tysk udenrigsminister, på Twitter.

  Det oplyste stadion skulle agere protest mod en lovgivning mod homoseksuelle, der for nylig blev vedtaget i Ungarn.

  Ungarns premierminister, Viktor Orban, beder derimod politikerne blande sig udenom.

  - Om stadionet i München eller et andet europæisk stadion skal lyse op med regnbuefarver, det er ikke en beslutning, der kan tages af en stat, siger han ifølge Ritzau.

  Heiko Maas kritiserer Uefa på Twitter under hashtagget love is love. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
 35. Regnen redder sankthansbålet, men der er stadig meget tørt: Her er gode råd til en sikker aften

  Sankthansbålet er blevet aflyst flere steder i landet grundet coronarestriktioner. (Arkiv) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

  Sankthans er lig med sang, hygge og ikke mindst bål.

  Det varme og tørre vejr de seneste uger gjorde dog, at der var risiko for et forbud mod afbrænding helt op til sankthansaften.

  Men regnen har reddet sankthansbålet på målstregen. Det eneste sted i landet, hvor der er afbrændingsforbud, er på Anholt.

  - Nu har vi været beriget med regn i de seneste dage. Det betyder, at tørkeindekset er faldet markant. Danmark er dermed primært grøn, hvilket vi sige, at der ikke er den samme risiko for naturbrande som for et par dage siden, siger Kenny Christensen, der er indsatsleder hos Beredskab Fyn.

  • Tørkeindekset er faldet en hel del de seneste dage. (© dmi)
  • Sådan så indekset ud i lørdags, inden store dele af landet blev ramt af kraftige byger og skybrud. (© dmi)
  1 / 2

  Mens sidste års sankthans-fejring var en mildest talt afdæmpet affære, så er der mere gang i bålene i år.

  Flere steder i landet tænder man bål, men noget kunne tyde på, at arrangementerne bliver mindre end normalt.

  Frederiksberg Kommune oplyste for eksempel i sidste uge, at man aflyser sankthansfejring i Frederiksberg Have på grund af de gældende coronarestriktioner. Det samme gælder det traditionsrige sankthansbål ved Vippefyret i Skagen.

  Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune oplyser, at man i år har givet ni tilladelser til sankthans-arrangementer, mens man gav 20 i 2019.

  Og alt er da heller ikke ved det gamle endnu, siger Kenny Christensen.

  - Vi har fået markant færre henvendelser om officielle bål i år. Det kan være, de er der, men at man måske ikke er gået forbi os. Man kunne godt forestille sig, at der var flere bål af mindre karakter i år.

  Og vejret ser også ud til at passe perfekt til en hyggelig aften med sang og bål. Ifølge DMI bliver det overvejende tørt med temperaturer på mellem 13 og 18 grader i aften og rolige vindforhold.

  Selvom regnen altså har gjort, at man godt kan lægge brænde på bålet, så er det vigtigt, at man tager sine forholdsregler, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

  For det første skal man planlægge tingene i god tid, så man ved, hvor man skal placere bålet, så man kan overholde sikkerhedsafstanden.

  - Det vigtige er, at gløder og flammer ikke gør, at nogen kommer til skade, eller at der er noget, der brænder. Så placer bålet rigtigt. Og når man skal tænde, så skal man sikre sig, at der ikke er dyr i bålet, hvis det er lavet for flere dage siden, fortæller Mads Dalgaard.

  Og her er det ikke altid nok at larme og forsøge at skræmme dyr som pindsvin eller fugle ud. Det allerbedste er faktisk at rykke bålet kort inden, at det bliver tændt.

  Ifølge Mads Dalgaard er der tre gange så mange naturbrande på sankthansaften i forhold til en gennemsnitlig aften, så her er nogle andre gode råd fra forebyggelseseksperten:

  • Lad de brandfarlige væsker blive derhjemme. Brug i stedet små tændblokke.

  • Brug tørt, rent træ, når du laver bålet og byg det op, så det er stabilt og ikke vælter.

  • Hold ekstra godt øje med børn og hunde - især når bålet tændes.

  • Som tommelfingerregel skal bålet slukkes helt bagefter – så hav rigeligt med vand i nærheden til det.

  • Alkohol og åben ild er ikke en god kombination, så udpeg en bålansvarlig, der holder sig fra alkoholen.

