Sådan spår man om den økonomiske fremtid

Når USA nyser, får Europa lungebetændelse. Sådan lyder en talemåde om den økonomiske udvikling. Bliv klogere på, hvordan en bank laver sin prognose for den økonomiske udvikling i Danmark.

Nordeas cheføkonom gør som andre økonomer: Vender blikket mod verden, når han skal give sit bud på den økonomiske udvikling i Danmark. (Foto: Nordea © Nordea)

Når økonomerne skal forudsige, hvordan boligpriserne vil udvikle sig i Danmark, eller om arbejdsløsheden vil stige eller falde, så retter de blikket mod USA eller Frankfurt.

Det gør Nordeas cheføkonom Helge Pedersen også.

Det er nemlig i USA og Frankfurt at flere af de afgørende beslutninger for udviklingen i dansk økonomi træffes. Dansk økonomi er nemlig i stigende grad en brik i den internationale økonomi.

dr.dk/penge er derfor taget til Nordea for at få et indblik i, hvordan man spår om den økonomiske fremtid.

Økonomien lægger an til en blød landing

Nordea er Nordens største bank, og her forventer man, at den danske økonomi kun vil vokse med 1,9 procent i 2008. Samtidig vil arbejdsløsheden stige marginalt fra 3,9 procent i øjeblikket til 4 procent næste år. Boligpriserne vil falde. Dansk økonomi lægger an til en blød landing efter nogle år i højeste gear, lyder meldingen fra Nordea.

Konklusionen er nået efter en nøje analyse af den økonomiske udvikling i verdens økonomiske centre. Den danske økonomi er nemlig dybt afhængig af, hvad der for eksempel sker i USA.

USA vil sænke renten

- Den prognose vi har, er meget knyttet op på, hvordan udviklingen bliver i den amerikanske økonomi. I amerikansk økonomi har der været en betydelig svækkelse af boligmarkedet - lidt den samme tendens, som vi ser herhjemme nu - den har bare stået på i lidt længere tid, forklarer Helge Pedersen og fortsætter:

- Vi regner med, at der kommer en stigning i arbejdsløsheden, som stammer fra afmatningen i boligmarkedet, og som så går videre igennem det private forbrug. Når arbejdsløsheden begynder at stige i USA, er der en stor mulighed for, at den amerikanske forbundsbank kommer til at sænke renten, siger Helge Pedersen.

Betydning for den lange rente i Europa

En amerikansk rentesænkning får betydning både for den lange rente i Europa - altså renten på en 10-årig statsobligation - og på dollarkursen, som igen er afgørende for olieprisen.

Olieprisen er et godt eksempel på, hvor vigtig den amerikanske økonomiske udvikling er for Danmark. Olieprisen afregnes i dollar og er jo steget kraftigt de senere år.

- Herhjemme er forbrugsprisen jo i danske kroner, og det der er sket over det seneste års tid er, at euroen er blevet styrket ret kraftigt over for dollaren. Det betyder faktisk, at de prisstigninger, der måtte have ligget på olieprisen, stort set er blevet neutraliseret, ved at den danske krone er blevet mere værd over for dollaren, forklarer Helge Pedersen.

Kronen vil styrkes over for dollaren

- Det, der ville være rigtig alvorligt for dansk økonomi, ville være at komme i en situation, hvor euroen lige pludselig blev svækket kraftigt og den danske krone blev svækket kraftigt over for dollaren. Så ville vi virkelig mærke som forbrugere, at olieprisen var steget siger Helge Pedersen.

Det forventer Helge Pedersen dog ikke vil ske.

- Vi tror på, at euroen kan blive lidt stærkere over for dollaren. Det er noget med et niveau på 1,40, hvor vi i dag ligger på 1,35. Regner vi det om til danske kroner, så regner vi med at kronen kan blive styrket til et niveau på cirka 5,35 kroner over for dollaren.

Stigende rente for boligejere med rentetilpasningslån

Men når økonomerne skal vurdere, hvordan den korte rente, som for eksempel mange boliglån bygger på, vil udvikle sig, så er det ikke USA, man vender blikket mod.

- Så kigger vi mere på udviklingen i Europa, i euro-området, fordi Danmarks pengepolitik er knyttet op til Den Europæiske Centralbanks pengepolitik. Målsætningen for Danmark er at holde en fast valutakurs, og det gør vi ved at holde en vis renteforskel til Europaområdet på de såkaldte korte renter, altså Nationalbankens styringsrente. Og der regner vi med, at Den Europæiske Centralbank kommer til at hæve renten, og derfor kommer Nationalbanken også til at gøre det - formentlig her i juni måned, siger Helge Pedersen.

Rentestigningen i juni får betydning for de boligejere, som har de såkaldte rentetilpasningslån.

Facebook
Twitter