 36. Sprængstof indleveret på genbrugsstation i Vordingborg

  Der er blevet indleveret noget sprængstof på en genbrugsstation i Vordingborg, oplyser politiet.

  Sprængstofeksperterne er derfor kaldt til stedet og vil om lidt foretage en såkaldt kontrolleret eksplosion - modsat en ukontrolleret, hvor der ikke er styr på sagerne.

  Politiet vil ikke oplyse mere om, hvor sprængstoffet kommer fra, men de beder folk om at respektere den afspærring, der er sat op i forbindelse med sprængningen.

 37. Billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg for at flytte på sommerslot

  Dronning Margrethe er her til formiddag ankommet med Kongeskibet Dannebrog til Sønderborg, hvor der vil være residensforlæggelse til Gråsten Slot.

  Dronningen blev modtaget på havnen af Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), inden turen går til Gråsten Slot, som den gør hvert år.

  • Dronningen vinker fra skibet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Kongeskibet Dannebrog ankommer til Sønderborg. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Den søde blomsterpige med en smuk buket. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Der råbes et leve for dronningen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Dronningen fik en masse blomster ved ankomsten og tabte nogle roser, som borgermester Erik Lauritzen hjalp med at få op. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  1 / 5

  Gråsten Slot er dronning Ingrids gamle sommerslot, og dronning Margrethe plejer at få besøg af familien, når hun er der.

 38. Stort advokatfirma taber i retten og skal tilbagebetale millionbeløb i udbyttesag

  Landsretten har givet Advokatnævnet ret i, at Bech-Bruun skal tilbagebetale det fulde salær på 3,5 millioner kroner for den undersøgelse, firmaet foretog for Skatteministeriet om udbytteskandalen.

  Undersøgelsen blev lavet, selv om Bech-Bruun også har rådgivet den tyske North Channel Bank, der senere blev straffet med en bøde på 110 millioner kroner for medvirken til groft bedrageri ved at have svindlet med udbytteskat.

  Desuden står en bøde på 10.000 kroner til fire Bech-Bruun-medarbejdere ved magt.

  Det var Bech-Bruun, der havde indbragt sagen for domstolen, og derfor er Skatteministeriet blevet frifundet, oplyser landsretten.

 39. Spektakulær strid i udbyttesagen afgjort: Skandaleramt advokatfirma taber millionopgør

  Bech-Bruun lider nederlag ved landsretten.

  Der er netop sat et foreløbigt punktum i en spektakulær sag, hvor nogle af landets mest magtfulde og skarpeste advokater har krydset klinger.

  I lidt mere end en håndfuld retsdage i Østre Landsrets lokaler i Søborg har det handlet om ære, bøder til fire advokater og en advokatundersøgelse til flere millioner kroner.

  Alt sammen har det været forbundet til den store sag om svindel med udbytteskat, hvor den danske statskasse angiveligt er blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner.

  Og nu har et af landets største advokathuse Bech-Bruun fået lidt af et rap over nallerne.

  Landsretten har givet Advokatnævnet ret i, at Bech-Bruun skal tilbagebetale det fulde salær på 3,5 millioner kroner for den undersøgelse de foretog for Skatteministeriet om udbytteskandalen.

  En undersøgelse de foretog, selv om de også har rådgivet den tyske North Channel Bank, der senere blev straffet med en bøde på 110 millioner kroner for medvirken til groft bedrageri ved at have svindlet med udbytteskat.

  Med andre ord: Landsretten har givet Advokatnævnet ret i, at Bech-Bruun med den ene hånd rådgav en bank, der svindlede med udbytteskat, mens de med den anden undersøgte, hvordan Skatteministeriet havde håndteret skandalen.

  Hermed var de inhabile, da de sagde ja til at foretage en undersøgelse fra Skatteministeriet, og de advokater, der lavede undersøgelsen burde havde vidst, at deres kolleger tidligere havde rådigvet den tyske bank, lyder det i dommen.

  Desuden står en bøde på 10.000 kroner til fire Bech-Bruun-medarbejdere ved magt, der stod for undersøgelsen for Skatteministeriet.

  Det var Bech-Bruun, der havde indbragt sagen for domstolen, og derfor er Skatteministeriet blevet frifundet, oplyser landsretten.

  De fire Bech-Bruun-advokater og selve advokatfirmaet skal betale sagsomkostninger på 500.000 kroner til Advokatnævnet og 500.000 kroner til Skatteministeriet.

  Sagen var vurderet til at have principiel karakter. Derfor blev sagen indledt i landsretten, hvorfor begge parter har mulighed for at anke afgørelsen til Højesteret.

  DR Nyheder har fået denne kortfattede kommentar fra skatteminister Morten Bødskov (S).

  - Jeg er selvsagt tilfreds med dommen, men vil derudover ikke kommentere den nærmere, siger han i en skriftlig kommentar.

  I den modsatte grøft er Bech-Bruun langt fra tilfreds med dommen.

  - Vi er uenige i og overraskede over landsrettens dom i de sager, vi havde anlagt. Det er fortsat vores klare vurdering, at der ikke var en interessekonflikt for de fire Bech-Bruun-advokater i forbindelse med deres udarbejdelse af redegørelsen til Skatteministeriet om refusion af udbytteskat. Derfor anker vi til Højesteret, siger chief executive partner Steen Rode.

  Flere topadvokater i Bech-Bruun har igennem den cirka en måned lange retssag i maj været i vidneskranken.

  Her har Kammeradvokaten, der har repræsenteret Skatteministeriet i sagen, særligt boret i, hvad Bech-Bruuns medarbejdere vidste om svindelsagen mod North Channel Bank.

  I sommeren 2017 kom det nemlig frem, at tysk politi havde ransaget banken i relation til udbyttesagen. Flere danske medier tog sagen op, men hos Bech-Bruun var der ikke nogen, der koblede sagerne.

  - Jeg kan klart sige, at jeg ikke kan huske, at jeg har set dækningen. Og selv, hvis jeg havde set dækningen, så havde det ikke haft nogen betydning, da jeg ikke kendte til vores skatteafdelings rådgivning af NCB (North Channel Bank, red), sagde Bech-Bruun-partner Lars Lindencrone Petersen, der var hovedmanden bag undersøgelsen, under sin afhøring.

  Jeg blev helt enormt rasende, da jeg så det. Også som almindelig samfundsborger. Det er for mig at se ikke i orden at lave den slags rådgivning.
  Lars Lindencrone, Bech-Bruun-partner

  Hermed var han helt på linje med de andre topfolk i den hæderkronede advokatvirksomhed. Enten havde advokatkollegerne slet ikke set dækningen, der blandt andet blev slået stort op i Politiken.

  Og hvis de måske havde set dækningen, så var den helt forsvundet fra erindringen, og de havde på ingen måde koblet det til advokatundersøgelsen om udbytteskat.

  Det var ikke kun mediedækningen af svindelsagen i North Channel Bank, der blev boret i.

  Også selve rådgivningen af banken var under kraftig lup. Og her var der større revner i det stærke advokatpanser.

  Omdrejningspunktet var en såkaldt legal opinion - en 14 sider lang juridisk rådgivning på skrift - som Bech-Bruuns skatteafdeling havde udført for North Channel Bank via det gigantiske advokathus Jones Day i USA.

  Bech-Bruun gav flere gange med skiftende advokater North Channel Bank grønt lys til, at banken uden umiddelbart at risikere hverken erstatnings- eller strafansvar i Danmark kunne bruge en model, som endte med at blive brugt til at snyde den danske statskasse for 1,1 milliarder kroner.

  Rådgivningen har ført til, at Skattestyrelsen har stævnet Bech-Bruun for i alt 1,2 milliarder kroner, når renter bliver lagt oven i.

  Jeg synes, at det var en god legal opinion. Jeg så ikke nogle problemer med den.
  Thomas Frøbert, leder af Bech-Bruuns skatteafdeling

  Men rådgivningen er altså også hovedårsagen til, at Advokatnævnet mener, at Bech-Bruun var inhabile, da de sagde ja tak til at undersøge udbytteskandalen for Skatteministeriet.

  Under retssagen beskrev flere af Bech-Bruun-advokaterne, hvordan der udbrød panik, da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) i oktober 2018 via et brev meddelte Bech-Bruun, at han var blevet vidende om, at der havde været en interessekonflikt.

  - Brevet ramte som en atombombe, og vi fór rundt, sagde hovedmanden bag advokatundersøgelsen - partner Lars Lindencrone Petersen.

  Under Lindencrones afhøring blev det også afsløret, at der bestemt ikke var enighed i advokatdomicilet om rådgivningen var moralsk inden for skiven.

  - Jeg blev helt enormt rasende, da jeg så det. Også som almindelig samfundsborger. Det er for mig at se ikke i orden at lave den slags rådgivning, sagde han.

  Hermed gik han lodret med den netop afgåede bestyrelsesformand, Simon Evers Hjelmborg, der har stået helt fast på, at rådgivningen af den tyske bank var helt i orden.

  Og bestyrelsesformandens holdning fik klar opbakning af lederen af Bech-Bruuns skatteafdeling, Thomas Frøbert, der blev afhørt samme sag som Lindencrone.

  Hvad tænker du om opinionen (rådgivningen af den tyske bank, red.), da du læser den?, spurgte Ole Spiermann - Bech-Bruuns advokat i sagen.

  - Jeg synes, at det var en god legal opinion. Jeg så ikke nogle problemer med den.

  Tænkte du, at det ville være svindel, da du læste den?

  - Under ingen omstændigheder, sagde Thomas Frøbert, der også slog fast, at det ifølge ham ikke havde haft nogen betydning for undersøgelsen for Skatteministeriet, hvis han havde kendt til rådgivningen af North Channel Bank i 2017.

  Sagen mellem Advokatnævnet og Bech-Bruun er en lille forsmag på, hvad man forventer, der kommer til at ske til næste år.

  Skattestyrelsen har nemlig stævnet advokatgiganten for et beløb, der løber op i cirka 1,2 milliarder kroner med renter for deres rådgivning af North Channel Bank.

  - Vores opgave er at få så mange af de 12,7 milliarder kroner hjem til den danske statskasse som muligt. Det arbejder vi hele tiden benhårdt på. Det er Kammeradvokatens anbefaling, at vi retter krav mod det danske advokatfirma, sagde Steen Bechmann Jacobsen, fagdirektør i Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, i april.

  Bech-Bruun har igennem hele forløbet afvist, at de har gjort noget forkert i rådgivningen.

  - Det er indlysende, at ingen advokat i Bech-Bruun ville afgive opinions til en bank (eller i det hele taget rådgive nogen klient), hvis der blot havde været den mindste mistanke om, at banken (eller klienten) ville gøre sig skyldig i bedrageri med fiktive udbytter og fiktive aktier, lød det i en udtalelse fra bestyrelsesformand Simon Evers Hjelmborg dengang.

  Opdateret med kommentar fra Bech-Bruun klokken 14.39.

 40. Medie i Hongkong lukker efter anholdelser og indefrysning af penge

  Hongkongs største pro-demokratiske medie Apple Daily lukker i weekenden. Det meddeler bestyrelsen i dag, skriver Reuters.

  Årsagen er, at flere ledende medarbejdere er blevet anholdt, og mediets økonomiske midler er blevet indefrosset.

  Indgrebene mod Apple Daily er blevet kritiseret af både EU, Storbritannien og USA, der mener, at myndighederne slår ned på de frihedsrettigheder, som den tidligere britiske koloni blev lovet ved overdragelsen til Kina i 1997.

  Ifølge myndighederne i Hongkong og Kina skal medier følge loven, og pressefriheden kan ikke bruges som beskyttelse, hvis der bedrives ulovlig virksomhed.

 41. Aros igangsætter undersøgelse om krænkelser på museet

  I april måned modtog kunstmuseet Aros en anonym klage fra flere af museets ansatte.

  Derfor har det nu sat konsulentfirmaet Crecea til at undersøge arbejdsmiljøet på museet og de forhold, klagerne peger på, fortæller bestyrelsesformand Carsten Fode ifølge JP Aarhus.

  - Klagen viser, at der er uro på museet. Omfanget kender vi endnu ikke. Derfor har vi ansat Creceas erhvervspsykologer til at lave en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø og krænkelsesmiljøet, hvis der måtte være noget sådant på Aros, siger han til JP Aarhus.

  Desuden indførte Aros i slutningen af maj en whistleblowerordning, hvor både tidligere og nuværende medarbejdere kan melde ind.

 42. Økonomikorrespondent: Nationalbankens udmelding øger presset markant på regeringen

  Nationalbanken skærper med dagens melding advarslerne om for hurtigt stigende boligpriser og øger presset markant på regeringen for at gribe ind.

  - Modsat finanskrisen ønsker økonomerne for alt i verden ikke at stå tilbage som dem, der overså en boligboble. De vil hellere advare for tidligt end for sent, siger DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

  Men det handler ikke kun om faretruende stigning i priser og boblefrygt. Nationalbanken har længe været skeptiske overfor afdragsfrie lån og rentefradragets størrelse.

  - Den akutte ballade om boligprisernes vilde stigninger under corona kan være en anledning til at få gennemført indgreb, som man reelt længe har ønsket, siger han.

 43. Britney Spears skal i retten og fortælle om striden med sin far senere i dag

  Måske har du hørt om #FreeBritney-bevægelsen eller set dokumentaren 'Framing Britney Spears'.

  Sagen har i hvert fald fyldt meget det seneste år, og den handler grundlæggende om, at hendes far har ageret værge for hende siden 2008.

  Det ønsker hun selv at sætte en stopper for.

  Den langvarige kamp mellem far og datter har flere gange været for retten, og senere i dag skal Britney Spears fortælle sin egen version af stridsspørgsmålet.

  Britney Spears deroute startede efter hendes skilsmisse med danseren Kevin Federline i 2006.

  Her røg hun ind i et alkoholmisbrug og havde højlydte skænderier med familien, hvilket betød, at hun fik frataget både forældre- og besøgsretten til sine to små sønner.

  Britney Spears har i årevis kæmpet en retslig kamp om sit værgemål. (Foto: Eduardo Muñoz © Ritzau Scanpix)
 44. Ny lov kan gøre din kat herreløs - stigende interesse for at få katten chippet eller øremærket

  Hvis din kat fra 1. juli tager på springtur uden at være øremærket eller chippet, kan du risikere ikke at se den igen.

  Her træder nemlig en ny kattelov i kraft, og den betyder, at katte uden øremærke eller chip betragtes som herreløse og derfor har ret til en ny ejer hurtigst muligt.

  På den måde behøver kattene ikke sidde på internaterne og vente i ugevis, mens deres oprindelige ejere bliver efterlyst.

  - Det er mit indtryk, at der er stigende efterspørgsel på at få chippet og øremærket kattene. Det tyder på, at vores kampagner har gjort indtryk, siger Christine Fossing, formand for faggruppen Familiedyr under Den Danske Dyrlægeforening.

 45. Nationalbanken om boligmarkedet: Der er behov for tiltag nu

  Der er behov for tiltag nu, der kan øge robustheden på boligmarkedet. Det gælder blandt andet krav om afdrag for de mest forgældede boligejere og lavere skatteværdi af rentefradrag.

  - Det vil mindske sårbarheden på boligmarkedet og styrke robustheden af dansk økonomi i dag og i fremtiden, skriver Nationalbanken i en analyse her til morgen.

  Analysen kommer, dagen efter at Det Systemiske Risikoråd kom med en henstilling til regeringen om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

  Nationalbanken forudser en stigning i priserne på enfamiliehuse på 14 procent i 2021, seks procent i 2022 og en procent i 2023.

  - Udviklingen skal ses i lyset af, at økonomien bevæger sig ind i en mild højkonjunktur, hvor husholdningernes økonomi bedres yderligere, står der.

 46. Colombia runder trist milepæl med 100.000 coronadødsfald som det 10. land i verden

  Colombia har som det 10. land i verden rundet den triste milepæl med 100.000 dødsfald som følge af corona.

  Det skriver The Guardian.

  Siden april er dødstallene steget kraftigt, og præsident Ivan Duque har givet skylden til de store demonstrationer, der har været mod regeringen tidligere på foråret, men eksperter mener dog, at det er for tidligt at kunne konkludere det.

 47. Se billederne: Panda i japansk zoo får tvillinger

  Pandaen Shin Shin i den japanske Ueno Zoo er blevet mor til tvillinger.

  Det er første gang i fire år, at der fødes pandaunger i den zoo, skriver Reuters.

  Hvilket køn, ungerne er, vides endnu ikke - og derfor kender man heller ikke deres navne endnu. Den ene unge vejede bare 124 gram, mens den andens vægt ikke er offentliggjort endnu.

  - Alle de ansatte arbejder sammen om at holde øje med og beskytte pandamoren og ungerne, lyder det i en udtalelse.

  Det er tredje gang, at Shin Shin føder, men første gang i 2016 døde ungen efter seks dage. I 2017 fik hun så Xiang Xiang.

  • En af de små unger bliver undersøgt. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • Her ses pandamor i gang med fødslen fra zoo's overvågningsbilleder. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • En pandaunge er ude. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • En af de ansatte overværer fødslen. (Foto: BEHROUZ MEHRI © Ritzau Scanpix)
  • Shin Shin med en af sine unger. (Foto: Tokyo Zoological Park Society © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 48. Rekordmange danskere overnattede i feriehuse i maj

  I en tid, hvor ikke ret mange udlandske turister lejer sig ind i de danske sommerhuse, er det en lille trøst for sommerhusbranchen, at danskerne til gengæld gerne rejser ud i landet.

  Faktisk gjaldt det rekordmange i maj med 921.500 overnatninger. Det oplyser Danmarks Statistik.

  I alt blev det til 1,1 million overnatninger, og det er faktisk færre end normalt, selvom danskerne altså lejede sig ind i stor stil. I maj 2018, der er den hidtil bedste måned, var der 1,8 millioner overnatninger.

 49. Regnbuestadion: "Proteststorm mod Uefa" overalt i Tyskland i aften

  "46-1 til regnbuen", skriver tyske Bild forud for EM-kampen mellem Tyskland og Ungarn i aften.

  Kampen om en plads i ottendedelsfinalen handler i optakten langt mere om facaden på stadion end om spillet på græsset.

  46 stadions fra Köln til Dresden vil i aften lyse op i regnbuefarver for at understrege Tysklands frihed og tolerance. "En enorm proteststorm", ifølge Bild.

  Sagen er, at det europæiske fodboldforbund, Uefa, har sagt nej til at Allianz Arena i München, hvor kampen spilles, må lyse op i regnbuefarver til aftenens kamp. For tyskerne er formålet at vise støtte til homoseksuelles og deres rettigheder, men det betragter Uefa som et ulovligt politisk budskab.

  Sagen har i flere dage høstet reaktioner fra både politikere og fodboldaktører i hele verden.

  EM-kampen spilles på stadion i München (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)
 50. Biden hylder 'modige' atleter for at springe ud som homoseksuel og transkønnet

  Carl Nassib sprang ud i mandags. (Foto: Ethan Miller © Ritzau Scanpix)

  Også i Det Hvide Hus har man bemærket, at to atleter i amerikansk sport netop har afsløret deres seksualitet og kønsidentitet for verden.

  Carl Nassib fortalte, at han er homoseksuel. Han bliver den første aktive NFL-spiller, der står ved det. Hans udmelding blev fulgt op af den japanske fodboldspiller Kumi Yokoyama, der sprang ud som transkønnet.

  Personlige beslutninger, som præsident Joe Biden ser god grund til at hylde.

  - Jeg er så stolt af jeres mod. På grund af jer kan utallige børn rundt om i verden i dag se sig selv i et nyt lys, skriver han på Twitter.

  Nassib spiller for Las Vegas Raiders, og Yokoyama spiller for Washington Spirit.

  Kumi Yokoyama spiller også for det japanske landshold. (Foto: Alex Goodlett © Ritzau Scanpix)
 51. OL-arrangører forbyder alkohol for at forhindre smittespredning

  Der vil ikke blive solgt alkohol på stadion ved sommerens OL i Tokyo.

  Det står klart, efter at de japanske OL-arrangører har besluttet at forbyde alkoholsalg for at forhindre smittespredning med coronavirus.

  - Vi har besluttet, at der ikke vil blive solgt alkohol til legene, og det bliver forbudt at drikke alkohol til arrangementerne, siger præsidenten for OL-arrangørerne, Seiko Hashimoto, ifølge AP.

  Hvis atleter vil fejre en eventuel sejr og guldmedalje, skal det i øvrigt ske alene på hotelværelset, lyder det også.

  Forbuddet kommer, selv om det japanske bryggeri Asahi er en af sponsorerne og har brugt millioner på markedsføring i den anledning.

Mere fra dr.dk